De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
vrijdag 25 mei

Archief

De artikelen van woensdag, 8 augustus 2012.

Economiewoensdag, 8 augustus 2012

Een vijfde meer bedrijven is failliet gegaan

Amsterdam | Een vijfde meer bedrijven is in april, mei en juni over de kop gegaan ten opzichte van dezelfde maanden vorig jaar. Het aantal faillissementen steeg in het tweede kwartaal met 21 procent naar 2753 bedrijven. Dat meldt financieel onderzoeksbureau Graydon. In alle provincies, behalve in Drenthe, is het aantal faillissementen gestegen. De stijging was het grootst in de provincie Gelderland met een plus van 69 procent. Als tweede provincie volgde Zeeland met een toename van 40 procent. Fryslân komt daarna met een stijging van 35 procent.

Hoofdartikelwoensdag, 8 augustus 2012

Spierballen OM doen afbreuk aan rechtsstaat

Supersnelrecht. In vijf grote steden worden relatief eenvoudige strafbare feiten, zeg maar kleine criminaliteit, al een tijdje bij wijze van proef op deze manier afgehandeld. Vertegenwoordigers van Openbaar Ministerie, de reclassering, de Raad voor de Kinderbescherming en Slachtofferhulp Nederland zitten bij elkaar op het politiebureau en handelen het vergrijp binnen zes uur af. Het OM kan een waarschuwing, boete of werkstraf opleggen, inclusief schadevergoeding aan het slachtoffer.

Regiowoensdag, 8 augustus 2012

Epke bezorgt Nederland uniek turngoud

Londen | Epke Zonderland heeft Fryslân en de rest van de wereld gisteren op de rekstok in vervoering gebracht met een voor Nederland historische gouden medaille. Nooit eerder won een Nederlander op een individueel nummer een olympische medaille met turnen.

Regiowoensdag, 8 augustus 2012

Stadstoren bij kerk in Sneek is van de baan

Sneek | De bouw van een stadstoren op het plein van de rooms-katholieke Sint Martinuskerk aan de Singel in Sneek gaat niet door. De commissie krijgt het plan financieel niet rond. Daarmee verdwijnt het idee van oud-pastoor Leo van Ulden in de la.

Regiowoensdag, 8 augustus 2012

Het wordt eentonig bij het skűtsjesilen: Sneek wint alweer

Het seizoen kan nog steeds kapot voor Douwe Visser van Sneek, zo vindt hij zelf. Gisteren won hij voor de vierde dag op rij, maar het kampioenschap is nog niet binnen. ,,Noch lang net.”

Geloof & Kerkwoensdag, 8 augustus 2012

Jubilee Campaign: actie voor slachtoffers blasfemiewetten

Gorinchem | De mensenrechtenorganisatie Jubilee Campaign wil in de loop van dit jaar een campagne opzetten om slachtoffers van de blasfemiewetgeving in Pakistan structureel te helpen. Deze wetgeving wordt vaak gebruikt om het christenen en andere religieuze minderheden moeilijk te maken.

Geloof & Kerkwoensdag, 8 augustus 2012

Katholiek sociaal denken tilt geluk op uit het alledaagse

Katholiek sociaal denken: wat heeft het te vertellen en is het nog relevant in onze moderne maatschappij? Theoloog Thijs Caspers neemt het onder de loep. Deel 1: wat is katholiek sociaal denken?

Geloof & Kerkwoensdag, 8 augustus 2012

Ik zeg: doen!

De christenen roeren zich weer. Er is iets in het nieuws waarop zij niet anders kunnen dan reageren. Bespotting in een reclamefilmpje van de Nederlandse Energie Maatschappij. We zien het scheppingsverhaal voorbij komen waarin de zon wordt geschapen. Aan het einde horen we dat na zoveel miljoenen jaren de Energiemaatschappij zonne-

Sportwoensdag, 8 augustus 2012

Zonderlands oud-coach Speerstra gaat een paar borrels nemen

Heerenveen | ,,Mwah”, de nadenkende zucht was langgerekt geweest. Gerard Speerstra had zich zondagavond op de vlakte gehouden toen deze krant peilde of hij de rekstokfinale van zijn voormalige troetelkind Epke Zonderland zou gaan bekijken. Misschien was er niet eens tijd, had de Heerenveense turncoach gezegd, wegens zijn werkzaamheden bij de Belgische federatie.

Sportwoensdag, 8 augustus 2012

Wielrenner Jan Bos wint de Gouden Pijl

Emmen | Jan Bos is in vorm. De 26-jarige renner uit Bontebok schreef gisteren zijn negende seizoenswinst bij door in Emmen de Gouden Pijl te winnen. In de koers voor elite- en beloftecoureurs kwam hij solo over de meet. Eerder dit seizoen won Bos onder meer de criteriums van Surhuisterveen, Gerkesklooster-Stroobos en Ureterp.

Sportwoensdag, 8 augustus 2012

Zeilers worden verwend op 77e Sneekweek

Kolmeersland | De Sneekweek blijft vooralsnog gespeend van onfortuinlijke weersomstandigheden. Ook gisteren waren de zeilers de grote winnaars.

Sportwoensdag, 8 augustus 2012

Hegemonie Van der Bos drijft uitdagers uit elkaar

Leeuwarden | De overmacht van Gert-Anne van der Bos, Taeke Triemsta en Daniël Iseger heeft ervoor gezorgd dat de kaatscarrousel gisteren volop is gaan draaien. Uitgezonderd het partuur Hendrik Tolsma, René Anema en Thomas van Zuiden, vorige week woensdag winnaar van de 157e PC, ondergaan alle andere parturen een gedaantewisseling.

Sportwoensdag, 8 augustus 2012

Sailhorse-zeilers herdenken ‘vader’ Anno van der Heide

Kolmeersland | Groot was de schok bij de Sailhorse-zeilers na het onverwachte overlijden van hun voorvechter en Jouster Anno van der Heide (63), afgelopen maand tijdens zijn vakantie in Kroatië. Even zelfs overwogen de meeste leden uit die klasse deze editie van de Sneekweek maar af te blazen. Uiteindelijk zijn de zeilers toch present, ook vandaag op Hardzeildag. ,,Anno had niet gewild dat we thuis waren gebleven”, stelde Ton Bouchier, ongeslagen koploper in het klassement.

Sportwoensdag, 8 augustus 2012

Uitzendingen eerste divisie naar zaterdag

Hilversum | Voetballiefhebbers die de samenvattingen van de Jupiler League willen zien, kunnen daarvoor voortaan op een ander tijdstip terecht bij RTL7. Waar liefhebbers van de eerste divisie voorheen op vrijdagavond moesten inschakelen voor samenvattingen zijn de verrichtingen van clubs als Cambuur en Emmen vanaf komend weekend op zaterdag te zien vanaf zes uur. De clubs hopen door deze wijziging vooral meer jonge kijkers te trekken.

Sportwoensdag, 8 augustus 2012

NEC mist Nuytinck en Conboy in Heerenveen

Heerenveen | NEC zal komend weekend gehavend aantreden in het Abe Lenstra Stadion als het tegen sc Heerenveen de competitie opent. De Nijmeegse ploeg mist verdedigers Bram Nuytinck en Kevin Conboy. Trainer Pastoor, in het verleden werkzaam bij Heerenveen, kan geen beroep doen op beide jongelingen omdat ze kampen met een schorsing uit het voorgaande seizoen. Door hun afwezigheid maakt Michel Breuer mogelijk zijn debuut voor NEC tegen zijn oude club.

Sportwoensdag, 8 augustus 2012

Ajax akkoord met afkoopsom Assaidi

Heerenveen | Oussama Assaidi (23) kan zijn carričre voortzetten bij Ajax. sc Heerenveen bereikte gisteren een mondeling akkoord met de landskampioen over de transfersom voor de vleugelaanvaller. Assaidi zelf moet nog wel tot overeenstemming komen met de Amsterdammers en reist volgens de Friezen gewoon af naar Boekarest. Daar staat morgen het voorronde duel met Rapid in de Europa League op het programma. In de thuiswedstrijd bleef Assaidi ziek buiten het veld.

Sportwoensdag, 8 augustus 2012

Nieuweling Kooistra zegeviert in De Lier

De Lier | Marten Kooistra uit Jonkerslân heeft gisteren de nieuwelingenronde van De Lier op zijn naam geschreven. De jonge renner van wielervereniging Otto Ebbens versloeg na veertig kilometer Marc Bolhoven uit Purmerend. Nils Wolffenbuttel uit Nigtevecht finishte als derde. Enkele weken eindigde Kooistra ook al als tweede in de Jeugdtour van Utrecht. In de koers voor elite- en beloftewielrenners waren de zegebloemen voor Malaya van Ruitenbeek uit Den Haag.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties