De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
donderdag 26 april

Archief

De artikelen van maandag, 8 september 2003.

Bijschriftmaandag, 8 september 2003

Waarom?

Misschien is dit wel het meest gebruikte woord in onze taal: waarom?

Hoofdartikelmaandag, 8 september 2003

Buitenlands beleid

Of’ie het nu wel of niet precies zo heeft gezegd, reden voor een serieus gesprek is het wel: minister De Hoop Scheffer gelooft dat er alleen sprake kan zijn van Europees buitenlands beleid als de grote drie Europese landen het eens zijn. De minister snijdt daarmee een pijnlijk punt aan. Immers, wie hardop zegt dat Europees buitenlands beleid een zaak is van de grote landen, die reduceert de betekenis van de kleine landen in Europa, inclusief Nederland. En dat laatste is de reden dat de Tweede-Kamerfracties van de VVD en de PvdA fel reageren: ze laten zich niet zo maar wegcijferen. Het CDA zwijgt tot nu toe: je eigen minister afvallen, dat doe je niet zo maar. Overigens, nog niet zo lang geleden, tijdens het Kamerdebat over de grondwet van het nieuwe Europa, hebben de politieke partijen vastgesteld dat Nederland een eigen buitenlands beleid dient te voeren.

Regiomaandag, 8 september 2003

Sneker flat ontruimd in verband met gaslek

Sneek – Een flatgebouw aan de Furmerusstraat in Sneek is gisteravond ontruimd in verband met een gaslek. De ongeveer tweehonderd bewoners zijn tijdelijk opgevangen in de sporthal C. Kanhal. Rond half een vannacht werd het sein veilig gegeven en konden de bewoners terug naar hun woningen.

Regiomaandag, 8 september 2003

IJsstadion Thialf valt opnieuw in andere handen

Heerenveen – De aandelen van ijsstadion Thialf in Heerenveen worden volgende week verkocht aan een Duitse beleggingsgroep. De huidige eigenaar van de aandelen, A. Zeilstra uit Aldtsjerk, heeft dat zaterdag gezegd. De ijshal verkeert in financiële problemen en heeft een schuld van 14 miljoen euro.

Regiomaandag, 8 september 2003

Leeuwarden gaat 5,6 miljoen bezuinigingen

Leeuwarden – De gemeente Leeuwarden gaat de komende vier jaar 5,6 miljoen euro bezuinigen. Zo is er minder geld voor bijzondere bijstand, voor godsdienstonderwijs in het openbaar onderwijs, WVG-vervoer en groenonderhoud. Ook de ambtelijke organisatie zelf moet flink inleveren. Grote gemeentelijke projecten blijven buiten schot.

Regiomaandag, 8 september 2003

Stadswacht mag beboeten

Drachten – Twaalf van de 34 stadswachten in Smallingerland mogen binnenkort boetes uitdelen. De minister van Justitie heeft hiervoor toestemming verleend, op voorwaarde dat de stadswachten in dienst komen van de gemeente. De twaalf stadswachten worden met name ingezet om kleine overtredingen tegen te gaan.

Regiomaandag, 8 september 2003

Fries paard presteert goed in Hengelo

Hengelo - Buiten Fryslân denderen steeds meer goede Friese paarden rond. Dat bleek zaterdag opnieuw tijdens de stamboekkeuring op De Hietmaat in het Gelderse Hengelo.

Regiomaandag, 8 september 2003

Indië-veteraan Klaas Swart (76) overleden

Oosterbierum – Na een lange ziekte is Klaas Swart uit Oosterbierum overleden. Swart, geboren op 25 januari 1927 in Sexbierum, is vooral bekend geworden als voorzitter van de Vereniging Oudmilitairen Indië- en Nieuw-Guinegangers (VOMI). Jarenlang heeft hij zich op voortvarende wijze ingezet voor de erkenning van de Indië-veteranen. Dat leidde onder meer tot regionale bijeenkomsten tussen Friese gemeentebesturen en de veteranen met hun partners. Door zijn niet aflatende inzet op dit gebied, ook tijdens zijn ernstige ziekte, zijn tot dusver achttien van dergelijke bijeenkomsten gehouden in Fryslân.

Geloof & Kerkmaandag, 8 september 2003

CGB: zeg ‘nee’ tegen kerkfusie

Nijkerk - Het bestuur van het Confessioneel Gereformeerd Beraad (CGB) heeft zaterdag de lidkerken geadviseerd onder de huidige voorwaarden niet mee te gaan met de toekomstige fusie van hervormden, gereformeerden en lutheranen. Het CGB doet een ,,dringend beroep’’ op de generale synode om alsnog in gesprek te gaan met de bezwaarden en de kerkorde te wijzigen.

Geloof & Kerkmaandag, 8 september 2003

Plechtig afscheid van de Unitaskerk

Wirdum – Met een plechtige en emotionele viering is zondagmorgen de laatste dienst gehouden in de Unitaskerk van Wirdum. De dienst werd door ongeveer 250 mensen bezocht onder wie diverse oud-Wirdumers.

Geloof & Kerkmaandag, 8 september 2003

Wijkgemeenten Leeuwarden-West tekenen federatie

Leeuwarden – De federatieovereenkomst tussen de Leeuwarder wijkgemeenten Fenix (gereformeerd) en de Goede Herder (hervormd) in Leeuwarden-West is zondag ondertekend.

Sportmaandag, 8 september 2003

Junior Stroetinga sprint naar Europese baantitel

Moskou – Wielrenner Wim Stroetinga uit Oosterwolde is zondag in Moskou bij de junioren Europees baankampioen geworden. In de puntenkoers hield Stroetinga de Belg Kenny de Ketele nipt achter zich.

Sportmaandag, 8 september 2003

Snel groeiend SC Joure zoekt 100 vrijwilligers

Joure - Balk-supporter Job Postma is verbaasd als hij ziet dat de enige invalide parkeerplaats bij SC Joure bezet is door een personenauto, die daar niet hoort te staan. Uitgerekend Ynte Kuindersma, voorzitter van Stichting Topsport SC Joure maakt plaats voor de moeilijk ter been zijnde Postma.

Sportmaandag, 8 september 2003

Enerverende puntendeling

Kootstertille – Het was niet overal goed, maar wel ontzettend leuk. SC Kootstertille en Zeerobben openden het seizoen met een swingend duel en een punt als beloning.

Sportmaandag, 8 september 2003

Anthoon Elsinga redt Boys

Harkema – Minutenlang zat WHC-trainer Bert Ebbens na afloop in zijn eentje op een stoel langs het veld voor zich uit te staren. Hij kon de zwaar onverdiende nederlaag van zijn ploeg maar moeilijk verkroppen. WHC was op sportpark De Bosk heer en meester, maar liep zich uiteindelijk stuk op doelman Anthoon Elsinga, de redder van Harkemase Boys.

Sportmaandag, 8 september 2003

‘Introducé’ en Van der Wal goudhaantjes

Leeuwarden – Vorig seizoen introduceerde Jan van der Wal van eersteklasser Zwaluwen uit Leeuwarden, een voetballiefhebber uit Gasselternijveen op de training: Nick Vos. De speler trainde een jaar mee en vroeg bij zijn eigen club Gasselternijveen overschrijving aan. ,,Wat ben ik blij met mijn introducé’’, vertelde Van der Wal zaterdagmiddag na de flitsende competitiestart tegen Broekster Boys. Vos en Van der Wal scoorden beide twee treffers en stonden aan de basis van de winst.

Sportmaandag, 8 september 2003

RWF verslaat eindelijk MKV’29 in Leeuwarden

Leeuwarden - RWF won voor de eerste maal in de historie in het hol van de leeuw, in Leeuwarden van MKV’29. Door treffers van Geesina de Groot, Frea Hoekstra, Marijke Elzinga en Tamara Geerdink. MKV’29 deed op de valreep nog iets terug. Ali van Hel benutte een strafschop, 1-4. Het gesprek ging natuurlijk over deze primeur.

Weermaandag, 8 september 2003

Buien

Vandaag is het bewolkt en lokaal miezerig. Morgen hebben we af en toe zon, maar ook enkele buien. Het kwik komt te liggen rond 19 graden, bij een matige tot vrij krachtige wind uit het noordwesten.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties