De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
dinsdag 24 april

Archief

De artikelen van dinsdag, 8 september 2009.

Cultuurdinsdag, 8 september 2009

Fryslân is weer hofleverancier op NBK in Groningen

Groningen - Van de 45 bands die meedoen aan de 29ste editie van de Nederlandse Brassband Kampioenschappen komen 24 bands uit Fryslân. In de vierde divisie komen zeven van de acht bands uit Fryslân, in de derde divisie acht van de twaalf. In de tweede divisie zijn vijf van de acht en in de eerste divisie twee van de acht bands Fries. In de kampioensdivisie doen voor het eerst in jaren weer alle topbands van Nederland mee: negen stuks, waaronder drie Friese. Het kampioenschap is op 27 en 28 november in Martini Plaza in Groningen. Sinds kort is er een nieuwe website.

Cultuurdinsdag, 8 september 2009

Extra uitvoeringen van iepenloftspul in Jorwert

Jorwert - Het iepenloftspul Jorwert komt met twee extra voorstellingen van het stuk Tuskentiid. De extra uitvoeringen zijn op donderdag 17 september en woensdag 23 september. De kaartverkoop hiervoor is gisteren begonnen, meldt het bestuur van het iepenloftspul.

Cultuurdinsdag, 8 september 2009

Agenda met werk van kunstschilder Jan Kooistra

Dokkum - Wenskaartenfabrikant Hallmark heeft een agenda samengesteld met werk van de Dokkumer kunstenaar Jan Kooistra. In de agenda zijn olieverfschilderijen en aquarellen van bloemen opgenomen, meldt Kooistra.

Economiedinsdag, 8 september 2009

Doorstart De Vries Transport

Leeuwarden – De Vries Transport Group is overgenomen door branchegenoot Husa. Dit bedrijf legde bij de curator afgelopen week een hoger bod neer dan het noordelijk consortium van Koopman Logistics Group uit Noordhorn en Huisman Transport uit Veendam. In ieder geval honderd van de 285 man aan personeel gaan mee over.

Hoofdartikeldinsdag, 8 september 2009

De bonnetjes...

Waar moet Nederland het vandaag over hebben? Over de declaraties van de ministers. Dat is leuk; in Groot-Brittannië hebben de kranten er vol van gestaan. Er ontstonden heuse politieke rellen, compleet met het aftreden van bewindspersonen en parlementariërs. Wat zou het toch mooi zijn als in ons land ook een dergelijk schandaal kan worden georganiseerd. Dus ging De Telegraaf met de wet Openbaarheid van Bestuur in de hand naar het kabinet en eiste inzage in de bonnetjes. En ja! Minister Ter Horst van Binnenlandse Zaken declareerde 4,40 euro voor twee broodjes haring! Minister Van Middelkoop zat fout toen hij de huur van een jacquet declareerde. De bewindslieden moeten dergelijke uitgaven betalen uit de maandelijkse toeslag op hun salaris.

Regiodinsdag, 8 september 2009

Wynser vrouwen kraken ex-school tot aan verkoop

Wyns - Er moet dringend een nieuwe bestemming komen voor het voormalige schoolgebouw in Wyns. Het pand staat leeg sinds de sluiting van obs De Winze in augustus vorig jaar. Dat is veel te lang, vinden twee vrouwen uit het dorp. Bij wijze van protest hebben ze daarom sinds begin vorige week hun intrek in het pand genomen.

Regiodinsdag, 8 september 2009

Rioolzuivering wordt proeftuin

Leeuwarden - Bedrijven die waterzuiveringstechnieken ontwikkelen, kunnen die vanaf volgend jaar goedkoop testen bij de rioolzuivering in Leeuwarden. Wetterskip Fryslân legt voor 665.000 euro een testlocatie aan. In juni volgend jaar kunnen de eerste onderzoekers er terecht.

Regiodinsdag, 8 september 2009

Eigenlijk zou elke ouder op EHBO-cursus moeten

Kootstertille - Eigenlijk zou elke ouder een EHBO-cursus moeten volgen. Dat zou heel wat paniektelefoontjes naar de huisarts schelen, denkt Maaike Terpstra van de EHBO Drogeham-Kootstertille. Gisteren vierde de vereniging haar vijftigjarig bestaan.

Geloof & Kerkdinsdag, 8 september 2009

Brian Doerksen komt met Prodigal God-project

Toronto - De Canadese aanbiddingsleider en songwriter Brian Doerksen gaat volgend jaar met de Olympische Winterspelen een speciaal muziekproject uitvoeren rond het Bijbelverhaal van de verloren zoon uit Lucas 15. De musical Prodigal God zal volgens Doerksen sommige christelijke mensen verbazen, zegt hij op de site www.canadianchristianity.com. Doerksen laat, zo zegt hij, zien wat de beide broers werkelijk deden en wat de gelijkenis die Jezus vertelde, inhoudt.

Geloof & Kerkdinsdag, 8 september 2009

Midlifecrisis en Abraham zien

Deze week staat in de NCRV-gids een interview met mij (in de rubriek ‘Samen op de wereld’ op pagina 15). Bij de persoonlijke beschrijving staat het kort en krachtig: Rick Jansen (50).

Geloof & Kerkdinsdag, 8 september 2009

Overstap naar andere kerk wordt vaak niet begrepen

Wâlterswâld - De Protestantse Kerk in Nederland verloor vorig jaar opnieuw tienduizenden leden. Wie zijn de mensen achter die cijfers? Een serie portretten van vertrekkers, maar ook van nieuwkomers binnen de PKN. Vandaag deel 3: Betty de Vries (47), die overstapte van de Gereformeerde Kerk naar de baptisten.

Geloof & Kerkdinsdag, 8 september 2009

Tsjerkepaad: 40.000 bezoekers in 240 kerken

Leeuwarden - De openkerkenroute Tsjerkepaad is dit jaar een enorm succes geworden. Er kwamen volgens schattingen van coördinator Gerrit Groeneveld 40.000 mensen naar de 240 Friese kerken. Dat is stijging met 25 procent ten op zichte van vorig jaar. Vorig jaar kwamen er zo’n 30.000 bezoekers in 200 kerken. De stijging zit niet alleen in het feit dat er meer kerken deelnamen; in het algemeen konden de deelnemende kerken meer bezoekers verwelkomen.

Sportdinsdag, 8 september 2009

Inge Dekker stapt over naar Wouda

Eindhoven Inge Dekker is binnen het nationaal zweminstituut Eindhoven (NZE) van trainer en ploeg gewisseld. De uit Heerenveen afkomstige zwemster heeft gekozen voor de trainingsgroep van Marcel Wouda. Dekker zat de laatste jaren bij Jacco Verhaeren.

Sportdinsdag, 8 september 2009

Geen fans FC Twente naar Heerenveen

Heerenveen De kans is groot dat het uitvak in het Abe Lenstrastadion op zondagmiddag 20 september tijdens het duel sc Heerenveen - FC Twente leeg blijft. De supportersvereniging van FC Twente wil de uitwedstrijd tegen boycotten omdat ze het niet eens is met de verplichte buscombi die de burgemeester van Heerenveen, Peter de Jonge, heeft opgelegd.

Sportdinsdag, 8 september 2009

Jong Heerenveen bekert door

Veendam Jong sc Heerenveen/FC Emmen heeft zich gisteravond met veel pijn en moeite geplaatst voor de achtste finales van het bekertoernooi voor de belofteteams. In Veendam sleepte A-junior Kenny Otigba er met zijn treffer in de blessuretijd ternauwernood een gelijkspel uit het vuur. De thuisploeg was eerder in de wedstrijd op voorsprong gekomen door een goal van Martijn van der Laan.

Sportdinsdag, 8 september 2009

Mboua mag spelen tegen Cambuur

Leeuwarden Marc Mboua speelt vrijdag met Fortuna Sittard mogelijk toch tegen Cambuur. De Friezen hebben de aanvaller verhuurd aan de Limburgse club en daarbij afgesproken dat Mboua tegen de Leeuwarders niet in actie mag komen. De voetbalbond KNVB staat die afspraak echter niet toe en heeft de passage in het contract laten verwijderen.

Sportdinsdag, 8 september 2009

Van Nieuwstadt naar Cambuur

Leeuwarden Jos van Nieuwstadt speelt de rest van het seizoen op amateurbasis bij de SC Cambuur. Gistermiddag bereikte 29-jarige verdediger daarover overeenstemming met directeur Alex Pama.

Sportdinsdag, 8 september 2009

Blunderaar op de golfbaan; terugkeer van een hakker

De verhaallijn van Carl Hiaasens 560 boven par, de rampzalige terugkeer van een hakker is snel verteld. Voor het eerst in tweeëndertig jaar pakt de vooral van bestsellende thrillers bekende auteur de clubs weer op om te gaan golfen, een sport waarin hij in de jaren zeventig niet bepaald heeft uitgeblonken: ‘Als ik vroeger in topvorm was, zag je een heel enkele keer een schim van competentie. Als ik een slechte dag had, was ik een plaag voor alle op kool- en zuurstof gebaseerde levensvormen op de baan’.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties