De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
donderdag 24 mei

Archief

De artikelen van zaterdag, 8 oktober 2016.

Economiezaterdag, 8 oktober 2016

HZPC profiteert van herstel in Europa en groei licenties

Joure - Aardappelhandelshuis HZPC in Joure heeft een goed boekjaar 2015/2016 achter de rug. De omzet steeg met bijna 20 procent naar 289,5 miljoen euro. Het nettoresultaat kwam uit op zeven miljoen, tegen 4,5 miljoen in 2014/2015.

Hoofdartikelzaterdag, 8 oktober 2016

De weg naar binnen en de weg naar buiten

De Friese Kerkendag in Harlingen, vandaag een week geleden, was voor de deelnemers een feest. Ze vonden dat mensen die er niet waren geweest, echt iets hebben gemist. De publiciteit over de Kerkendag was, geheel in de lijn van de ervaringen, positief. Het komt niet iedere dag voor dat er van kerken en/of een kerkelijk gebeurtenis zo veel positiefs uitgaat. Vaak staat nieuws rondom kerken in het teken van minder: minder mensen, minder betekenis, of minder geld. Die sfeer van negativiteit vindt haar grond deels in de feiten: lees de rapporten over gelovigheid en kerkelijkheid er maar op na. En er is een gebrek aan positiviteit die ontstaat uit onbekendheid. Het godsdienstig leven is vrijwel verdwenen uit de samenleving. Kerken zijn er nog, maar de boodschap die daar wordt verkondigd, bereikt wel de mensen die in de kerk zitten, maar niet de straat´. Ook christelijke organisaties zijn vrijwel verdwenen. Voor steeds meer (jonge) mensen is de taal van het geloof en van de kerk onverstaanbaar geworden.

Regiozaterdag, 8 oktober 2016

Douwe Egbertsmeisjes na 50 jaar weer samen

Joure - ,,Ik heb een toptijd gehad bij Douwe Egberts!", vertelt Alie Ten Wolde-Bakker (75). Trots laat ze het getuigschrift zien dat ze na haar dienstverband kreeg. ,,Hier ben ik trotser op dan alle diploma´s die ik ooit heb gekregen."

Regiozaterdag, 8 oktober 2016

Wrak Rutten blijkt toch zeer waardevol

Rutten - Het achttiende-eeuwse wrak dat in een akker in Rutten ligt, heeft waarschijnlijk nog een deel van de lading aan boord. De lading maakt het wrak interessant voor nader archeologisch onderzoek. Het wrak wordt mogelijk volgend jaar geborgen.

Regiozaterdag, 8 oktober 2016

Haďti maakt na orkaan Matthew balans op

Port-au-Prince - ,,Veel daken zijn weggewaaid, veel huizen zijn vernield. Van de kerk is het dak deels weggewaaid en de werkplaats van mijn buren is volledig ingestort. De bananenbomen zijn ook ontzettend zwaar getroffen, de oogst is totaal verloren gegaan en dat terwijl andere oogsten ook al verloren gingen, bijvoorbeeld door droogte", beschrijft Margot de Greef (33) de situatie in haar woonplaats Kenscoff in Haďti.

Regiozaterdag, 8 oktober 2016

De weg van duizend meningen is rijklaar

Hurdegaryp - Ambtenaren, bestuurders, aannemers: ze drukken elkaar de hand, breed lachend. Ze hebben het geflikt. Na pakweg twee decennia vergaderen, procederen, plannen maken en vijf jaar bouwen kan het verkeer over de Sintrale As rijden. Gisteravond zeven uur gingen de eerste auto´s over de As.

Sportzaterdag, 8 oktober 2016

Kramer en Anema balen van houding KNSB

Heerenveen - De schaatswereld is drie weken voor de start van het nieuwe seizoen nog altijd verscheurd. De directie van de KNSB staat lijnrecht tegenover de merkenploegen, atleten en gewesten, die weigeren mee te gaan in de voorgenomen bezuinigingen. Nu de ledenraad het besluit over het begrotingsvoorstel vorige week ook nog eens tot 27 oktober uitstelde, neemt de onvrede toe.

Sportzaterdag, 8 oktober 2016

Friese clubs blijven eerst op kunstgras voetballen

Leeuwarden - Voorlopig wordt er nog ´gewoon´ gevoetbald op de kunstgrasvelden van de Friese amateurclubs. Dat blijkt uit een rondgang langs de verenigingen die over een of meerdere kunstgrasmatten beschikken. Zorgen zijn er wel, maar er worden geen velden gesloten.

Sportzaterdag, 8 oktober 2016

Herstelde balans in hagelnieuw Aris

Leeuwarden - Ze hebben niet het hoogste budget en ook niet een team dat al jaren op elkaar is ingespeeld. Maar het nieuwe Aris wil - onder leiding van trainer Klaas Stoppels en zijn assistent Nanne Klompstra - laten zien dat het met een beperkt budget toch in staat is om attractief en spectaculair basketbal te spelen. Vanavond start Aris de eredivisie in eigen huis tegen Weert. Met een geheel nieuw team en een paar vertrouwede namen uit het verleden. De balans is hersteld in Leeuwarden.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties