De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
vrijdag 25 mei

Archief

De artikelen van donderdag, 9 januari 2003.

Achtergronddonderdag, 9 januari 2003

Hulp gehandicapten vrijblijvend

Slaagt Nederland er een beetje in gehandicapten een volwaardige plek te geven in de maatschappij? Nee. Het beleid is veel te vrijblijvend. Het zou een stuk scherper moeten, betoogt Jan Hofste.

Bijschriftdonderdag, 9 januari 2003

Genezing

Dat was paniek: de schoonmoeder van Petrus was behoorlijk ziek.

Hoofdartikeldonderdag, 9 januari 2003

Geloofwaardigheid…

Komt dat even slecht uit voor Duitsland. De grootste Europese criticus van het Amerikaanse Irak-beleid is straks voorzitter van de VN-Veiligheidsraad als een beslissing moet worden genomen over mogelijke stappen tegen Bagdad. Wat zal zwaarder wegen: principes of een goede band met Washington. Want Duitsland kan er op rekenen dat een tegenstem door Amerika niet in dank wordt afgenomen.

Regiodonderdag, 9 januari 2003

Friese korpschef hekelt roep om productiecijfers

Leeuwarden – De Friese korpschef Foeke Wagenaar heeft felle kritiek op de politieke roep om ‘productiecijfers’ van de politie. ,,Het is een kleine moeite, het systeem te frustreren om daarmee de geëiste resultaten te behalen’’, zegt hij. Agenten worden verleid om te sjoemelen met de registratie van proces-verbalen, wanneer hun korps daarop wordt ‘afgerekend’.

Regiodonderdag, 9 januari 2003

Meer diefstal uit auto’s en woningen

Leeuwarden – Het aantal diefstallen uit auto’s in Fryslân is het afgelopen jaar sterk toegenomen: met 32 procent. Ook fietsen en bromfietsen werden vaker gestolen (plus 8 procent), en het aantal woninginbraken nam met 3 procent toe.

Regiodonderdag, 9 januari 2003

Laag ziekteverzuim bij Politie Fryslân

Leeuwarden – Het ziekteverzuim bij de Friese politie was het afgelopen jaar uitzonderlijk laag: 6,95 procent. Vorige jaar was het nog 9 procent, in 1999 12 procent.

Regiodonderdag, 9 januari 2003

Voetbalclub Blauw Wit ’34 blijft bij verhuizing

Leeuwarden - Het bestuur van de voetbalvereniging Blauw Wit ’34 in Leeuwarden eist verhuizing naar het toegezegde terrein aan de Drachtsterweg. Zo niet, dan wenst men niet meer te praten met sportwethouder Hafkamp. Dat liet interim-voorzitter M. Seuninga gisteravond weten tijdens een roerige commissievergadering in het Leeuwarder Stadskantoor.

Regiodonderdag, 9 januari 2003

‘Vertrouwen in hamlapje moet terug’

Leeuwarden - Consumenten moeten op de verpakking van voedsel kunnen lezen welke bestrijdingsmiddelen er op de spruitjes zitten. Er moet sprake zijn van eerlijke concurrentie tussen voedselproducenten die zich bovendien moeten onderwerpen aan een kritische zelfanalyse. En de overheid moet toezien op naleving van de regels.

Regiodonderdag, 9 januari 2003

Milieuvergunning van Prikkedam weer fout

Den Haag - Voor de tweede maal in drie jaar tijd heeft de Raad van State in Den Haag de milieuvergunning van motorclub Ooststellingwerf, voor het gebruik van het motorcrosscircuit Prikkedam in Makkinga, onderuitgehaald.

Regiodonderdag, 9 januari 2003

Kamerleden praten over zorg bij ‘ROM’

Hemrik - De bezuinigingen van het Rijk op grondaankopen voor de ecologische hoofdstructuur en op landinrichting hebben grote nadelige gevolgen voor het ROM-project in Zuidoost-Fryslân. Uitvoering van dit landinrichtingsproject staat daarom op losse schroeven.

Regiodonderdag, 9 januari 2003

Tafeltje dekje voor vogels nog niet nodig

Lippenhuizen – Lage temperaturen, een laagje sneeuw. De vrieskou maakt de vogels extra hongerig. En toch, zegt onze vogelkundig medewerker Willem Bil uit Lippenhuizen, hoeft de tafel achter in de tuin nog niet gedekt te worden. Het voeren van vogels is niet verboden, maar echt nodig is het niet. ,,Op dit moment is er voldoende voedsel op de grond en in het water te vinden. Lang niet alle vaarten en meren zijn dichtgevroren. Het pak sneeuw dat buiten ligt, lijkt voor het menselijk oog dik, maar de vogels zien het voedsel wel”, vertelt Bil.

Geloof & Kerkdonderdag, 9 januari 2003

Kerkbalans: opnieuw meer giften

Utrecht - In 2001 hebben kerkleden opnieuw méér geld gegeven aan de kerk, terwijl hun aantal afnam. Dat bleek donderdagochtend bij het begin van de Actie Kerkbalans, die van 12 tot 29 januari plaatsvindt.

Geloof & Kerkdonderdag, 9 januari 2003

We lijden in Nederland aan morele scheurbuik

We leven in onzekere tijden. Het jaar 2002 was een bewogen jaar, zowel internationaal als in Nederland.

Geloof & Kerkdonderdag, 9 januari 2003

Federatie hervormd en gereformeerd Drachten

Drachten – De Gereformeerde Kerk en de Hervormde Gemeente Drachten vormen sinds 1 januari een federatief verband.

Sportdonderdag, 9 januari 2003

De PC en de kriebels in de buik op ‘de fiifde woansdei’ van juli

Franeker – Met het slaan van de eerste paal voor de bouw van twee slottorens bij de ingang van het Sjűkelân heeft burgemeester Haveman van Franekeradeel gisteren het jubileumjaar van de PC officieel ingeluid. De Permanente Commissie, organisator van de belangrijkste kaatspartij van het jaar, bestaat dit jaar 150 jaar. De PC wordt traditioneel op de vijfde woensdag van juli verkaatst.

Sportdonderdag, 9 januari 2003

Bescheiden rol Heerenveen in Globe Arena van Stockholm

Stockholm – Er was gisteravond voor SC Heerenveen in het Nackas Minne indoortoernooi een bescheiden rol weggelegd.

Sportdonderdag, 9 januari 2003

Collectief zorgt dat ijshockeyers Flyers thuis toch nog wint

Heerenveen – Formido Flyers won gisteravond voor eigen publiek de ontmoeting met Tilburg Trappers met 6-5. Dankzij het collectief, dat in ieder geval het eerste succes van trainer-coach Dave Hyrsky genoemd mag worden, pakten de ijshockeyers uit Heerenveen de winst in de laatste anderhalve minuut van een wedstrijd die een onvoldoende verdiende.

Sportdonderdag, 9 januari 2003

Ronde van Westergeest terug op agenda

Westergeest – De ronde van Westergeest is na 21 jaar weer terug op de wieleragenda. Het criterium voor elite renners wordt gehouden op zaterdag 13 september.

Weerdonderdag, 9 januari 2003

Minder koud

Vannacht koelt het af tot ongeveer -7 graden, met meer bewolking en mogelijk wat sneeuw. Morgen is het minder koud dan vandaag met maximumtemperaturen tussen het vriespunt en -2 graden. Er staat weinig wind uit het zuiden. Het was bitterkoud vanochtend bij het krieken van de dag. Lokaal strenge vorst derhalve: in De Blesse vroor het bijvoorbeeld -11,8 graden. Vandaag wordt een stralende koude winterdag met matige vorst, maar helaas (voor winterliefhebbers) de stroming zal ongunstig veranderen in de loop van dit weekend en dat betekent dat zachte lucht een aanval gaat uitoefenen op de kou in ons land en onze provincie.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties