De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
zondag 22 april

Archief

De artikelen van woensdag, 9 januari 2008.

Cultuurwoensdag, 9 januari 2008

Voorrondes Aaipop van start

Leeuwarden - De eerste editie van ‘Aaipop der op út’ vindt op 2 februari plaats in Poppodium Romein in Leeuwarden. Aaipop der op út zijn voorrondes voor het Aaipop-festival. Beginnende of redelijk nieuwe Friese bands maken op deze manier kans op een optreden voor het popfestival dat traditioneel op paasmaandag plaatsvindt in Nijland. Bovendien wil Stichting Aaipop beginnelingen zo podiumervaring laten opdoen. Optredende artiesten tijdens deze eerste voorronde in Leeuwarden zijn Rodina, Treflik, Rűs en Bagger. Een jury bepaalt wie van de vier acts naar Aaipop mag.

Cultuurwoensdag, 9 januari 2008

Nieuwe verzamel-cd popacademie

Leeuwarden - De Academie voor Popcultuur brengt haar derde verzamel-cd uit. De cd ‘Get Loaded 3’ wordt komend weekend gepresenteerd tijdens het festival Noorderslag in Groningen. Get Loaded 3 telt elf nummers van studenten van de Academie voor Popcultuur. De muziekstijlen lopen uiteen van hiphop, singersong tot elektro en rock. Het thema van de verzamel-cd is dit jaar ‘take-away’ en is onder meer terug te vinden in de vormgeving en de verpakking van Get Loaded 3.

Economiewoensdag, 9 januari 2008

Graan is met hoge prijzen een speculatief gewas

Holwerd - De graanhandel is sinds vorig jaar overgeleverd aan speculanten. Vooral door de sterk gestegen prijzen van het afgelopen jaar stortten hedgefondsen zich massaal op de markt. ,,Zo is de Spaanse oogst van zomergerst van het afgelopen jaar voor 70 procent in handen van hedgefondsen”, illustreert woordvoerder U. Hiddema van landbouworganisatie LTO Noord.

Economiewoensdag, 9 januari 2008

Melkveehouder kan weer investeren

Leeuwarden - Nu de melkprijzen voor de melkveehouders naar verwachting ook dit jaar goed blijven, is er eindelijk weer mogelijkheid om te investeren. ,,Veehouders doen dat massaal”, zegt woordvoerder S. Reitsma van landbouworganisatie LTO Noord. ,,Maar het gaat daarbij niet alleen om investeringen voor een stap voorwaarts. Voor een deel gaat het ook om achterstallige investeringen. Tot begin vorig jaar zagen de perspectieven er namelijk nog heel anders uit.”

Hoofdartikelwoensdag, 9 januari 2008

Jonge democratie Georgië...

Georgië is maar een klein land. De voormalige Sovjet-republiek in de Kaukasus telt nog geen 4,5 miljoen inwoners. Toch is er internationaal veel belangstelling voor de bekritiseerde uitslag van de presidentsverkiezingen van zondag. Daar is alle reden toe gezien de strategische ligging van het land. Georgië ligt op het kruispunt tussen Oost en West. De prowesterse regering van Georgië zoekt aansluiting tot westerse instituties als de EU en de NAVO, tot grote woede van Rusland dat Georgië beschouwt als deel van zijn invloedssfeer. En door Georgië loopt een oliepijpleiding die cruciaal is voor de Europese energievoorziening. Verder is Georgië militair interessant voor de Amerikanen omdat het vlak bij Iran ligt.

Regiowoensdag, 9 januari 2008

Juf Sieb maandag weer voor de klas

Raerd - ,,As der eat gebeurt wat űnmooglik is, wurdt dat in wűnder neamd. Wy ha earder te hearren krigen dat it űnmooglik wie dat juf Sieb werom komme soe op ’t Raerderhiem. Der is in wűnder gebeurd, Juf Sieb komt werom.”

Regiowoensdag, 9 januari 2008

‘In goedkarde hynst is de kroan op al it wurk’

Ee - ,,As der yn de rin fan dit jier in hynst goedkard wurdt dan is dat de kroan op je wurk. Dęr dogge wy it foar.” De familie Wiersma uit Ee heeft op de hengstenkeuring van het Friesch Paarden-Stamboek, die komende vrijdag en zaterdag in het WTC Expo in Leeuwarden wordt gehouden, twee troeven. Met Siebo I.T. en Sake fan it Jaachpaad doen zij een gooi naar het goud.

Regiowoensdag, 9 januari 2008

Inbrekers roven parfum

Surhuisterveen/Bolsward - Twee drogisterijen in Fryslân zijn zondagnacht beroofd van parfums. Bij Postma Drogisterij in Surhuisterveen bedroeg de buit voor 90.000 euro (inkoopwaarde) aan parfum, make-up en luxe cosmetica. Bij Drogisterij Atsma DA in Bolsward werd voor vijfduizend euro aan parfumflesjes buitgemaakt.

Regiowoensdag, 9 januari 2008

Vertraging voor hotel Ozinga

Sneek - In april kan begonnen worden met de restauratie van Hotel Ozinga in Sneek. De bouwvergunning om het dak te vervangen en het gebouw stabiel te maken is net bij de gemeente ingeleverd. Het was de bedoeling dat het hotel dit jaar nog in gebruik kon worden als leerbedrijf voor horecaopleidingen, maar dat lukt niet.

Regiowoensdag, 9 januari 2008

Stenden wordt ‘new university’

Leeuwarden - De Christelijke Hogeschool Nederland (CHN) en Hogeschool Drenthe gaan samen verder onder de naam Stenden Hogeschool. De nieuwe onderwijsinstelling is sterk op het buitenland gericht en wil een ‘new university’ worden: geen traditionele hogeschool en geen traditionele universiteit, maar met beroepsonderwijs en wetenschappelijk onderzoek onder één dak.

Geloof & Kerkwoensdag, 9 januari 2008

‘Verkondiging centrale plek in pastoraat’

Maastricht - Het geloofsgesprek moet weer meer terugkeren in het pastoraat, vindt ds. Reijer Jan de Vries, protestants predikant in Maastricht. In het proefschrift dat hij vandaag verdedigt, pleit hij ervoor ‘verkondiging’ in het pastoraat een centrale plek te geven.

Geloof & Kerkwoensdag, 9 januari 2008

Tientallen reacties op geloofsverhaal Goff en Henny Miedema

Drachten - Goff en Henny Miedema hebben tientallen reacties gekregen op hun persoonlijke levens- en geloofsverhaal in de Aldjierspetiele in het Friesch Dagblad. Het Drachtster echtpaar vertelde in de themabijlage uitgebreid rond de tegeltjeswijsheid ‘ieder huisje heeft zijn kruisje’.

Geloof & Kerkwoensdag, 9 januari 2008

Bezoeker mag zelf op Groninger orgels spelen

Groningen - Orgelliefhebbers kunnen binnenkort zelf Groninger orgels bespelen. De Stichting Oude Groninger Kerken heeft een boekje samengesteld met daarin een overzicht van veertien bespeelbare orgels die in het bezit zijn van de stichting. In het boekje vindt de orgelliefhebber de dispositie van het instrument en verdere informatie over orgel, kerk, sleuteladres en omgeving. Amateur-organisten kunnen een sleutel ophalen van een kerk en zelf tegen een kleine vergoeding het orgel bespelen. Dat kost 7,50 euro per dagdeel.

Geloof & Kerkwoensdag, 9 januari 2008

EO: entreeprijs voor grote evenementen

Hilversum - Bezoekers van de EO-dagen, zoals de Nederland Zingt-dag, de Jongerendag en Ronduit Praise, moeten voortaan toegang betalen voor de evenementen. Tot nog toe waren deze EO-activiteiten gratis, maar dat kan niet langer omdat er minder middelen voor de evenementen beschikbaar zijn vanuit de budgetten van de overheid, aldus directeur Henk Hagoort.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties