De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
donderdag 26 april

Archief

De artikelen van donderdag, 9 februari 2006.

Achtergronddonderdag, 9 februari 2006

Overheid moet internetter helpen

Nederlanders zitten uren per week achter internet en e-mail. Velen van hen zijn zich niet bewust van de digitale gevaren die hen bedreigen. De meeste mensen weten wel wat virussen zijn en kunnen zich hier aardig tegen beschermen. Maar van grotere gevaren als het kapen van een computer is men zich niet bewust. De overheid speelt een belangrijke rol bij de voorlichting hierover aan burgers, vindt Burger@Overheid.nl. De organisatie vindt dat de overheid zich actiever met dit onderwerp moet bemoeien.

Achtergronddonderdag, 9 februari 2006

De kerk is uit Balans

Afgelopen zomer ontstond opschudding over de financiële positie van de Protestantse Kerk. De rekening over 2004 sloot met een tekort van meer dan een miljoen. Maar professor Van Overbeeke, die niet alleen hoogleraar is in de accountancy, maar ook lid is van het bestuur van de Vereniging voor Kerkrentmeesterlijk Beheer, zeg maar de vereniging van de plaatselijke penningmeesters, berekende dat het verlies ook wel zes miljoen zou kunnen zijn. Het is maar hoe je de cijfers groepeert. Wat was er nu werkelijk aan de hand?

Achtergronddonderdag, 9 februari 2006

De antwoorden liggen in het geweten

Kardinaal Simonis is bijzonder bezorgd over de wereldwijde beroering die is ontstaan naar aanleiding van enkele cartoons waarin de profeet Mohammed werd afgebeeld. Gisteren gaf hij in een verklaring uiting aan zijn bezorgdheid. Hij pleit niet voor nieuwe regels of gedragscodes maar voor het activeren van ieders geweten.

Hoofdartikeldonderdag, 9 februari 2006

De nieuwe Europeanen

De Europese Unie is groter geworden met vooral als doelstelling: versterking van de economische positie van het ‘oude’ werelddeel in de grote wereld. Samenwerking op allerlei niveaus betekent een sterkere eenheid en als zodanig meer mogelijkheden om in te spelen op veranderingen in de wereldeconomie. De ‘groeilanden’ in Azië, China en India noodzaken tot gezamenlijk economisch Europees beleid.

Regiodonderdag, 9 februari 2006

‘Je moatte in party net op ien item beoardielje’

Burgum – Eén keer eerder heeft Herre Kampen uit Burgum (86) in dubio gestaan of hij zijn PvdA wel trouw zou blijven. Meteen in het begin, toen Nederland troepen stuurde naar Indonesië. ,,It waard útein set as in befrijingsaksje fan de Jappen, mar it rűn út op in oarloch mei in part fan de befolking. Ik hie yn Yndonesië west, en ik hearde by de minsken dy’t dęr grutte muoite mei hienen.”

Regiodonderdag, 9 februari 2006

Katlijker inspraak geslaagd

Katlijk – Bij de inrichting van nieuw natuurgebied bij Katlijk heeft het dorp al meegepraat bij het bedenken van de plannen. Normaliter komen de bewoners pas aan het woord als er al uitgewerkte voorstellen liggen. Plaatselijk Belang Katlijk heeft zijn stempel op de inrichting van het gebied kunnen drukken. Een overlegmodel dat smaakt naar meer.

Regiodonderdag, 9 februari 2006

De otter lijkt zijn draai te hebben gevonden

Wolvega - De otter lijkt zich al aardig thuis te voelen in Noordoost-Nederland. Ruim drie jaar na de herintroductie van het eerder in Nederland uitgestorven waterdier in het Nationaal Park De Weerribben groeit de populatie gestaag. Overwogen wordt dit jaar nog nieuwe otters uit te zetten in de Rottige Meenthe bij Wolgeva, aldus boswachter van Staatsbosbeheer E. Beens gisteren.

Regiodonderdag, 9 februari 2006

Gezocht: persoonlijke verhalen bij kuierpad

Dokkum – Nu het netwerk van 52 wandelpaden in Noordoost-Fryslân bijna klaar is, zoekt Landschapsbeheer Friesland bewoners uit de streek die ‘persoonlijke verhalen’ over deze ‘tsjerkepaden’ kunnen vertellen. Het is de bedoeling dat de verhalen op een website geplaatst worden, zodat potentiële wandelaars al vast een beetje warm gemaakt kunnen worden voor een wandeltochtje door Noordoost-Fryslân.

Regiodonderdag, 9 februari 2006

‘Blij als een kind zijn jas kan ophangen’

Drachten – Het klaslokaal van Pietrix Westra en Janna Roorda doet kaal aan. Weinig posters aan de muur en de tafeltjes voor de kinderen staan uit elkaar. Eén tafeltje staat een beetje apart van de rest. ,,Onze kinderen kunnen niet zoveel prikkels verdragen”, zegt Janna Roorda. Zij heeft met Pietrix een duobaan als docent op cso de Rank in Drachten. De twee docenten begeleiden kinderen met gedragsstoornissen en verstandelijke beperkingen. ,,Onze groep heeft extra structuur nodig. Alles wat er op een dag gebeurt, staat van tevoren vast. Daar kunnen we bij deze kinderen niet van afwijken; daar raken ze hevig van in de war. Het is heel mooi werk. De kinderen zie je ontwikkelen en ieder klein stapje is prachtig.”

Sportdonderdag, 9 februari 2006

Slap spel van Heerenveen kost punten

Almelo – Vier punten pakken van Ajax is mooi, maar vijf punten verliezen tegen Heracles Almelo is niet goed. Dat was het spel van SC Heerenveen woensdagavond ook niet in het Polman stadion. De formatie van trainer Gertjan Verbeek wilde zich revancheren voor de thuisnederlaag, maar speelde veel te slap en dat kostte de ploeg weer kostbare punten.

Weerdonderdag, 9 februari 2006

Stormachtig


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties