De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
dinsdag 22 mei

Archief

De artikelen van maandag, 9 februari 2009.

Cultuurmaandag, 9 februari 2009

Hettinga brengt spannende mix van poëzie en muziek

De combinatie van jazz en poëzie bestaat al decennia. De beatniks in de jaren vijftig beleefden het in hun Op Weg van Jack Kerouac. Vinkenoog, Campert en Lucebert zijn Nederlandse dichters die zich regelmatig door jazz lieten beïnvloeden en Tom Waits is er in de vorige eeuw bekend mee geworden. Tegenwoordig begeleidt Corrie van Binsbergen met veel succes een aantal literatoren; ze is wel eens met Remco Campert en vorig jaar nog met Toon Tellegen in Leeuwarden geweest. Ook Tsjêbbe Hettinga mixt jazz met poëzie; de Friese dichter doet dat op geheel eigen wijze.

Cultuurmaandag, 9 februari 2009

Geslaagde Mikado van Animato

Twee keer een zo goed als uitverkochte grote zaal van de Leeuwarder Harmonie trok Theaterkoor Animato afgelopen weekeinde. Op het programma stond De Mikado, een light opera van het o zo Engelse duo William Gilbert en Arthur Sullivan. Spannend of zoiets Brits het houdt in een Nederlandse vertaling.

Cultuurmaandag, 9 februari 2009

Hiphop, jazz en tribal vullen Lawei

Vijf, zes én stap rechts”, doet dansinstructeur Elvira Jano voor in de foyer van schouwburg De Lawei in Drachten. Zo’n twintig jonge deelnemers aan de workshop Disney’s Highschool Musical volgen de danspasjes nauwgezet. Bij het inzetten van de muziek uit de gelijknamige films gaat het danstempo flink omhoog tot de volgende nieuwe passenreeks kan worden aangeleerd.

Economiemaandag, 9 februari 2009

‘Andere landbouw nodig om de wereld te voeden’

New Delhi - De wereldwijde landbouw moet snel overschakelen naar een meer duurzame en productieve landbouw om voldoende voedsel te kunnen verbouwen voor de groeiende bevolking. Dat zei directeur Shivaji Pandey van de wereldvoedselorganisatie FAO vorige week op een internationaal landbouwcongres in New Delhi. De landbouw moet zich volgens hem sterk maken voor wat tegenwoordig Conservation Agriculture (behoudende landbouw) heet. Met dit systeem worden er zo weinig mogelijk ingegrepen in de bodem. Het achterwege laten van ploegen en grondbewerking komt de gezondheid van de bodem volgens de deskundige ten goede. ,,Het zal de productie op een duurzame wijze verhogen en kan de klimaatverandering tegengaan.”

Hoofdartikelmaandag, 9 februari 2009

Kabinetsbeleid...

Het kabinet gaat een ‘boeiende’ week tegemoet. De tegenwind van de recessie maakt het noodzakelijk dat het kabinet maatregelen neemt. En een beetje snel ook. Anders worden de gevolgen van de crisis nog ernstiger. Eind vorige week werd bekend dat het kabinet geen enkele maatregel uitsluit om verdieping van de crisis te voorkomen.

Regiomaandag, 9 februari 2009

Er is altijd een weg terug bij depressie

Goutum - Theatergroep Traxx speelt morgenavond de voorstelling Weer-Zin, een toneelstuk over jongeren met depressieve gedachten. Het stuk wordt opgevoerd in het Yarden Centrum voor Uitvaartzorg in Goutum. Hiermee heeft Goutum een landelijke primeur.

Regiomaandag, 9 februari 2009

Een beetje boer maakt graag de blits met zijn vee

Hidaard - Stad en land reist Jacobus Eppinga uit Sondel af om koeien te bekijken. Tot aan in Duitsland, België en Frankrijk aan toe. En dat wel vijftien tot twintig keer per jaar.

Regiomaandag, 9 februari 2009

Friese muziek zit zonder hulp

Sneek - De Friese muziekwereld heeft vrijwel niks meer aan Kunstfactor, het landelijk sectorinstituut voor de amateurkunst. ,,Se betsjutte neat foar ús’’, zei voorzitter Durk Dam van de Christelijke Bond van Muziekverenigingen in Friesland (CBMF) zaterdag.

Regiomaandag, 9 februari 2009

Een week oefenen als Sint Piterpaard

Grou - Het nieuwe paard van Sint Piter word je niet zomaar. Het kostte Hille, een stevige, zwarte Friese hengst van zeven jaren oud, een week oefenen voor hij zaterdag de bijzondere eer kreeg om de goedheiligman op de rug te nemen bij zijn jaarlijkse bezoek aan Grou.

Geloof & Kerkmaandag, 9 februari 2009

PKN Leeuwarden geeft minder voor Kerkbalans

Leeuwarden - De Protestantse Gemeente in Leeuwarden heeft met de actie kerkbalans 722.000 euro opgehaald bij de leden van de Hervormde Gemeente en de Gereformeerde Kerk in Leeuwarden. Dat is ruim drie procent minder dan het vorig jaar toegezegde bedrag. Het is niet bekend of dat afwijkt van het landelijke beeld.

Geloof & Kerkmaandag, 9 februari 2009

‘Macht van zonde kan alles kapot maken’

Drachten - Ds. Orlando Bottenbley werkte als jonge man in de gevangenis om mensen ,,het evangelie te brengen’’. Zondagavond vertelde hij in de Bethel dat hij de man die zijn broer vermoordde heeft vergeven.

Geloof & Kerkmaandag, 9 februari 2009

Williamson weg als rector

Buenos Aires - De Holocaust ontkennende bisschop Richard Williamson is ontslagen als rector van een seminarie in La Reja. Dat heeft de leider van het ultraconservatieve broederschap Pius X in Zuid-Amerika, Christian Bouchacourt, gelast.

Geloof & Kerkmaandag, 9 februari 2009

Ex-veroordeelde Puttense moordzaak kwam tot geloof in cel

Drachten - ,,Ik kon me gek laten maken door justitie of met God vechten voor mijn gezin’’, aldus Herman du Bois. Herman kwam in de gevangenis tot geloof en vertelde zondagavond samen met zijn vrouw over zijn zeven jaren onschuldig in de gevangenis.

Sportmaandag, 9 februari 2009

Stress is grootste tegenstander van Marrit Ewald

Heerenveen - Jarenlang was Berber van den Berg hét gezicht van het damesturnen in Heerenveen. Sinds de komst van de nationale topper Suzanne Harmes heeft Sportstad Heerenveen een nieuw speerpunt. Maar de Friese blikvanger is Marrit Ewald. Ze is pas 16, is nog een talent maar wil dit seizoen graag voor het eerst naar de Europese kampioenschappen als seniore. Nu Van den Berg alweer enige tijd gestopt is, zijn de Friese ogen op Ewald gericht. En dat weet ze.

Sportmaandag, 9 februari 2009

Flyers zet de jacht in op de felbegeerde vierde plek

Heerenveen - Met twee overwinningen dit weekeinde heeft Hajé Flyers de jacht op de zo felbegeerde vierde plaats ingezet. Bij Geleen werd zaterdag verrassend gemakkelijk gewonnen (1-6). Gisteren lieten de Heerenveense ijshockeyers zich bijna voor de tweede keer dit seizoen verrassen door hekkensluiter Utrecht. Uiteindelijk kwam de ploeg van Chris Eimers met de schrik vrij (6-5). ,,Zes punten dit weekeinde”, somde de opgeluchte coach op. ,,Dat is wel eens anders geweest.”

Sportmaandag, 9 februari 2009

Handbalteam L&S neemt afstand van degradatiezone

Stiens - Het was een must win game, zoals de Engelsen zeggen: de wedstrijd die de handbalheren van E&W Team L&S zaterdagavond in Stiens speelden tegen de nummer laatst BDC. De Friese handballers hadden in de hoofdklasse A, het op twee na hoogste niveau van Nederland, een zege nodig om afstand te nemen van de degradatiezone. Aldus geschiedde. En dat ook nog eens op indrukwekkende wijze. ,,Er is druk, maar de jongens kunnen daar goed mee omgaan”, constateerde coach Piet Feddema na de forse overwinning,

Sportmaandag, 9 februari 2009

Favorieten doen hun plicht in Wolvega

Wolvega - Wie zaterdag op de Drafbaan van Wolvega consequent de favorieten speelde ging met een forse winst naar huis. Alleen in de slotkoers ging het mis, in de overige acht koersen snelde het als eerste getipte paard steeds ruim voor het veld over de finish.

Sportmaandag, 9 februari 2009

Propvolle broodtrommels, koffie en sterke Basken

Houtigehage - Het zou een sterk verhaal kunnen zijn dat het goed doet op verjaardagen. ‘Wat ik vandaag heb gedaan? Ik ben gaan touwtrekken met een team uit Baskenland.’ Zaterdag gaat het echter niet om het welbekende pochen, want een Baskische afvaardiging maakt wel degelijk zijn opwachting op het open Nederlands kampioenschap touwtrekken indoor in Houtigehage. En ze bewijzen absoluut geen ‘kermisploeg’ te zijn.

Sportmaandag, 9 februari 2009

FK dressuur vol verrassingen

Sneek - De Friese dressuurtitels op het hoogste niveau gingen zaterdagavond in Sneek naar Veronique Roerink en Dominique Sijbesma-Ramaekers. In een FK vol verrassingen bleven zij Linda van der Hauw en Esther Liano voor. De Friese titel ging in het koningsnummer dit jaar dus naar Drenthe.

Sportmaandag, 9 februari 2009

Toekomst van Heerenveen ziet er hoopgevend uit

Heerenveen - De A-junioren van sc Heerenveen hebben zaterdag op sportpark Skoatterwâld de halve finale bereikt van het bekertoernooi. Daarmee duurt de zegetocht van de ‘jonkies’ van trainercoach Johnny Jansen voort, al was het bepaald geen sprankelend optreden tegen de A-jeugd van Omniworld. Maar bij de Friese eredivisieclub weten ze het zeker: de toekomst van Heerenveen ziet er hoopgevend uit.

Sportmaandag, 9 februari 2009

ONS Sneek heeft goals nodig

Sneek - Zonder te scoren heeft nog nooit iemand gewonnen. En laat scoren nou net het probleem zijn van ONS Sneek dit seizoen. De ploeg vecht tegen degradatienood en heeft zeges nodig. Tegen WHC zat het er zaterdag niet in. Trainer Fred de Boer is realistisch over de positie op de ranglijst: ,,Het wordt spannend.”

Sportmaandag, 9 februari 2009

Samen staan we heel even sterker

Het oproer kraait. De massa loopt te hoop. Na Feyenoord en in mindere mate PSV is de boot aan bij Ajax. De supporters hebben de training verstoord en na een toespraak van Marco van Basten een onderhoud afgedwongen met Urby Emanuelson als vertegenwoordiger van de spelers.

Sportmaandag, 9 februari 2009

Heerenveen herpakt zich na ‘slippertjes’

Heerenveen - In de thuiswedstrijd tegen het gehavende NAC Breda heeft sc Heerenveen zich herpakt na de slippertjes van vorige week. Zoals de pijnlijke nederlaag in Arnhem tegen Vitesse. Die volgde drie dagen na de persoonlijke uitglijder van verdediger Goran Popov. Dat was zaterdagavond in één klap vergeten.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties