De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
woensdag 23 mei

Archief

De artikelen van donderdag, 9 november 2006.

Achtergronddonderdag, 9 november 2006

Begerig China ziet Afrika wel zitten

China geeft het Westen het nakijken in Afrika. Dit weekend werden tijdens de grootste internationale top ooit in China gehouden de banden tussen Peking en Afrika aangehaald.

Cultuurdonderdag, 9 november 2006

Promconcert voor Advendo Franeker

Franeker - Het volgend jaar jubilerende harmonieorkest Advendo uit Franeker komt op 21 april 2007 met een groots opgezet Promconcert in de Trije in Franeker. Daarin treden Madeline Bell, Danny de Munk en Cor Bakker op met Advendo.

Cultuurdonderdag, 9 november 2006

Aimabele premier opent festival

Een langs vier sprekers zappende couch potato – een klamme afgekloven pizzapunt op schoot – opende gisteravond het Noordelijk Film Festival in De Harmonie in Leeuwarden. In de hoop op het festival meer van zijn gading te vinden legde de tv-junk de sprekers definitief het zwijgen op.

Economiedonderdag, 9 november 2006

Visser bakker van het jaar

Heerenveen Bakker C. Visser van bakkerij Gosse Tjoelker uit Drachten heeft de Koopmans Meelbokaal gewonnen. De prijs voor de beste bakker van het Noorden werd gisteren uitegreikt tijdens de Noordelijke Bakkersvakwedstrijden in het Abe Lenstra Stadion. Bakker R. Huisman uit Franeker won de prijs in de categorie ‘Oude meesters’. De lekkerste roombroodjes en witbrood werden volgens de jury gemaakt door bakker I. Vliegendehond uit Wolvega, de lekkerste gevulde koeken en slof op basis van zanddeeg was van bakker J.Heemstra uit Sneek. Topper in roggebrood en -bol was bakker K.H. Link uit Ferwert. Verder werden er wisselbekers uitgereikt aan bakker S. Wouda uit Surhuizum voor zijn beschuit en H. Braaksma uit Oentsjerk voor zijn inzending Suikerbrood.

Economiedonderdag, 9 november 2006

Paques wint China Trader Award 2006

Balk - Waterzuiveringsbedrijf Paques in Balk heeft de China Trader Award 2006 gewonnen. De landelijke prijs is bestemd voor het bedrijf dat het meest succesvol, innovatief en creatief is bij het zakendoen in China.

Regiodonderdag, 9 november 2006

Provincie wil symbolisch belang in Vitens

Leeuwarden - De provincie Fryslân wil zich vooreerst een symbolisch belang verschaffen in het waterbedrijf Vitens. Gedeputeerde Ploeg heeft Nuon, dat aandelen van het bedrijf in de aanbieding heeft, laten weten ,,een handjevol aandelen” te willen kopen. Met het aandelenbezit blijft Fryslân volgens Ploeg in de markt om later eventueel meer aandelen te kopen.

Regiodonderdag, 9 november 2006

‘De tweetalige knop moet om’

Joure - ,,Het is voor crčchemedewerker en moeder verboden om dezelfde taal te spreken.” Orthopedagoog Sieneke Goorhuis-Brouwer opende gisteren het Tomke-symposium over ontwikkeling van tweetaligheid in Fryslân met de woorden van schrijver Midas Dekkers. De peuterscholen moeten beter inspelen op tweetaligheid. ,,De peuter moet een taal bij een persoon hebben. Spreekt de moeder Fries, dan moet zij ook consequent bij het Fries blijven. Dat geldt ook voor de leerkracht, als die Nederlands spreekt”.

Regiodonderdag, 9 november 2006

Moeten we vijf of vijftig jaar vooruit kijken?

Leeuwarden - ,,We kunnen nu alles wel weer opbouwen in de stijl van 1968, maar dan zeggen we over vijf jaar misschien: ‘zullen we de shovel er maar inzetten?’”. Voor Japik Riemersma, voorzitter van de vereniging van eigenaren van winkelcentrum Bilgaard is het wel duidelijk. Wat hem betreft kiezen de winkeliers aan de zuidkant van het complex voor volledige nieuwbouw van het winkelcentrum, waarvan de noordkant op 24 augustus tot de grond toe afbrandde. ,,We kunnen nu een belangrijke meerwaarde toevoegen voor de komende vijftig jaar.”

Regiodonderdag, 9 november 2006

‘Gemeentehuis in Heerenveen lelijk’

Heerenveen - ,,Het gemeentehuis van Heerenveen is een bouwwerk zonder veel architectonische waarde dat in grote mate getransformeerd dient te worden, wil het als waardig stadhuis ook de komende decennia zijn plaats innemen.” Het oordeel van de voormalig rijksbouwmeester Jo Coenen over het gemeentehuis in Heerenveen is hard. Het gebouw moet dringend verbouwd worden, vindt hij, liefst zo grondig mogelijk.

Regiodonderdag, 9 november 2006

Fries Museum en Mulder opgelucht

Leeuwarden - Opgelucht. Dat waren bestuurders en toezichthouders van het Fries Museum gisteren over het definitieve besluit van Provinciale Staten voor een bijdrage aan nieuwbouw op het Zaailand. De begroting van 39 miljoen euro is daarmee, uitgezonderd de financiering van het depot, rond. ,,We zijn hartstikke blij dat het nieuw Fries Museum een stap verder is gekomen”, reageerde bestuurslid Saskia Bak.

Regiodonderdag, 9 november 2006

VVD houdt nieuw museum overeind

Leeuwarden - De stichting Fries Museum kan een nieuw Fries Museum bouwen op het Zaailand in Leeuwarden. Een krappe meerderheid van Provinciale Staten van 28 voorstemmers tegen 26 tegenstemmers besloot gisteravond definitief de laatste provinciale bijdrage van 5,5 miljoen euro toe te kennen. De VVD-fractie speelde een cruciale rol in de besluitvorming.

Geloof & Kerkdonderdag, 9 november 2006

‘Haal seksverslaving uit taboesfeer’ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties