De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
donderdag 26 april

Archief

De artikelen van vrijdag, 9 november 2007.

Cultuurvrijdag, 9 november 2007

.Heel IJsland maakt muziek

IJsland telt een schamele 300.000 burgers. Die passen allemaal in een stad als Utrecht, en dan is die nog niet vol. Maar IJsland telt negentig muziekscholen, zeshonderd koren en veertig symfonieorkesten. Een onbekend maar overweldigend aantal IJslanders is actief in de popmuziek. Kortom: iedereen in IJsland maakt muziek.

Economievrijdag, 9 november 2007

Transporteur HTO Wolvega is failliet

Leeuwarden – Transportbedrijf HTO is gisteren door de rechtbank in Leeuwarden failliet verklaard. Het bedrijf verhuisde eerder dit jaar van Holwerd naar Wolvega. Het bedrijf kwam in de problemen door kosten die verband hielden met deze verhuizing. Door het faillissement staan er veertig banen op de tocht.

Economievrijdag, 9 november 2007

Frans bedrijf koopt Troelstra & De Vries

IJlst - Troelstra & De Vries, producent van dakbedekkingssystemen uit IJlst, is overgenomen door de Franse multinational Soprema. Dat maakte het bedrijf gisteren bekend. Het bedrijf blijft in IJlst onder de eigen naam produceren. ,,Daarbij is het niet uitgesloten dat we onze capaciteit op niet al te lange termijn uitbreiden. Voor de werkgelegenheid hoeft dus niet gevreesd te worden”, zegt F. Kellner, algemeen directeur van Soprema Benelux.

Economievrijdag, 9 november 2007

Geslaagde test met sensors op koeien

Goutum - Op praktijkcentrum Nij Bosma Zathe in Goutum zijn eergisteren de eerste geslaagde tests gehouden met het elektronisch volgen van koeien. Dat maakte de Animal Science Group van Wageningen Universiteit, waar Nij Bosma Zathe onderdeel van is, bekend.

Economievrijdag, 9 november 2007

Laveren tussen belangen van boer en burger

Drachten – Voor landelijk voorzitter Albert Jan Maat van landbouworganisatie LTO Nederland was de ledenbijeenkomst in Drachten gisteren een vuurproef. Met zijn diplomatieke ervaring vanuit onder andere zijn vorige werkkring, het Europarlement, wist hij de pijnpunten in het landelijke beleid van de organisatie verbaal goed te omzeilen. Vooral de lobby voor een uitbreiding van het melkquotum van ‘maar’ 2 procent in 2008 en het komende verbod op vriesbranden waren onderwerp van kritiek. De antwoorden van Maat werden echter lang niet altijd voor zoete koek geslikt. Op de bijeenkomst kwamen 350 leden af.

Economievrijdag, 9 november 2007

Prijzen voor materiaal in bouw hoog

Leeuwarden - De kosten voor bouwmaterialen drukken fors op de resultaten van de bouwbedrijven. In het afgelopen jaar zijn de kosten ruim 10 procent gestegen. Afwenteling op de opdrachtgevers is vaak onmogelijk. Voor de bouwbedrijven die in beeld waren voor de bouw van het provinciehuis was het een belangrijke reden om af te haken in de aanbesteding.

Economievrijdag, 9 november 2007

Streekproduct langs de snelweg promoten

Den Haag - Voor producenten van streekproducten liggen er veel kansen in de winkels van tankstations. Toch profiteren ze daar onvoldoende van, melden onderzoekers Hiske Ridder en Jan-Willem van der Schans van het Landbouw Economisch Instituut. ,,Vooral voor een kleinschalig assortiment zijn er kansen”, zegt Van der Schans. ,,De stations halen veel omzet uit de impulsaankopen. Daar kunnen de producenten van streekproducten van profiteren. Vooral wanneer het gaat om kleine cadeauartikelen en snackproducten. Zo zou je best tapasachtige hapjes kunnen introduceren.”

Hoofdartikelvrijdag, 9 november 2007

Seksualisering...

Het was een beetje emancipatiestrijd in de Tweede Kamer, toen minister Plasterk zijn emancipatienota verdedigde. Het ging niet alleen over man en vrouw, maar ook over de seksualisering van de samenleving. Er is veel meer seks open en bloot in de samenleving dan in bijvoorbeeld de jaren vijftig van de vorige eeuw. En dat is niet in alle opzichten gewenst. Seks is zeer publiek geworden. Niet alleen via het internet, maar ook in reclames, in televisieprogramma’s - onder meer in soaps - en op straat. De sekswinkel die vroeger met een smoezelige etalage verborgen was in een achterafstraatje, bevindt zich nu op A-locaties in de steden. In de zomer lopen soms nog jonge meisjes meer bloot dan bedekt over straat. Menige burger krijgt op allerlei onschuldige plaatsen en in allerlei gewone situaties onvrijwillig inzicht in kleur en soort onderkleding.

Regiovrijdag, 9 november 2007

Frisia stopt op land als boren in zee lukt

Harlingen - Als het technisch en qua regelgeving lukt om zout onder de Waddenzee te winnen, dan geeft zoutfabriek Frisia de helft van zijn rechten voor zoutwinning onder land op. Uitbreiding naar het Bildt en Menaldumadeel is dan van de baan. Het gaat om een concessie van 24 miljoen ton zout.

Regiovrijdag, 9 november 2007

‘Water niet tegen te houden’

Harlingen - ,,Het water was deze keer niet tegen te houden. We hebben vijf à zes centimeter water in de zaak, maar geen schade.” Bij Fietsverhuur Jan van Vlieland op Vlieland stroomde het water omstreeks zeven uur de winkel binnen. De zandzakken konden het bedrijf niet beschermen tegen het water. Bij de buurman, restaurant De Stern, bleef het water aan de deur staan.

Regiovrijdag, 9 november 2007

‘Uteinlik giet it om de sfear, net om de regels’

Britsum - Een eigen werkplek, wilde hij graag. Gewoon een bureau om de administratie te doen, het liefst in een eigen kamer. Toen Jelte Veld (61) in 1976 werd aangesteld als tijdelijk ‘hoofd der school’ in Britsum, werden de lessen gegeven in een oud gebouwtje met welgeteld drie lokalen, een toiletruimte en een piepklein vergaderkamertje. Het hoofd dat hij wegens ziekte verving, deed het schrijfwerk in zijn huis naast de school.

Regiovrijdag, 9 november 2007

’t Begint met één, en dan loopt het uit de hand

Leeuwarden - Kaarten maken, voetbal, kantklossen, theelepeltjes sparen. Allemaal heel verschillende dingen, maar één ding hebben ze gemeen: ze zijn allemaal vertegenwoordigd op de hobbybeurs in het WTC Expo in Leeuwarden. In 20.0000 vierkante meter hal staat sinds gisteren en tot en met zondag een potpourri van hobbyisten. De beurs biedt een kijkje in van alles en nog wat, waar een mens zich in zijn vrije tijd mee bezig kan houden.

Regiovrijdag, 9 november 2007

‘Ga aan de slag met de verzilting’

Leeuwarden - Boeren in (met name) Noordwest-Fryslân moeten snel beginnen met andere activiteiten dan hun aloude teelt van aardappelen en andere zoetwatergroenten. Op dit moment kan het waterschap nog zorgen voor voldoende aanvoer van zoet water, maar door de verzilting is dat op de lange termijn niet houdbaar.

Geloof & Kerkvrijdag, 9 november 2007

Rebelleren en dienen in Jezus’ voetspoor

Dokkum - ,,Rebelleren en dienen gaan samen. Dat is wat ik in mijn leven heb ervaren.’’ Ds. Hans Visser van de Rotterdamse Pauluskerk sprak donderdagavond in de Grote Kerk in Dokkum.

Geloof & Kerkvrijdag, 9 november 2007

Israëlnotitie goede basis voor bezinning

De synode van de Protestantse Kerk in Nederland bespreekt eind deze maand een nieuwe notie over Israëlisch-Palestijns-Arabisch conflict. Emeritus-hoogleraar prof. dr. Simon Schoon, op dit moment woonachtig in Nes Ammim, las het stuk en reageert.

Geloof & Kerkvrijdag, 9 november 2007

‘Focus niet op exotische kant’

Amersfoort/Den Haag - Autochtone kerken staren zich vaak blind op de exotische kant van migrantenkerken. ,,Dat staat echte verbondenheid in de weg”, stelt Kathleen Ferrier. Het CDA Tweede Kamerlid was van 1994 tot 2002 algemeen secretaris van de vereniging Samen Kerk in Nederland (SKIN). De koepelorganisatie van migrantenkerken viert zaterdag haar tienjarig bestaan.

Sportvrijdag, 9 november 2007

Een balvirtuoos, spelmaker én afmaker ineen

Zwolle - In Fryslân ben je voor SC Heerenveen of voor SC Cambuur-Leeuwarden. Of misschien voor PSV, Ajax of Feyenoord. En een enkeling is zelfs voor FC Groningen. Maar wie is er voor FC Zwolle? Niemand, behalve in Harkema en omstreken. Want Zwolle, dat is Anton Jongsma. Tot medio vorig jaar publiekslieveling op sportpark De Bosk en inmiddels bezig aan zijn tweede seizoen als profvoetballer bij de ‘blauwvingers’. Vanavond staat in de Hanzestad het duel tegen Cambuur op de rol. Het Friesch Dagblad zocht de voetballer op.

Sportvrijdag, 9 november 2007

Friese voetbalvrouwen weer onderuit

Heerenveen De vrouwen van sc Heerenveen hebben gisteren het zesde verlies in acht competitieduels geleden. De ploeg verloor op eigen veld met 2-0 van FC Twente. Dat heeft daardoor de koppositie in de eredivisie voor vrouwen heroverd. Namens de voetbalsters uit Tukkerland scoorde Anouk Dekker en Sylvia Smit nog voor rust de enige goals. AZ nestelde zich mede bovenaan door in Alkmaar FC Utrecht te verslaan, eveneens met 2-0. ADO Den Haag en Willem II speelden gelijk (1-1). Heerenveen staat na de nederlaag nog altijd zesde en laatste.

Sportvrijdag, 9 november 2007

Heerenveen wil speelstad zijn bij WK

Heerenveen sc Heerenveen staat positief tegenover het verzoek van voetbalbond KNVB speelstad te zijn bij een eventueel in Nederland en België te houden wereldkampioenschap voetbal. Beide landen overwegen een kandidatuur voor 2018. Club en gemeente ontvingen begin oktober een brief van de nationale voetbalbond met het verzoek aan te geven of er belangstelling is voor de organisatie van wedstrijden in het Abe Lenstra stadion. Mede door de goede ervaringen tijdens het EK onder 21 heeft de directie van de club gesprekken gevoerd met gemeente- en provinciebestuurders. De club hield daaraan een positief gevoel over en zal dat de KNVB melden. Om WK-locatie te worden zal het stadion (huidige capaciteit 26.000) moeten worden uitgebreid naar tenminste 40.000 plaatsen. Heerenveen was al aan het inventariseren of een verhoging van de capaciteit mogelijk is. Engeland heeft zich al kandidaat gesteld. Nederland en België organiseerden gezamenlijk ook het Europees kampioenschap van 2000.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties