De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
vrijdag 25 mei

Archief

De artikelen van maandag, 9 november 2009.

Cultuurmaandag, 9 november 2009

Roely Bakker wint met kleindochter Stellingwerver prijs

Leeuwarden - Schrijfster Roely Bakker (64) uit Makkinga en haar kleindochter Renée Bakker (9) uit Zwolle zijn de winnaars van de Stellingwarver Schrieveri’je Pries, de aanmoedigingsprijs voor personen die in het Stellingwerfs publiceren. Dat hebben de gemeenten Oost- en Weststellingwerf bekendgemaakt, die de prijs organiseren.

Cultuurmaandag, 9 november 2009

Explosieve mix van dansstijlen

Oud en jong stonden op het podium, profs naast amateurs, de een was gedreven door ambitie, de ander wilde gewoon een keer op het podium staan. We hebben het over het exclusieve en explosieve mengsel genaamd Dansdynamiet waarin uiteenlopende danstalenten en dansstijlen voor één keer verenigd waren in een van enthousiasme overstromende voorstelling. Twee maanden lang hebben professionals van het Internationaal Danstheater en Noord Nederlandse Dans samen met Honey Eavis en Clearance Koorndijk met amateurs hard gewerkt om deze theatervoorstelling voor elkaar te krijgen. Die amateurs bestonden uit bestaande amateurgroepen maar ook uit enkele speciaal voor deze voorstelling samengestelde groepen.

Hoofdartikelmaandag, 9 november 2009

De Muur die viel...

Het is bijna een gezelschapsspelletje als het gaat om belangrijke gebeurtenissen: ,,Waar was jij, toen...’’. Dezer dagen wordt die vraag gesteld naar aanleiding van de val van de Muur, vandaag twintig jaar geleden. Vrijwel iedereen heeft zo z’n herinneringen. Voor de meesten onder ons beperken die zich tot het zitten voor de televisie. Verbijstering, angst, verwondering, ongeloof en blijdschap wisselden elkaar af. En er was tegelijkertijd het besef dat wat er zich daar in Berlijn afspeelde, wereldgeschiedenis was. Ook al waren hoe en wat nog onduidelijk.

Regiomaandag, 9 november 2009

Zorgpremie De Friesland iets omhoog

Leeuwarden - De Friesland Zorgverzekeraar verhoogt de maandpremie voor het basispakket met bijna zes euro. De premie komt uit op 95,90 euro. Dat heeft de zorgverzekeraar vanochtend bekend gemaakt.

Regiomaandag, 9 november 2009

Dijk N-Fryslân niet verbreed aan landzijde

Leeuwarden - Versterkingen van de Waddenzeedijk in Noord-Fryslân, moeten alleen aan zeezijde plaatsvinden, ten koste van de kwelders (begroeide buitendijkse gebieden) die daar liggen. Dat vinden Provinciale Staten. De waarschuwing van gedeputeerde Schokker dat dit voor enorme kosten kan zorgen, nemen ze voor lief.

Regiomaandag, 9 november 2009

Geen Vikingring, wel een gouden speldje

Nijemirdum - Begin maart vond amateurarcheoloog Henk Batstra uit Lemmer in Gaasterland een zeldzame Vikingring. Afgelopen zaterdag togen 160 detectorliefhebbers uit het hele land en België naar Nijemirdum voor hun jaarlijkse zoekwedstrijd. In de hoop op ook een bijzondere vondst.

Regiomaandag, 9 november 2009

Fryslân wordt sowieso cultureel hart

Leeuwarden - Fryslân gaat zich de komende twee jaar serieus richten op het binnenhalen van de status van Culturele Hoofdstad van Europa in 2018. Provinciale Staten schaarden zich achter die missie, maar wel op voorwaarde dat de Friese cultuur er altijd beter van wordt.

Regiomaandag, 9 november 2009

Apollo uit Grou kan een koraal wél goed blazen

Drachten - Ooit verzuchtte koraalcomponist Jan de Haan tijdens een repetitie van Apollo Grou: ,,Jim sille noait goed in koraal blaze kinne.” Precies veertig jaar na die woorden wint het rode korps de FD-Koraaltrofee.

Geloof & Kerkmaandag, 9 november 2009

‘Kerken, zoek overheid op’

Utrecht - Kerken zouden met de lokale overheid in gesprek moeten gaan over de rol die ze in hun omgeving kunnen vervullen, bijvoorbeeld in het ondersteunen van jongeren en gezinnen. Dat zei minister Rouvoet zaterdag op de Landelijke Diaconale Dag van de Protestantse Kerk Utrecht.

Geloof & Kerkmaandag, 9 november 2009

Uitdaging om geen studenten aan de staat te verliezen

Jakarta - De oudste theologische opleiding in Indonesië bestaat dit jaar 75 jaar. Huub Lems woonde de jubileumviering vorige maand bij en doet voor het Friesch Dagblad verslag van de ontwikkelingen aan de hogeschool. ,,De honger naar kennis van de theologie is groot in het land waar ieder een officieel erkende godsdienst dient te hebben.”

Sportmaandag, 9 november 2009

Handbalminnend Stiens kijkt niet meer achterom

Stiens - Alsof er niets veranderd is ten opzichte van twee, drie seizoenen geleden. Dat is het gevoel dat je zou kunnen bekruipen als je op een willekeurige zondagmiddag in Stiens een handbalwedstrijd van de hoogst spelende Friese mannenploeg bezoekt. Maar de gemiddelde handbal- of zelfs sportliefhebber weet wel beter. Want er gebeurde nogal wat in de afgelopen twee jaar. Een fusie en een verstandshuwelijk later, is het echter tijd om vooruit te kijken. Want dat is wat handbalminnend Stiens tegenwoordig doet. Met reden.

Sportmaandag, 9 november 2009

VC Sneek mept DOK vakkundig de zaal uit

Sneek - De volleybalsters van VC Sneek namen zaterdagavond in de Sneker sporthal revanche voor het echec van Groningen, waar in een vijfsetter werd verloren van het nietige Veracles. Voor eigen publiek werd het ambitieuze DOK uit Dwingeloo in drie straight sets (25-19, 25-18 en 25-20) vakkundig de Sneker sporthal uitgemept. In een uur tijd had de formatie van Derk de Saegher het karwei geklaard.

Sportmaandag, 9 november 2009

Erwin Heslinga pakt Friese damtitel

Grou - Terwijl Erwin Heslinga zijn werk deed als beveiliger, werd de Leeuwarder zaterdagavond in Grou tot zijn eigen verbazing uitgeroepen tot Fries kampioen dammen.Zijn eigen finalepartij had de 34-jarige Leeuwarder een dag eerder al gespeeld tegen Willem Leijenaar. Na remise ging Heslinga er toen al niet meer van uit dat de titel een dag later voor hem kon zijn.

Sportmaandag, 9 november 2009

‘Paspoort of niet, wij willen alleen maar hard schaatsen’

De vreemdelingenpolitie van Amsterdam heeft bij de KNSB documenten ingezien van marathonschaatsers Rob Hadders, Christijn Groeneveld en de Friezen Arjan Stroetinga en Jorrit Bergsma. Het viertal wil wil zich plaatsen voor de ploegenachtervolging op de Olympische Spelen van Vancouver door zich te laten naturaliseren ot Kazach. De KNSB kreeg documenten van de Kazachse schaatsbond en als die echt zijn, verblijven de schaatsers illegaal in Nederland. Volgens de wet verliest iemand het Nederlanderschap namelijk als hij vrijwillig van nationaliteit wisselt. De schaatsers zouden volgens Trouw zijn voorgehouden dat ze een dubbele nationaliteit konden aanhouden. Hoe zit dit nou?

Sportmaandag, 9 november 2009

Slordig Aris wint wel weer eens

Leeuwarden - Na een vruchteloze periode van drie wedstrijden heeft De Friesland Aris zaterdag weer eens gewonnen. De Leeuwarder basketballers klopten Rotterdam, maar het spel tegen de hekkensluiter was zeker nog niet om over naar huis te schrijven. Die zorgen lijken echter voor later.

Sportmaandag, 9 november 2009

Lente in Twente

Lente in Twente, lente in Twente, als ik weer zo’n Tukker zie, vol met bier en sympathie, lente in Twente, lente in Twente, het leven is zo slecht nog niet!’

Sportmaandag, 9 november 2009

Van mooie zilveren medaille naar zware drugsverslaving

Het is alweer normaal inmiddels: Jan Ykema die als schaatscoach op de baan staat. Zoals vorige week tijdens het NK afstanden in Heerenveen, zoals dit weekeinde in Berlijn tijdens de worldcupwedstrijden. Maar niet alles is soms zo normaal als het lijkt. Want Ykema, dat was niet alleen die Friese topsprinter die zilver haalde tijdens een Olympische Spelen. Nee, Ykema was ook die oud-sporter die verslaafd raakte aan drugs. Maar vooral is Ykema iemand die zich terugknokte uit een diep, diep menselijk dal.

Sportmaandag, 9 november 2009

De Berenloop heeft geen reclame nodig

Terschelling werd dit weekeinde weer eens overspoeld met gasten van het vaste land. Hoewel de eilanders het hoogseizoen al een poosje achter de rug hebben, zorgt de Berenloop jaarlijks voor een flinke nastoot. Met een tocht langs de bossen, duinen, polders en het brede strand, slaan de atleten twee vliegen in één klap.

Sportmaandag, 9 november 2009

Elms lichaam doet weer wat z’n geest wil

Utrecht - De motor loopt stationair nog zeker niet geruisloos, maar meer en meer werkt Sportclub Heerenveen toe naar het niveau waarop het zich wenst te presenteren. Daarvoor zijn een handvol zesjes, flink wat zevens en liefst nog een paar achten nodig. In Utrecht telde de ploeg er vier in die laatste categorie: doelman Brian Vandenbussche, aangever Roy Beerens, afmaker Michal Papadopulos en de loper op het middenveld Viktor Elm.

Sportmaandag, 9 november 2009

Heerenveen spoelt kater weg in Utrecht

Utrecht - In Eindhoven presenteert Heerenveen zich vandaag als een van de twaalf kandidaatsteden voor de organisatie van het WK voetbal van 2018. Bij die auditie past geen nederigheid en dus is het voor gemeente en club een prettige bijkomstigheid dat Heerenveen niet langer het lachertje van de eredivisie is.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties