De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
zaterdag 21 april

Archief

De artikelen van woensdag, 9 november 2011.

Cultuurwoensdag, 9 november 2011

Princessehof krijgt collectie moderne keramiek

Leeuwarden - Keramiekmuseum Princessehof in Leeuwarden heeft zaterdag een collectie van ruim tweehonderd moderne keramische objecten gekregen. Dat heeft het museum gisteren bekendgemaakt.

Cultuurwoensdag, 9 november 2011

Gysbert Japicxpriis útrikt oan Durk van der Ploeg

Boalsert - Foar syn hiele oevre (7 poësybondels, 3 novellen, 2 ferhalenbondels en 20 romans) hat skriu-wer, dichter, essee-ist en byldzjend keunstner Durk van der Ploeg juster yn de Martinitsjerke yn Boalsert de Gysbert Japicxpriis krigen. ,,Durk van der Ploeg is in masterferteller, dy’t sawol it aktuiele as histoaryske yn syn boeken ferwurdet”, neffens sjueryfoarsitter Willem Verf, dy’t ek spruts nammens Ate Grypstra en Sietske de Jong. ,,Syn taal is krytgeef. De tematyk en it dekor binne bekend, mar it is nea foarsisber.”

Economiewoensdag, 9 november 2011

Executieveiling blijft speelveld van handelaar

Leeuwarden - ,,34.000, 35.000, 36.000 daar achter in de zaal. Wie biedt er meer dan 36.000? 37.000 hier vooraan”, roept veilingmeester Sake Bijlsma op de executieveiling in het WTC in Leeuwarden. Afwisselend wijst hij met een vinger of met zijn afslaghamer in de richting van een bieder en houdt de rest van de zaal in de gaten.

Hoofdartikelwoensdag, 9 november 2011

Iran met kernbom is nachtmerrie Israël

Iran heeft bijna een atoombom. Dit moet nu zelfs het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA) toegeven. Wat Israël en de Verenigde Staten al jaren beweren, blijkt waar te zijn. Iran heeft de afgelopen jaren onverminderd hard gewerkt aan een atoombom, ook al wilde het regime in Teheran doen geloven dat het kernwapenprogramma in 2003 was stilgelegd en dat het alleen kernenergie opwekte. De geheimzinnigheid rondom het hele project deed al vermoeden dat het nucleaire programma niet voor vreedzaam gebruik was bedoeld. Daarnaast wekte het bevreemding dat een olierijk land als Iran kernenergie denkt nodig te hebben.

Regiowoensdag, 9 november 2011

Raad is chaos in centrum Drachten zat

Regiowoensdag, 9 november 2011

Etmaal op water en droog brood voor Dance4Life

Leeuwarden - ,,Eindelijk frisse lucht”, verzuchten Ciska Bruinsma (15), Maaike de Groot (14), Wendy de Vries (14), Jelmer Ketelaar (15) en Almer Zijlstra (15) als de deur van hun cel even open mag voor een paar korte vragen. Het is even na zeven uur vanochtend en de vijf leerlingen van het Marne College uit Bolsward moeten nog twee uur doorbrengen in hun cel in voormalige gevangenis De Blokhuispoort in Leeuwarden.

Regiowoensdag, 9 november 2011

Touwtrekken om financiering van Wetsus

Leeuwarden - De provincie Fryslân en het rijk liggen in de clinch over de financiering van watertechnologisch instituut Wetsus in Leeuwarden. Voor het innovatieve paradepaardje van de provincie heeft het rijk geen geld meer over. Een gisteren door een meerderheid van de Tweede Kamer aangenomen motie van de PvdA en SGP moet het tij keren.

Regiowoensdag, 9 november 2011

Aanleg van de Centrale As kan beginnen

Dokkum - De aanleg van de Centrale As, de nieuwe autoweg tussen Dokkum en de Wâldwei bij Nijega, kan te langen leste beginnen. Vanmorgen veegde de Raad van State de laatste openstaande bezwaren van tafel.

Geloof & Kerkwoensdag, 9 november 2011

Wolfgang Huber krijgt Karl Barth-prijs

Hannover - Prof. dr. Wolfgang Huber, oud-voorzitter van de Evangelische Kirche Deutschland (EKD), ontvangt de Karl Barth Prijs 2012. Dat is gisteren bekendgemaakt. In zijn kerkelijk optreden als Berlijnse bisschop en voorzitter van de EKD heeft Huber volgens de jury de ‘Kerk van de vrijheid’ overtuigend gerepresenteerd. Huber heeft de kerk ‘theologisch reflecterend geleid’ en daarmee een woord van Barth bewaard: ‘Wie kerk zegt, moet ook theologie zeggen.’ De Zwitser Karl Barth (1886-1968) wordt wereldwijd gezien als een van de belangrijkste theologen.

Geloof & Kerkwoensdag, 9 november 2011

Verhalen over Jezus voor jongeren uit straatcultuur

Rotterdam - Voor jongeren uit de straatcultuur is gisteren het eerste deel van de Straatbijbel verschenen: De torrie van Mattie. Het is een hervertelling van het Bijbelboek Mattëus in straattaal: een mix van msn- en sms-woorden uit andere talen.

Geloof & Kerkwoensdag, 9 november 2011

Duizend Friezen doen mee met Bijbelquizzen

Sneek - Circa duizend Friezen doen deze week mee aan een van de regionale Bijbelquizzen deze week in de provincie. Honderden mensen deden al mee in Burgum, Franeker, Leeuwarden en Sneek. Vanavond is er een quiz in Dokkum en in Drachten. De Bijbelquizzen zijn een initiatief van het Nederlands Bijbelgenootschap (NBG).

Geloof & Kerkwoensdag, 9 november 2011

Ds. Klaas Hendrikse bewondert ketter Jezus

Leeuwarden - ,,Jezus is de joodse uitvoering van de overal voorkomende mythe van de stervende en herrijzende godheid.’’ Dat betoogde ds. Klaas Hendrikse dinsdagavond in Leeuwarden tijdens een lezing over zijn nieuwste boek God bestaat niet en Jezus is zijn zoon.

Sportwoensdag, 9 november 2011

Brouwer na vier jaar weg bij Flevo Boys

Emmeloord - Willem Brouwer neemt na dit seizoen afscheid als trainer van Flevo Boys. Brouwer plaatste zich met de club uit Emmeloord in het voorjaar van 2010 voor de topklasse, waar het in het debuutjaar van de hoogste voetbalafdeling voor amateurverenigingen als veertiende eindigde. Dat betekende degradatie. Brouwer, oud-speler van onder meer Heerenveen en Harkemase Boys, overweegt een sabbatical van één of meerdere seizoenen te gaan nemen.

Sportwoensdag, 9 november 2011

Marit Bouwmeester tweede in Melbourne

Melbourne - Marit Bouwmeester is gisteren tijdens het eerste wereldbekertoernooi in Melbourne naar de tweede plaats gestegen in de Laser Radial. De zeilster uit Warten kwam op de tweede wedstrijddag als zesde en eerste binnen. In een veld van 25 deelnemers staat Bouwmeester na vier races 7 punten achter op de Chinese Lijia Xu. In de Laser-klasse, met 63 deelnemers, strijdt broer Roelof Bouwmeester nog mee om de ereplaatsen. Hij staat tiende.

Sportwoensdag, 9 november 2011

Heerenveen legt talent Wouter Marinus (16) vast

Heerenveen - Sportclub Heerenveen heeft jeugdinternational Wouter Marinus voor drie jaar vastgelegd. Het zestienjarige talent voetbalt vanaf 2007 in de jeugdopleiding. De aanvallende middenvelder scoorde dit seizoen al zeven keer en staat hoog in het klassement van beste speler in de eredivisie voor B-junioren.

Sportwoensdag, 9 november 2011

Verliezen. Dat woord bestaat bij Heerenveen plots weer

Heerenveen - Ajax had nog geen derde ster, Ron Jans was nog trainer in Groningen en van een blessure bij Sven Kramer had niemand gehoord. Zolang was het geleden dat de voetballers van de VV Heerenveen (amateurs) een wedstrijd verloren. Op 18 april 2010 gingen de Friezen voor het laatst onderuit tijdens hun kampioensjaar in de vijfde klasse. Derdeklasser LVV Friesland maakte zondag met 0-1 in blessuretijd een einde aan de ongeslagen reeks die liefst 38 duels duurde.

Sportwoensdag, 9 november 2011

Geen periodetitel, maar De Griffioen heeft hoger doel

Appelscha - Beslissingsduels zijn een unicum. Iets van na de laatste speelronde. Onder een goede lentezon met veel supporters strijden om de titel. Alles of niets op neutraal terrein. Toch stond er gisteren in Appelscha al eenzelfde ‘dood of de gladiolen-wedstrijd’ op het programma. Na acht duels had SV De Griffioen uit Oosterwolde in de derde klasse D exact hetzelfde doelsaldo en aantal punten als concurrent Fit Boys. De Friezen verloren het duel om de periodetitel met 0-2 en gaan nu vol voor het kampioenschap.

Sportwoensdag, 9 november 2011

Leren is belangrijker dan winnen bij Cambuur

Hardenberg - Wedstrijdritme opdoen, wennen aan de taken in het eerste elftal en lekker voetballen. Dat was de opdracht voor de spelers die bij Cambuur normaal geen negentig minuten maken, maar gisteren in het veld stonden voor een oefenpot tegen topklasser HHC Hardenberg. Hoewel er met 0-1 werd gewonnen, overtuigden de reserves niet het hele duel.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties