De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
vrijdag 20 april

Archief

De artikelen van maandag, 9 december 2002.

Bijschriftmaandag, 9 december 2002

Teleurgestelde verwachting

God zingt een lied over zijn wijngaard: zijn eigen volk. Wie goed naar dit lied luistert, voelt de emoties van God kloppen in zijn keel.

Cultuurmaandag, 9 december 2002

Heech nivo op 60ste FeRstival

,,Der binne net safolle kulturele barrens yn Fryslân, dy’t sa’n lange tradysje hawwe as it FeRstival.’’ Dat sei Jelle Bangma, meiwurker fan it Taalsintrum Frysk fan GCO Fryslân en organisator fan de jierlikse provinsjale foardrachtswedstriid foar learlingen út it fuortset űnderwiis, sneon yn De Lawei yn Drachten. It FeRstival belibbe in jubileum: foar de 60ste kear waard it barren hâlden.

Cultuurmaandag, 9 december 2002

Groningen gevoelig eerste

Muziek is emotie. Vooral voor de in Damwoude geboren Siemen Hoekstra (36), dirigent van de Provinciale Brassband Groningen (PBG). Afgelopen zaterdag bezorgde hij de Groningers voor het eerst een nationale brassbandtitel in de kampioensdivisie van de Nederlandse Brassband Kampioenschappen (NBK). Volgend jaar mogen de Groningers Nederland vertegenwoordigen op het Europees kampioenschap in Noorwegen.

Hoofdartikelmaandag, 9 december 2002

Nederland, Bush, Irak…

Minister van B uitenlandse Zaken De Hoop Scheffer heeft mooie uren gehad, samen met de Amerikaanse onderminister. Irak stond op de agenda en het heeft de grootste macht van de wereld behaagd het kleine Nederland te vragen om een positieve houding in de mogelijke actie tegen Irak.

Regiomaandag, 9 december 2002

‘As hy aanst rydt, wurd ik eigenwiis’

Oppenhuizen – Hij heeft niets met paarden, met sjezen ook niet, maar wel met timmeren en houtbewerking. En dus begon Tjibbe Postma uit Oppenhuizen bijna drie jaar geleden aan een grote uitdaging: zelf een krompanelen sjees bouwen. In de garage bij zijn woning. Nu moet er nog een beetje bladgoud worden aangebracht en de stoffering, en dan is de sjees klaar voor gebruik.

Regiomaandag, 9 december 2002

‘Politie moet niet zo streng zijn’

Leeuwarden – Kinderen moeten meer weten over wat de politie doet, en moeten weten dat ook zij bij de politie terechtkunnen. Met dat doel reist een kindermuziektheater door Nederland. Afgelopen zaterdag deed het theater, bestaande uit Het Nederlands Politie Orkest (NPO) en Custers & Co (voorheen Circus Custers), Leeuwarden aan.

Regiomaandag, 9 december 2002

Polderziekenhuizen gedwongen samen

Emmeloord – De IJsselmeerziekenhuizen blijven waarschijnlijk ‘gedwongen’ samen. Andere ziekenhuizen zijn niet bereid samen te werken met de ziekenhuizen in Emmeloord en Lelystad. Dat constateert oud-minister Hermans in zijn onderzoek in opdracht van waarnemend minister De Geus van Volksgezondheid.

Regiomaandag, 9 december 2002

Jongeman verdacht van roof met geweld

Kollumerzwaag – De politie heeft drie jongemannen aangehouden, van wie er één wordt verdacht een 85-jarige man gewelddadig te hebben overvallen in diens woning. De jongeman is afkomstig uit Kollumerzwaag. Ook het bejaarde slachtoffer is een inwoner van Kollumerzwaag.

Regiomaandag, 9 december 2002

Dubbele inbraak bij Spitkeet

Harkema – Onbekenden hebben dit weekeinde tot tweemaal toe ingebroken in themapark de Spitkeet in Harkema. Dieven drongen vrijdag- en zaterdagnacht enkele huisjes op het terrein binnen. Er zijn onder meer oude vazen gestolen.

Regiomaandag, 9 december 2002

Vijf jongeren komen om bij ongeval Enumatil

Enumatil – Vijf jongeren uit Enumatil, Niezijl en Tolbert zijn vrijdagnacht om het leven gekomen bij een eenzijdig auto-ongeluk.

Regiomaandag, 9 december 2002

Premie voor ziekenfonds verdubbelt

Leeuwarden – De kosten voor ziekenfondspremie worden volgend jaar bijna verdubbeld. Zorgverzekeraar De Friesland verhoogt de nominale premie voor ziekenfondsverzekerden met 83 procent. Ook particulier verzekerden zijn duurder uit.

Geloof & Kerkmaandag, 9 december 2002

‘Botsing met moderniteit groter dan met islam’

Den Haag - De grootste botsing in de 21ste eeuw wordt er niet een tussen het christendom en de islam, maar tussen de godsdiensten en de moderniteit.

Geloof & Kerkmaandag, 9 december 2002

Vlaamse katholieke scholen: wij weren migranten niet

Brussel - Het Vlaamse katholieke onderwijs wijst beschuldigingen van minister-president Dewael af. Dewael stelde onlangs dat katholieke scholen weigeren om migranten in te schrijven. ,,Een flagrante leugen!”, reageert het Vlaams Secretariaat van het Katholiek Onderwijs.

Geloof & Kerkmaandag, 9 december 2002

Hoog tijd voor respectvolle omgang

In onze samenleving worden we met steeds meer geweld geconfronteerd. In een recente enquęte onder jongeren scoorde de behoefte aan veiligheid op straat heel hoog.

Geloof & Kerkmaandag, 9 december 2002

Plaisier: we moeten ons schamen

Doorn - ,,We moeten ons collectief schamen. Onze passie in het Samen-op-Wegproces lag in de deel-identiteiten en in de allerindividueelste verbijzondering van de allerindividueelste vorm van gereformeerd-zijn.’’ Dat vindt dr B. Plaisier, scriba van de Samen-op-Wegkerken.

Geloof & Kerkmaandag, 9 december 2002

‘Zweden lezen bijbel niet’

Deventer - ,,Het klinkt een beetje tegenstrijdig. Zweden is net als Nederland een erg rijk land, maar toch is er behoefte aan evangelisatie- en zondagsschoolmateriaal omdat in kleine afgelegen gemeentes de middelen om het aan te schaffen ontbreekt.’’ Dat zegt het echtpaar Gerard en Gerdien Willemsen, dat zendingswerk doet in Lapland.

Sportmaandag, 9 december 2002

‘Foar de wedstriid hie ik it net tichtknope’

Delfstrahuizen – Scoren en toch geen doelpunt. Dat overkwam Delfstrahuizen zaterdag. Simon de Haan schoot in het thuisduel tegen Berlikum de bal dwars door een gat in het net. Scheidsrechter Gerrit Oord had niet gezien en hervatte de wedstrijd met een doeltrap. Het bleef 0-0.

Sportmaandag, 9 december 2002

Laura pakt tweelingzus Marlies bij NK schaken

Leeuwarden – Laura Bensdorp heeft voor een daverende verrassing gezorgd bij de halve finales van het Nederlands kampioenschap schaken in Leeuwarden. De 17-jarige Maarssense versloeg haar op papier betere tweelingzus Marlies gisteren en versperde haar daarmee de doorgang naar de finale.

Sportmaandag, 9 december 2002

DOS Dronrijp moedigt concurrentie aan om te springen

Dronrijp - Groepsspringen komt in Fryslân maar niet van de grond. Behalve dan in Dronrijp natuurlijk, waar gymnastiekvereniging DOS ook bij de organisatie van het FK zaterdag volgens verwachting alle eer opeiste met elf titels.

Sportmaandag, 9 december 2002

Cambuur gaat bietenbrug op

Volendam - Er zijn van die dagen dat alles tegenzit. Koude weersomstandigheden, gebrek aan scherpte, knullig balverlies en dikke blunders van de keeper. Het overkwam Cambuur Leeuwarden zondag allemaal tegen FC Volendam. Na een fortuinlijke 2-3 voorsprong pal voor rust, ging het zwalkende team van trainer Rob McDonald toch nog de bietenbrug op.

Sportmaandag, 9 december 2002

Drachtster Boys haalt fors uit

Drachten - Topclubs als Urk, ACV en Harkemase Boys maakten dit seizoen al kennis met de messcherpe doeltreffendheid van de onervaren, maar jonge en talentvolle voetballers van Drachtster Boys. Zaterdag werd opponent CSV Apeldoorn bij tijd en wijle het Drachtster Bos ingestuurd, waar het hopeloos verdwaalde.

Sportmaandag, 9 december 2002

Tegenstand Jildo Keur werkt bij voorbaat verlammend op driebanders

Leeuwarden – Voor de achtste keer op rij, de twaalfde keer in totaal, kon Jildo Keur zich zaterdag tot Fries kampioen driebanden groot laten kronen. Als het om bandstoten gaat is de 46-jarige Leeuwarder op de biljarttafel niet te stuiten.

Sportmaandag, 9 december 2002

De Haan vindt de juiste balans bij Heerenveen

Heerenveen – Met een indrukwekkende zege op Feyenoord bewees SC Heerenveen zaterdag wat trainer Foppe de Haan al wist. ,,We worden steeds een stapje beter.’’ Na zaterdag lijkt Heerenveen helemaal weer de oude. De Haan heeft met John de Jong in de spits bovendien een antwoord gevonden op het scorend onvermogen.

Weermaandag, 9 december 2002

IJskoud

Het kwik zakt vannacht naar waarden tussen -3 op de Wadden tot -9 in het oosten van de provincie. Morgen is het ijskoud met maximumtemperaturen tussen -3 en -6 graden, maar door de oostenwind ligt de gevoelstemperatuur rond -12.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties