De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
zaterdag 21 april

Archief

De artikelen van donderdag, 9 december 2010.

Cultuurdonderdag, 9 december 2010

Martijn Runia wint ontwerpwedstrijd van Freesonica

Leeuwarden - Ontwerper Martijn Runia heeft de ontwerpwedstrijd van het Friese bandcoachingsproject Freesonica gewonnen. Freesonica riep dit jaar jong Fries talent op om de aankondigingposter te ontwerpen voor de deelnemende Freesonica-bands op Eurosonic Noorderslag 2011.

Economiedonderdag, 9 december 2010

Geen nieuw Fries landbouwbeleid

Leeuwarden - Provinciale Staten van Fryslân hebben gisteren in de nieuwe ontwerp-landbouwagenda voor de provincie nauwelijks nieuw beleid aangekondigd. De komende jaren vaart de provincie verder op het oude beleid. Nieuw beleid over schaalvergroting, lichtuitstoot en biologische landbouw komt er nog niet.

Economiedonderdag, 9 december 2010

Provincie: in 2011 komt er standpunt over lichtemissie

Leeuwarden - Gedeputeerde Staten willen ondanks de toename van open stallen met veel lichtemissie geen standpunt innemen over dit onderwerp. Dat bleek gisteren bij de behandeling van de ontwerp-landbouwagenda voor de komende jaren. Gedeputeerde Konst wil eerst de resultaten afwachten van het project van landbouworganisatie LTO ‘Groen Licht’.

Economiedonderdag, 9 december 2010

De Esdoorn wint ondernemersprijs Weststellingwerf

Wolvega - Mark Manchester van Meubelmakerij de Esdoorn uit Wolvega is uitgeroepen tot Ondernemer van het Jaar 2010 in Weststellingwerf. Dat is gisteravond bekendgemaakt tijdens een feestelijk gala in het Van der Valk Hotel in Wolvega.

Hoofdartikeldonderdag, 9 december 2010

Een actieve senaat...

Het afleggen van de regeringsverklaring in de Eerste Kamer was voor het kabinet-Rutte geen tussendoorklusje. De premier moest zich echt verweren, ook tegen kritiek van de eigen VVD en coalitiepartner CDA.

Regiodonderdag, 9 december 2010

‘Asielzoekers belanden in Fryslân wél op straat in de kou’

Drachten - Er worden wel degelijk uitgeprocedeerde asielzoekers in de vrieskou op straat gezet. Die ervaring heeft Siepy Zijlstra-de Roos in Drachten. Zij is lid van de interkerkelijke werkgroep asielzoekers. Zij schat dat in Drachten op dit moment in totaal acht tot tien uitgeprocedeerde asielzoekers worden opgevangen die uit het asielzoekerscentrum zijn gezet. Onlangs zijn nog drie asielzoekers op straat gekomen. ,,Twee van hen - broers uit Afghanistan - zijn op 3 december in de vrieskou buiten gezet. Een, de jongste, werd op de dag van zijn uitzetting achttien jaar”, zegt Siepy Zijlstra. Zij kwamen op het inloopspreekuur van de werkgroep en zijn nu ondergebracht bij verschillende kerken.

Regiodonderdag, 9 december 2010

Energie uit zon en mest blijft achter

Leeuwarden - Fryslân loopt achter met de productie van duurzame energie. Wil de provincie haar hoge ambities voor 2015 halen dan moet er ‘een flinke sprong gemaakt worden op het gebied van groen gasproductie en zonnecellen’, concluderen provinciemanagers na een studie naar duurzame energie in Fryslân.

Regiodonderdag, 9 december 2010

Leers kijkt toch nog eens naar zaak rond Sahar (14)

Sint Annaparochie - Minister Leers voor Immigratie en Asiel gaat toch nog eens kijken naar de situatie van de Afghaanse familie Hibrahim Gel uit Sint Annaparochie, die na langdurig procederen Nederland dreigt te moeten verlaten. Dat zei hij gisteren, nadat de voltallige oppositie in de Tweede Kamer hem had opgeroepen om gebruik te maken van zijn bevoegdheid om uitgeprocedeerde asielzoekers in bijzondere gevallen toch te laten blijven.

Regiodonderdag, 9 december 2010

Borgstelling voor SC Cambuur

Leeuwarden - Voetbalclub SC Cambuur is gered. Tenminste als de gemeenteraad akkoord gaat met een borgstelling door de gemeente van 7,5 ton. Wethouder Florijn wil die borgstelling aan de club verstrekken waardoor Cambuur uit de acute problemen wordt geholpen.

Regiodonderdag, 9 december 2010

Besluit Thialf pas in februari

Heerenveen - In februari wordt duidelijk wat er met Thialf in Heerenveen gebeurt. Of er komt voor zo’n 120 miljoen euro een nieuw ijsstadion bij het Abe Lenstrastadion, of de huidige ijsbaan aan de Pim Mulierlaan wordt verbouwd voor tussen de 27 en 77 miljoen euro.

Geloof & Kerkdonderdag, 9 december 2010

SCP: als ouders geloof niet voorleven verdwijnt het

Den Haag - In gezinnen waar niet openlijk over geloof wordt gesproken en het niet wordt voorgeleefd door de ouders is er grote kans dat kinderen later niets meer of veel minder met het christelijk geloof doen. Dat blijkt uit het rapport Wisseling van de wacht: generaties in Nederland van het Sociaal en Cultureel Planbureau. ‘Een godsdienstig huiselijk milieu is een voorwaarde voor de ontwikkeling van godsdienstigheid bij de kinderen, waarbij vooral gewoontevorming - via kerkgang en gezamenlijk gebed - belangrijk is, evenals een voor de kinderen manifeste, persoonlijke doorleefdheid bij de ouders’, aldus het rapport.

Geloof & Kerkdonderdag, 9 december 2010

Oecumene 2.0: elkaar in de ogen en in het hart kijken

Kampen - Honderden mensen worden er verwacht bij de Nationale Synode die morgen en zaterdag in de Grote Kerk in Dordrecht wordt gehouden. Zowel afgevaardigden uit allerlei kerken als ‘gewone gelovigen’ zijn welkom. Op de valreep tien vragen aan ds. Gerrit de Fijter, voorzitter van de stuurgroep.

Geloof & Kerkdonderdag, 9 december 2010

Wonder op industrieterrein: ledental verdrievoudigd

Drachten - De Vrije Baptistengemeente Bethel in Drachten viert zondag dat ze tien jaar kerkt in het gebouw aan De Bolder. Het wordt groots aangepakt met twee speciale kerkdiensten en een gezins-filmavond. Voorganger Orlando Bottenbley: ,,Waar we het meest dankbaar voor zijn is voor al die veranderde levens en mensen die God hebben (terug)gevonden.”

Sportdonderdag, 9 december 2010

De vogel is gevlogen: eerste indoorskatebaan een feit

Heerenveen - Thialf is niet meer alleen een vaste pleisterplaats voor schaatsers, shorttrackers en ijshockeyers, maar sinds gisteravond ook voor inlineskaters. Pal naast het ijsstadion ligt een opblaasbare hal van zestig bij dertig meter, waarin de eerste indoorskatebaan van Europa is opgetrokken. Een noviteit waarmee Sportstad Heerenveen weer eens voorop loopt. Gisteravond werd de baan officieel in gebruik genomen met een spetterend optreden van 33-voudig wereldkampioen inlineskaten Joey Mantia.

Sportdonderdag, 9 december 2010

Flyers opnieuw maatje te klein voor Tilburg Trappers

Heerenveen - De ijshockeyers van A6.nl Flyers Heerenveen hebben gisteravond in de strijd om de North Sea Cup weer kansloos verloren van Destil Trappers. De Tilburgse formatie van coach Theo van Gerwen was in ijsstadion Thialf opnieuw een maatje te groot voor de Friese ploeg. Net als in de voorgaande drie confrontaties tussen beide ploegen zegevierden de Brabanders. Binnen een kwartier spelen in de eerste periode was het duel eigenlijk al gespeeld.

Sportdonderdag, 9 december 2010

Fierljeppers weer naar Wereldspelen

Burgum - Een delegatie van Nederlandse fierljeppers geeft in de zomer van 2012 acte de presence op de Wereldspelen voor traditionele sporten. De vijfde editie van de World Sport for All Games wordt van 5 tot en met 11 juli 2012 gehouden in de stad Siauliai in Litouwen. De vorige editie van de Wereldspelen voor traditionele sporten was in oktober 2008 in Zuid-Korea en ook toen stond fierljeppen op het menu. De organisatie in Siauliai verwacht tussen de 5000 tot 7000 deelnemers afkomstig uit zo’n honderd landen.

Sportdonderdag, 9 december 2010

Volg Friesch Dagblad Sport op Twitter

Op de hoogte blijven van nieuws rond sc Heerenveen en SC Cambuur? Benieuwd hoe het Sven Kramer vergaat bij het schaatsen of Sybren Jansma in het bobsleeën? Het laatste nieuws over het turnen met Epke Zonderland of het wielrennen met Pieter Weening van Rabobank en Lieuwe Westra van Vacansoleil? Lezen over kaatsen, fierljeppen, basketbal, volleybal, ijshockey, zeilen en zwemmen?


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties