De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
maandag 23 april

Archief

De artikelen van maandag, 9 december 2013.

Hoofdartikelmaandag, 9 december 2013

Levenseinde: vaker gespreksonderwerp

Het levenseinde is steeds vaker reden voor gesprek. Er zijn soms concrete aanleidingen zoals bij de patiënt van de huisdokter in Tuitjenhorn, maar er is ook een bredere onderstroom. Het einde van het leven komt meestal niet meer zomaar, maar wordt steeds meer het einde van een proces. Wie beslist wanneer en waarover in zo’n proces?

Regiomaandag, 9 december 2013

Leeuwarden groeit met werkgelegenheid

Leeuwarden | De banengroei in Leeuwarden zal de komende jaren doorzetten. Dat het plafond bereikt is met een kleine 55.000 banen, zoals prof. dr. Paul Elhorst beweert, klopt niet. Dat stelt wethouder economische zaken van Leeuwarden, Henk Deinum.

Regiomaandag, 9 december 2013

Zeehondenpups aangespoeld op Friese zeedijk

Pieterburen | Door de storm van afgelopen donderdag zijn veel zeehonden van hun zandplaten afgespoeld en terechtgekomen op de Friese zeedijk en de Waddeneilanden. Zeehondencrèche Lenie ’t Hart roept mensen op om de zeehonden zoveel mogelijk met rust te laten.

Regiomaandag, 9 december 2013

Dijksma wil jacht op vossen toch toestaan

Leeuwarden | De jacht op vossen met lichtbakken, die vorige week verboden leek te worden door een uitspraak in hoger beroep van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, krijgt een onverwachte wending. Dit meldt de Bond van Friese Vogelwachten (BFVW) naar aanleiding van een brief van staatssecretaris Sharon Dijksma die ze vrijdag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. In de afgelopen jaren was het nog mogelijk dat vossen met een ontheffing, in onder meer Fryslân, vanwege de schade voor de weidevogelstand bestreden mochten worden. Bij de jacht werden onder meer lichtbakken ingezet.

Regiomaandag, 9 december 2013

Engelse les op basisschool onvoldoende

Leeuwarden | Basisschoolleerlingen beheersen het Engels nog onvoldoende naar de zin van de Cito. Op sommige punten doen ze het iets beter, maar nog niet genoeg om aan een voldoende te scoren, aldus het toetsingsinstituut.

Geloof & Kerkmaandag, 9 december 2013

Vraag naar bijbels groot bij vervolgde christenen

Swindon | In landen waar christenen vervolgd worden is een zeer grote vraag naar bijbels, meldt de Wereldbond van Bijbelgenootschappen (UBS). ,,Er is meer dan ooit vraag naar bijbels en Bijbelgedeelten, dat is inclusief de landen waar het christendom extreem onder druk staat’’, aldus de Wereldbond, waar 146 bijbelgenootschappen bij zijn aangesloten.

Sportmaandag, 9 december 2013

Tijd rijp voor kentering in Friese handbal

Leeuwarden | Het mocht geen verrassing worden genoemd dat de Leeuwarder handballers van Cometas zaterdag geen centje pijn kenden in de Friese hoofdklassenderby met FHC (25-16). Waar lijstaanvoerder Cometas al lonkt naar promotie naar de tweede divisie, hebben de nog puntloze Stiensers als promovendus vooralsnog alle moeite het hoofd boven water te houden. De ongelijke strijd riep vooral eens te meer vragen op over de toekomst van het Friese handbal in het algemeen en het perspectief voor de mannen in het bijzonder.

Sportmaandag, 9 december 2013

VC 058 op de troon in herenvolleybal

De fusieclubs VC 058 en OPM Heerenveen, die uitkomen in de tweede divisie, strijden dit seizoen in Fryslân om de troon bij het herenvolleybal. In sportstad Heerenveen ging de nalatenschap van VC Sneek naar de Leeuwarder heren.

Sportmaandag, 9 december 2013

Als je de Tour niet hebt gereden

De wielersport is van alle jaargetijden en dus keek ik niet vreemd op toen ik afgelopen week deel 1 van Als je de tour niet hebt gereden... op mijn burelen aantrof. 240 Nederlanders kwamen in meer dan honderd jaar Tourhistorie aan de start van ’s werelds zwaarste meerdaagse sportwedstrijd. In deel 1 belicht auteur Fred van Slogteren de eerste honderd.

Sportmaandag, 9 december 2013

Cambuur leert wijze les en krijgt punt voor de moeite

Waalwijk | Een punt halen in een uitwedstrijd is voorwaar niet slecht. Zeker niet als je Cambuur heet, op vreemde bodem nog nauwelijks iets hebt gepresteerd én nog maar twee keer hebt gescoord in uitduels. Toch knaagde het na afloop bij de pover spelende Leeuwarders nogal dat de ploeg een voorsprong uit handen gaf bij concurrent RKC (2-2). En dus was er na afloop plaats voor een hersenkraker: ,,Ik ben niet tevreden, maar blij ben ik wel.”

Sportmaandag, 9 december 2013

Cambuur-spits Hemmen is effectiever dan Finnbogason en Pellè

Waalwijk | Hoe effectief is Cambuurspits Michiel Hemmen? Effectiever dan erkende eredivisie-topschutters als Alfred Finnbogason (sc Heerenveen) of Graziano Pellè (Feyenoord)? Grote kans dat menigeen zal zeggen van niet. En toch is het zo. Met twee doelpunten bewees Hemmen zaterdag in het uitduel met RKC (2-2) weer eens zijn grote waarde voor Cambuur. Een waarde die onderschat wordt, zo zullen ook de critici moeten erkennen aan de hand van enkele cijfers. Meten is weten.

Sportmaandag, 9 december 2013

Idee niet slecht, maar ’t pakte verkeerd uit

Over één ding was iedereen het gistermiddag eens. In het eerste half uur verloor sc Heerenveen gistermiddag de wedstrijd tegen Feyenoord. Via topscorer Alfred Finnbogason kreeg de thuisclub na rust nog wel twee goede mogelijkheden, maar de IJslander slaagde er niet in zijn productie van veertien doelpunten op te waarderen. ,,Ik ben boos op mezelf dat ik twee grote kansen heb gemist. Maar aan de andere kant hoort dat ook bij het voetbal.”

Sportmaandag, 9 december 2013

Lunchwedstrijd begint half uur te vroeg voor Heerenveen

Heerenveen | De lunchwedstrijd van sc Heerenveen tegen Feyenoord begon gistermiddag een half uur te vroeg. Op het moment dat de thuisclub begon te voetballen, speelde de formatie van trainer Marco van Basten bij een 0-2 achterstand al een verloren wedstrijd. In het resterende deel slaagde Heerenveen er vervolgens niet meer in die nadelige marge nog uit te poetsen (1-2). ,,Het eerste half uur liepen we compleet achter de feiten aan”, vond ook Van Basten.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties