De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
vrijdag 27 april

Archief

De artikelen van woensdag, 9 maart 2005.

Achtergrondwoensdag, 9 maart 2005

Student moet baas in eigen budget worden

De plannen van staatssecretaris Rutte voor de invoering van een leerrechtensysteem in het hoger onderwijs hebben een storm van protest doen opwaaien. De meest recente en ook meest aansprekende uiting daarvan was de Maagdenhuisbezetting van afgelopen maandagnacht. Een begrijpelijk verzet, want de leerrechten zijn niet effectief, en ook oneerlijk voor de student die verder kijkt dan zijn studieprogramma lang is. Een alternatief is het persoonsgebonden budget, dat wel leidt tot een hogere kwaliteit en efficiëntie, en bovenal fair is.

Agendawoensdag, 9 maart 2005

Klassiek

De uitagenda van 10-16 maart 2005

Bijschriftwoensdag, 9 maart 2005

Levend water

Loofhutten is het meest uitbundige van alle Joodse feesten.

Cultuurwoensdag, 9 maart 2005

Lekker in je aurora dalen

GIMZO is een stuk van Alan Ayckbourn, dezelfde schrijver van Slippers of de momenteel populaire Kruistochten door Toneelgroep Amsterdam. Ayckbourn is gespecialiseerd in relatiekomedies die zich afspelen in de middenklasse van de samenleving. Hij houdt het schouwburgpubliek een mild spottende spiegel voor, steekt de draak met de burgerlijke moraal, maar hij wordt nooit bitter of cynisch in zijn toneelstukken. Theatergroep MUZ heeft GIMZO als eerste groep aan het Nederlandse repertoire toegevoegd. Je zou kunnen zeggen dat GIMZO wat afwijkt van het andere toneelwerk van Ayckbourn. GIMZO (vanaf twaalf jaar) is een eenduidiger stuk, een stuk langs één hoofdlijn waarlangs het verhaal zich ontwikkelt. GIMZO is zodoende voor een relatief jong publiek goed te volgen.

Cultuurwoensdag, 9 maart 2005

Dansen om het gouden kalf

Na twintig jaar eindelijk weer een Wolkers. Het boekenweekgeschenk Zomerhitte dat Jan Wolkers - in oktober wordt hij tachtig jaar - voor de CPNB schreef in een oplage van 750.000 exemplaren, laat zich kennen als een authentieke novelle van een rasverteller. En inderdaad alle ingrediënten die hem als schrijver na aan het hart liggen, kunnen moeiteloos uit het verhaal worden gezeefd: (heftige) relaties, dood, natuur en al dan niet verhulde verwijzingen naar het schrijverschap en de bijbel.

Cultuurwoensdag, 9 maart 2005

Kraaijkamp schmiert ‘The Price’ kapot

De vorige maand overleden Amerikaanse toneelschrijver Arthur Miller schreef zijn drama’s als De dood van een handelsreiziger en Van de brug af gezien vanuit het besef dat zo’n toneelstuk ertoe moet doen. Dat het ergens over moet gaan, dat het binnen moet komen bij de mensen, dat het zich in de hoofden en harten aangenaam kwellend nestelt. Een absolute voorwaarde daarvoor is dat de acteurs zich moeten onderwerpen aan zijn tekst. Maar ja, als je zo’n acteerkanon als John Kraaijkamp in huis hebt en je laat hem als joodse opkoper Solomon in The Price spelen, dan weet je dat hij gaat schmieren. Dat voel je voordat het doek opengaat. Dat zit deze raskomiek gewoon in de genen.

Dossierwoensdag, 9 maart 2005

754; Bonifatius bij Dokkum vermoord

Dossierwoensdag, 9 maart 2005

834, Dorestad geplunderd door Vikingen

Dossierwoensdag, 9 maart 2005

100 voor Chr., Friezen en Bataven komen wonen in ons land

Dossierwoensdag, 9 maart 2005

734; Karel Martel verslaat de Friezen in de slag bij de Boorne

Dossierwoensdag, 9 maart 2005

‘het goede leven’ presenteert lijst met ‘onmiskenbare hoogtepunten’

Economiewoensdag, 9 maart 2005

Mechanisatiebedrijven DEM en Zwager samen

Rinsumageest/Leeuwarden – De mechanisatiebedrijven DEM uit Rinsumageest en Zwager de Gazonmaaier uit Leeuwarden gaan samen verder. Dat maakte directeur K. Boersma van DEM vandaag bekend. Met de fusie van beide bedrijven wil Boersma groeien en de dienstverlening breder maken.

Economiewoensdag, 9 maart 2005

Lagere prijs voor pootaardappelen

Joure – De prognoseprijs voor pootaardappelen uit de oogst van vorig jaar komt volgens aardappelcoöperatie HZPC fors lager uit vergeleken met de prijs een jaar eerder. Met 4,25 euro lager komt de prijs per 100 kilo uit op 17,25 euro. Volgens HZPC aarzelen vooral afnemers in Nederland, België en Duitsland om pootgoed te kopen.

Economiewoensdag, 9 maart 2005

Overleg bij Atoglas is opgeschort

Leeuwarden – De vakbonden en de directie van Atoglas hebben gisteren hun overleg over het sociaal plan opgeschort. Zij konden het niet eens worden over de begeleiding naar nieuw werk en over de hoogte van de ontslagvergoedingen. Bonden en directie hebben nog niet gesproken over het al dan niet gedeeltelijk openhouden van de kunststoffenfabriek.

Expowoensdag, 9 maart 2005

Aldtsjerk, Galerie Bloemrijk Vertrouwen: expo ‘Rond Vrouwen‘, t/m 6 apr.

Hoofdartikelwoensdag, 9 maart 2005

Olie…

Iran dreigt Europa en de VS met een oliecrisis als de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties zich uitspreekt over de nucleaire ambities van Iran. Grootspraak of een reële dreiging?

Regiowoensdag, 9 maart 2005

Voorzichtig optimisme over werk in Fryslân

Leeuwarden – Het banenverlies in Fryslân neemt af. De daling is minder groot dan vorig jaar het geval was, maar wel is voor het vierde achtereenvolgende jaar is het banenverlies minder groot dan in Nederland als geheel.

Regiowoensdag, 9 maart 2005

Rovers actief met vals ‘gaslekalarm’

Leeuwarden – ,,Er zit een gaslek onder uw huis. Zet gauw al uw waardevolle spullen klaar om mee te nemen, en breng dan uzelf in veiligheid.’’ Met een dergelijk vals alarm hebben oplichters maandag in Leeuwarden geprobeerd twee woningen leeg te roven. In een geval lukte dat, een tweede slachtoffer rook echter onraad.

Regiowoensdag, 9 maart 2005

Bijman: akkerbouw blijft

Leeuwarden – De hoofdfunctie van het gebied ten noordwesten van Franeker blijft akkerbouw, als het aan Gedeputeerde Staten ligt. De suggestie om delen van het gebied te bestemmen voor waterberging, komt geheel voor rekening van Wetterskip Fryslân. Gedeputeerde Bijman wil in ieder geval geen akkerbouwgrond ‘opofferen’ voor zoutwinning. Dat stelde Bijman gisteren in de statencommissie, voor een tribune barstensvol bewoners van het gebied, waar Frisia Zout (voorheen Frima) sinds 1995 zout heeft gewonnen. De eerste twee zoutputten (gelegen in de ‘concessie Barradeel 1’) zijn inmiddels afgesloten, omdat de bodem er tot nu toe 32,5 centimeter gedaald is. Bijman wil er zeker van zijn dat door het ‘naijlen’ niet de norm van 35 centimeter bodemdaling wordt overschreden, die in de vergunning van Frisia is vastgelegd. De provincie, de gemeente Franekeradeel en Wetterskip Fryslân hebben daarom het ministerie van Economische Zaken geadviseerd om Frisia niet toe te staan nog eens 200.000 ton zout te winnen uit de eerste put, ook al zou dit theoretisch nog maar 9 millimeter bodemdaling opleveren.

Regiowoensdag, 9 maart 2005

Papieren rompslomp frustreert de leraren

Koudum – Ze zijn opgeleid om voor de klas te staan en les te geven. Maar af en toe voelen de leerkrachten zich net administratieve medewerkers. Pakken vol met papier moeten ze jaarlijks invullen, en dat van elke leerling. Het nut van de bureaucratie ontgaat de leraren grotendeels. ,,Het is volgens mij veel beter om tijd te steken in bijvoorbeeld het voorlezen van een mooi boek’’, zegt leerkracht Hinke Mulder uit Koudum.

Regiowoensdag, 9 maart 2005

Provincie vergoedt schade veroorzaakt door wandelaars

Leeuwarden – Grondeigenaren kunnen zonder angst voor vernieling en andere schade hun land openstellen voor wandelaars. Zij kunnen voortaan schade verhalen op de provincie Fryslân. Dat heeft het provinciebestuur bekend gemaakt. Volgens gedeputeerde Mulder staat nu niets meer de openstelling van aantrekkelijke nieuwe wandelroutes in de weg. Op tal van plaatsen in Fryslân zijn er initiatieven op dat vlak, bijvoorbeeld door historische paden in ere te herstellen. Deze paden lopen vaak dwars over land van particulieren. Mulder kan zich niet herinneren dat er ooit schadeclaims zijn ingediend door landeigenaren.

Geloof & Kerkwoensdag, 9 maart 2005

Safe sex-bijbel in strijd tegen aids in Afrika

Heerenveen - Honderdduizend jonge Afrikanen hebben hem inmiddels gratis gekregen: de Reach4life . Het is een nieuw testament in populair Engels met handzame adviezen voor hoe om te gaan met seksualiteit. Het advies is simpel: wacht met seks tot je getrouwd bent. En als je niet kunt wachten, gebruik dan een condoom. Eén op de vier Zuid-Afrikaanse jongeren is besmet met hiv. Onveilige seks leidt maar al te vaak tot aids en dus de dood.

Geloof & Kerkwoensdag, 9 maart 2005

‘Donner kan kosten niet op kerken afschuiven’

Luttelgeest – De Nederlandse regering geeft uitgeprocedeerde asielzoekers uit de ‘nieuwe’ landen van Europa geen enkele steun als ze terugkeren naar hun vaderland. Dat is de ervaring van A. Rolleman, een lid van de christelijke gereformeerde kerk van Emmeloord. ,,Minister Donner kan zaterdag in het Friesch Dagblad wel zeggen dat kerken naast asielzoekers moeten gaan staan als ze willen terugkeren, maar de kerken kunnen die kosten echt niet allemaal van hem overnemen.”

Geloof & Kerkwoensdag, 9 maart 2005

Jeugdkerken: een uitdaging aan de kerken

Leeuwarden - Jeugdkerken - een verwarrend woord. Het zijn geen nieuwe kerken, in de ogen van veel jongeren zelf zijn het ook geen kerkdiensten, maar bijeenkomsten waarin jongeren de toon zetten. Het is een noodsprong, zeggen sommigen. Nynke Dijkstra-Algra is het met ze eens. Tegelijk vindt ze het een noodsprong die nieuwe kansen biedt, geen noodsprong die in het niets eindigt of strandt in de modder. Ze vertelt waarom.

Geloof & Kerkwoensdag, 9 maart 2005

‘Stek’ moet bezuinigen

Den Haag – De diaconale uitvoeringsorganisatie Stek van de Protestantse Gemeente in Den Haag moet bezuinigen. Nu het belegde vermogen minder opbrengt, ziet Stek zich gedwongen om de koers bij te stellen. De organisatie, die vijftig medewerkers heeft, moet de komende drie jaar een ton per jaar inleveren. Er is inmiddels een personeelsstop van kracht.

Geloof & Kerkwoensdag, 9 maart 2005

Donner wil met kerken in debat

Leeuwarden - Minister van Justitie Donner wil in discussie met de kerken. Hij doet dat op voorstel van de ChristenUnie. De partij wil dat Donner zijn uitspraken in het Friesch Dagblad , dat kerken zich niet moeten inlaten met overheidszaken, uitlegt aan de Raad van Kerken. Donner heeft dinsdag gezegd te willen meewerken. De politieke partij wil het debat nog deze maand houden in samenwerking met het Friesch Dagblad ‘buiten de muren van de Tweede Kamer’. Zo kunnen ook de kerken mee discussiëren. De fractie wilde het onderwerp gisteren aankaarten tijdens het vragenuurtje. Wegens afwezigheid van Donner ging dit niet door.

Sportwoensdag, 9 maart 2005

Schaatsers maken van het IJsgala een feestje

Heerenveen – Vijf jaar lang had het niet plaats, maar aan populariteit heeft het IJsgala niet ingeboet. Die conclusie werd dinsdag in ijsstadion Thialf door menigeen getrokken. Gezien de redelijk grote publieke belangstelling en het enthousiasme van de schaatsers, hoeft het niet opnieuw vijf jaar te duren voordat er weer een IJsgala is.

Weerwoensdag, 9 maart 2005

Koude nacht

Vandaag is er veel bewolking en kan er aanvankelijk nog wat motregen vallen. Later vandaag volgen opklaringen. De noordwestenwind is matig tot vrij krachtig bij 6 graden. Morgen is er mist, maar ook zon.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties