De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
dinsdag 22 mei

Archief

De artikelen van maandag, 9 maart 2009.

Cultuurmaandag, 9 maart 2009

‘Dé culturele magneet van het Noorden’

Leeuwarden - Het nieuwe Filmhuis in Leeuwarden moet, in combinatie met het nieuwe Fries Museum, dé culturele trekker worden van Noord-Nederland. De ambities van bestuursvoorzitter Henk Buith liegen er niet om. ,,Er is een flinke investering voor nodig, maar het is een unieke kans voor Leeuwarden.’’

Cultuurmaandag, 9 maart 2009

Syb van der Ploeg vertolkt liedjes van Wim Sonneveld

Leeuwarden - Syb van der Ploeg staat komend najaar op de planken als Wim Sonneveld. In de voorstelling Sonneveld voor altijd zingt de Friese zanger liedjes van de geliefde cabaretier. Dat heeft Impresariaat OpusOne gisteren bekendgemaakt. Het was gisteren 35 jaar geleden dat Sonneveld op 56-jarige leeftijd overleed. De voorstelling gaat in november in première.

Cultuurmaandag, 9 maart 2009

400 rolstoelen nodig voor vierde theaterstuk SWET

Leeuwarden - Theatergroep SWET uit Grootegast heeft vierhonderd rolstoelen nodig voor haar nieuwste productie. De stoelen worden gebruikt als zitplaats voor de bezoekers van de vierde voorstelling in de reeks Requiem aan een gebouw, waarin SWET afscheid neemt van acht markante gebouwen in het Westerkwartier. Door in rolstoelen plaats te nemen wordt het publiek geconfronteerd met het fenomeen acceptatie, een van de thema’s in de voorstelling. SWET4 is eind mei te zien op en bij het Van Starkenborghkanaal tussen Noord- en Zuidhorn.

Cultuurmaandag, 9 maart 2009

Bijzonder cross-over concert van twee Friezinnen

Klassiek en jazz samen in één concert is niet direct een voor de hand liggende combinatie, maar dat het mogelijk is, werd zaterdagavond wel bewezen in de Martinikerk in Sneek. Violiste Simone Lamsma en saxofoniste Tineke Postma gaven samen een concert in deze kerk. Beide musici komen uit Fryslân - de een uit Burgum, de ander uit Heerenveen - en beiden reizen de hele wereld over om concerten te geven. Simone Lamsma concerteert met verschillende bekende orkesten, vaak onder leiding van beroemde dirigenten. Het Tineke Postma Quartet bestaat sinds 2002 en speelde met succes op vele verschillende festivals, zoals het North Sea Jazz Festival en het Yokohama Jazz Festival in Japan.

Cultuurmaandag, 9 maart 2009

Zeemansliefde en echte liefde ontlopen elkaar niet

Nog voordat Jeroen Zijlstra met zijn geplande toegift wilde beginnen, stapte een vrouw van de eerste rij naar hem toe en vroeg om een verzoeknummer. Na enig heen en weer praten, waarin werd aangegeven dat het voor haar zoontje was die naast haar zat en ook Rinze heette, ging de zanger overstag. Hij heette net zoals de scheepsjongen in een van zijn verhalen en - vooral - net zoals Jeroen zijn vader. Dus: het slaapliedje. ,,Maar”, zei Jeroen Zijlstra tegen Rinze, ,,als het fout gaat is het niet jouw schuld.” Nou ging het ergens niet goed, maar hij is genoeg jazzmuzikant om een fout in zijn muziek te verwerken en zo te neutraliseren.

Cultuurmaandag, 9 maart 2009

Mattijs de Vreugd wint orgelconcours in Leeuwarden

Leeuwarden - Mattijs de Vreugd uit Groningen heeft zaterdag het Léon Boëllmann Orgelconcours gewonnen. Dit concours werd gehouden in de Koepelkerk van Leeuwarden. De deelnemers moesten op het Vermeulenorgel van de kerk al verplicht werk Suite Gothique opus 25 van de Franse componist Léon Boëllmann (1862-1897) spelen. Daarnaast moesten ze een eigen improvisatie ten gehore brengen.

Hoofdartikelmaandag, 9 maart 2009

De crisis, de media...

Het begon al weer goed, vanmorgen vroeg op Radio I. Het onderwerp was de plannen die het kabinet deze week moet afronden om de gevolgen van de crisis te bestrijden. Voor wie het nog niet wist werden alle sombere verhalen over de crisis nog even op een rijtje gezet. De miljarden vlogen de luisteraars weer om de oren. En vlak daarop kwamen de tegenstellingen tussen partijen en tussen bewindslieden aan bod. Ook die werden in forse bewoordingen uiteengezet. De vakbeweging werd erbij gehaald en de greep die deze heeft op bijvoorbeeld minister Ter Horst van Binnenlandse Zaken. Enigszins klagelijk werd vastgesteld hoe ten tijde van de kabinetsformatie de onpartijdige Wijffels de besprekingen in Beetsterzwaag leidde en hoe nu minister-president Balkenende die moeilijke taak heeft om boven de partijen te staan. Dat is op zichzelf al lastig genoeg, maar o wee, Balkenende heeft een morrende achterban. Fractieleider Van Geel had het gewaagd om te spreken over de enorme stijging van het begrotingstekort en dat was anderen in het verkeerde keelgat geschoten.

Regiomaandag, 9 maart 2009

Verminkte bruinvissen tot in detail onderzocht

Vlieland - Het Korps landelijke politiediensten (KLPD) onderzoekt hoe de bruinvissen die onder meer op Vlieland aanspoelden, aan hun verwondingen zijn gekomen. De politie doet dit samen met diergeneeskundigen van de Universiteit Utrecht en het Nederlands Forensisch Instituut (NFI).

Regiomaandag, 9 maart 2009

Minder Friese korpsen naar Wereld Muziek Concours

Kerkrade - Fryslân zal komende zomer minder prominent aanwezig zijn op het Wereld Muziek Concours (WMC) in Kerkrade dan voorgaande jaren. Minder Friese showbands en fanfares hebben zich aangemeld, onder meer vanwege verplichtingen elders.

Regiomaandag, 9 maart 2009

Wat elke hobbyist hoort: kom je nu eens beneden?

Drachten - Verzamelaars in Fryslân hebben het enkele jaren moeten stellen zonder regionale beurzen van flinke omvang, waar je spullen kunt ruilen en kopen. In het Fries Congres Centrum in Drachten kon zaterdag eindelijk de schade worden ingehaald.

Regiomaandag, 9 maart 2009

De wetten van het klassieke keukengerei

Drachten - ,,Er zijn een paar dingen die je moet weten van klassiek keukengerei”, zegt taxateur Geert Ziengs terwijl hij zijn bril wat lager op de neus schuift om het zilvermerkje op een vork te bestuderen. ,,Het is bijna altijd sterk en eenvoudig. Het blijft gereedschap: er moet mee gewerkt worden.” Hij pauzeert terwijl hij opkijkt. Wat zachter: ,,Hoe mooi het ook is, het houdt iets bescheidens.”

Regiomaandag, 9 maart 2009

Friese meisjes blijven weg bij vaccinatie

Leeuwarden - Veel minder tienermeisjes dan verwacht hebben een vaccinatie gehaald tegen hpv, het virus dat baarmoederhalskanker kan veroorzaken. In Fryslân haalde 60 procent van de opgeroepen meisjes een prik.

Geloof & Kerkmaandag, 9 maart 2009

Ben Tiggelaar: bij een leven in balans hoort dankbaar zijn

Lodewijk Born

Geloof & Kerkmaandag, 9 maart 2009

Meer dan 1400 mensen bij ‘kerkmusical’

Drachten - Koning David die de hoofdrol speelt in een ordinaire burenruzie tussen een dorpssnackbar en een zakenman die er een soort McDonald’s pal naast begint. Dat was kort gezegd het plot van de musical Overhoop die dit weekend drie keer te zien was in de Drachtster Oasekerk.

Geloof & Kerkmaandag, 9 maart 2009

‘Economische crisis lastig? Ik zeg halleluja’

Amsterdam - ,,De economische crisis mag dan voor velen lastig zijn. Ik zeg: halleluja. Mensen staan hierdoor meer open voor het evangelie.’’ Dat zei Richard Bijl, evangelisatie-consulent bij de Verenigde Pinkster- en Evangeliegemeenten (VPE), zaterdag op een evangelisatieseminar in Amsterdam. Door Ruurd Walinga.

Geloof & Kerkmaandag, 9 maart 2009

Derde druk van Biebel in het Gronings

Groningen - In de loop van de volgende maand verschijnt de derde druk van de Groninger Biebel. Dit is bekendgemaakt door een medewerker van de Liudger Stichten, die bijna tien jaar aan de vertaling van de bijbel heeft gewerkt.

Geloof & Kerkmaandag, 9 maart 2009

6000 bezoekers voor Logos Hope in haven Harlingen

Harlingen - Zesduizend mensen hebben de afgelopen tien dagen de Logos Hope, het nieuwe zendingsschip van Operatie Mobilisatie, in Harlingen bezocht. Gisteren en zaterdag kwamen er zelfs duizend mensen per dag.

Sportmaandag, 9 maart 2009

\Heerenveen heeft langste adem in derby

Heerenveen - In Euroborg deed sc Heerenveen het eind vorig jaar ook al en zaterdagavond had de Friese club opnieuw de langste adem in de noordelijke derby. Daarmee sloot de formatie van trainer Trond Sollied de ‘week van de waarheid’, met drie duels in negen dagen tijd, af met drie zeges.

Sportmaandag, 9 maart 2009

Onverwachte rentree Hans Vonk smaakt naar meer

Heerenveen - Plotseling stond de 39-jarige Hans Vonk zaterdagavond weer onder de lat bij sc Heerenveen in de noordelijke derby tegen FC Groningen. Alsof hij nooit was weggeweest uit het Friese Haagje. De bevlogenheid was nog hetzelfde en de vreugdesprong na het laatste fluitsignaal van arbiter Jan Wegereef gemeend. ,,Het voetbal was niet goed en eigenlijk was het niet eens verdiend dat we nog scoorden in blessuretijd. Maar ik vond het wel mooi.’’

Sportmaandag, 9 maart 2009

Niet elke blunder leidt tot een puinhoop

Bijna had Edwin van der Sar een Europees record. Nog een minuut of tachtig had de recordinternational zijn doel schoon moeten houden om de Belgische keeper Danny Verlinden te overtreffen. Dan zou hij meer dan 1390 minuten zonder tegengoal zijn gebleven.

Sportmaandag, 9 maart 2009

Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst; ook bij kaatsen

Winsum - Het opleidingsinstituut voor jeugdkaatsers van de Stichting Score is zaterdag op het sportveld van Winsum officieel van start gegaan met de eerste training. Na de officiële presentatie van een week geleden in Iesicht te Oudega, krijgen de dertig geselecteerde jeugdkaatsers, gestoken in het zwartwitte tenue van de stichting, zaterdag hun eerste onderricht.

Sportmaandag, 9 maart 2009

Geduld wordt in Wolvega beloond

Wolvega - De paarden die zaterdag op de drafbaan in Wolvega van start af fel van leer trokken kwamen stuk voor stuk de man met de hamer tegen. ,,Ik rijd in Wolvega niet voor niets in bijna alle koersen mijn paarden vanuit het veld. Nergens is het zo moeilijk om een koers te winnen als hier”, meldde Cees Kamminga, die met twee winnaars huiswaarts keerde.

Sportmaandag, 9 maart 2009

Negerman en Kramer zijn een klasse apart in Grou

Grou - In Erik Negerman en Mariska Kramer-Postma kreeg de 39e editie van de Grouster Merenloop gisteren sterke winnaars. Het duo was een klasse apart en zette de concurrente tijdens de 14 kilometer lange en loodzware loop op forse achterstand.

Sportmaandag, 9 maart 2009

Harkemase Boys blijft op koers

Harkema - Harkemase Boys-trainer Henk de Jong wil nog steeds niet spreken over de titel, maar zaterdag was zijn lach na de zege op Go Ahead Kampen stralender dan ooit. De koploper ziet alleen HHC Hardenberg, dat zes verliespunten meer heeft, nog als enig overgebleven concurrent.

Sportmaandag, 9 maart 2009

Lions’66: een dependance van Cambuur

Leeuwarden - De zelfbenoemde titel ‘horecavereniging’ dragen ze met trots. De prestaties zijn voor de meeste betrokkenen bij Lions’66 tenslotte van onderschikt belang. Natuurlijk, de Leeuwarder club wil heus weleens de kelder van het amateurvoetbal verlaten. Maar aan de andere kant past de zesde klasse de geel-blauwen als een maatpak. Elke zaterdag is het niet alleen match day op het Kalverdijkje, maar ook de day after voor de fanatieke Cambuur-fans.

Sportmaandag, 9 maart 2009

Franeker lonkt naar de tweede klasse

Franeker - Met achthonderd leden en een bloeiende jeugdafdeling heeft Sportclub Franeker een meer dan gemiddelde uitstraling en potentie. Het liet onverlet dat de blauwgelen de afgelopen vijftien seizoen ronddoolden in het doolhof van de derde en zelfs vierde klasse. Maar als de schijn niet bedriegt vindt de club zichzelf in mei - of wellicht al eerder - terug op het platvorm waarop men vindt te moeten staan: de tweede klasse.

Sportmaandag, 9 maart 2009

Onvoorspelbaarheid komt Aris nu wél goed uit

Leeuwarden - Als één woord het seizoen van Aris Friesland kan typeren, is het wel onvoorspelbaarheid. Leken de play-offs voor de Leeuwarder basketballers na de wanvertoning tegen Weert nog schier onbereikbaar, was er zaterdag plotsklaps een grote verrassing tegen Rotterdam. En dus kon het opeens gebeuren dat coach Pete Miller werd toegezongen door een handvol uitzinnige fans. Volgens de Amerikaan echter niet voor het eerst.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties