De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
zondag 22 april

Archief

De artikelen van zaterdag, 9 april 2005.

Bijschriftzaterdag, 9 april 2005

Regisseur

We kennen Petrus uit de Evangeliën als een moedig mens, een stoere visser uit Galilea, voor geen kleintje vervaard.

Economiezaterdag, 9 april 2005

Winst van Friesland Bank Assurantiën stijgt 35 procent

Leeuwarden – De winst van verzekeringsbedrijf Friesland Bank Assurantiën is in 2004 met 35 procent gestegen tot 2,6 miljoen euro. Dat maakte het dochterbedrijf van Friesland Bank gisteren bekend.

Economiezaterdag, 9 april 2005

Akkoord over sluiting Schott Pieterman

Oosterwolde – De 88 werknemers van de te sluiten glasfabriek Schott Pieterman in Oosterwolde krijgen een jaar begeleiding bij het zoeken van een nieuwe baan. Ook krijgen zij een hogere ontslagvergoeding dan gebruikelijk. Dat staat in het sociaal akkoord dat de bonden gisteren sloten met de directie van Schott Pieterman.

Hoofdartikelzaterdag, 9 april 2005

Applaus…

Het was op z’n minst een opmerkelijk moment gisteren, vlak voordat de paus werd bijgezet. De kist met zijn lichaam werd aan het publiek getoond voor een laatste blik – voordat het lichaam in de crypte ‘verdween’. Het publiek applaudisseerde en zo ging de paus onder applaus zijn graf in.

Regiozaterdag, 9 april 2005

Boeren horen in Friese Wouden

Burgum - De agrarische sector in de Friese Wouden moet ook in de toekomst blijven bestaan, zonder dat het landschap wordt aangetast. Dat vinden de boeren uit het gebied, verenigd in de Noardlike Fryske Wâlden (NFW). Zij hebben daarom vrijdag in Burgum een overeenkomst getekend, met als doel te ‘overleven’.

Regiozaterdag, 9 april 2005

Elke week een dubbeltje voor school

Warns – Een jaar naar school kostte honderd jaar geleden zes gulden en 45 cent. Een boel geld. Maar dat hadden de 120 ouderparen graag over voor hun eigen christelijke (hervormde in die tijd) basisschool in Warns. Daar werd in de Buorren de Skoalfinne opgericht. ,,Elke week namen de kinderen een dubbeltje mee voor het onderhoud van de school, voor de schoolmeester en voor het onderwijsmateriaal”, weet Ep van Hijum. Hij is sinds 1983 verbonden aan de school. Momenteel is hij directeur van de Nije Gaast, de vijftien christelijke basisscholen in Nijefurd en Gaasterlân-Sleat.

Regiozaterdag, 9 april 2005

Provincie en politie boos over poederpost

Dokkum/Franeker – Politie en provincie nemen de verspreiding van drie poederbrieven hoog op. Vrijdag zaten in totaal dertien medewerkers in het provinciehuis in Leeuwarden en in districtskantoren in Dokkum en Franeker urenlang in quarantaine. Onderzoek in een laboratorium in Lelystad wees uit dat het poeder in de brieven geen gezondheidsgevaar opleverde.

Regiozaterdag, 9 april 2005

Friese minima vragen hulp

Leeuwarden – Steeds meer mensen weten niet hoe ze moeten rondkomen van hun inkomen. Ze hebben daar vaker hulp bij nodig. Dat blijkt uit de grote belangstelling die er is voor cursussen waarin mensen leren hoe ze met hun geld moeten uitkomen. Op verschillende plaatsen in Fryslân worden momenteel dergelijke trainingen gegeven.

Regiozaterdag, 9 april 2005

Dokkumers uren zonder water door kapotte leiding

Dokkum – Bewoners van Dokkum en zeven omliggende dorpen in Dongeradeel zaten vrijdagavond urenlang zonder water. Oorzaak was een geknapte waterleiding aan de rondweg in Dokkum ter hoogte van het busstation. Rond half elf ’s avonds hadden de Dongeradelers weer water.

Geloof & Kerkzaterdag, 9 april 2005

Predikanten Namibië op bezoek in Smallingerland

Drachten - Vijf predikante n uit Gobabis (Namibië) komen van 15 tot en met 25 april naar Fryslân om ervaringen uit te wisselen met hun collega’s in Smallingerland. Het bezoek heeft als doel een blijvende relatie op te bouwen tussen kerken en gemeenteleden in beide plaatsen, in de gedachte dat daarvan stimulansen kunnen uitgaan voor het kerk zijn in de eigen situatie. Het is de eerste keer dat de Afrikanen een bezoek brengen aan Smallingerland.

Geloof & Kerkzaterdag, 9 april 2005

Klank orgel Anjum ‘stuk aangenamer’

Leeflang-orgel uit 1972 gerestaureerd

Geloof & Kerkzaterdag, 9 april 2005

Volk: ‘heilig, onmiddellijk’

Vaticaanstad/Rome - Een les in nederigheid: die kale kist van licht cipressenhout, op de grond. De Paaskaars ernaast, en schuin daarachter een kruisbeeld, geflankeerd door twee kaarsen. Als je niet beter wist, zou je denken dat er iemand ‘van de armen’ begraven werd, zoals de Brabantse uitdrukking voor de meest eenvoudige, goedkope uitvaarten luidt. Geen goud en zilver, geen frutsels en tierlantijnen. Alleen wierook, en wijwater dat gebruikt wordt bij de doop en de dood. Symbool van het eeuwig levende water, van het leven na de Verrijzenis.

Sportzaterdag, 9 april 2005

Cambuur lijkt nacompetitie te willen missen

Leeuwarden - Ondanks een beschamende nederlaag tegen de hekkensluiter houdt Cambuur Leeuwarden zicht op de nacompetitie. Ook de concurrentie liet punten liggen. De wijze waarop gisteren tegen het noodlijdende Fortuna Sittard verloren werd biedt echter weinig hoop voor de toekomst. ,,Te weinig scherpte en overtuiging”, vond trainer Jan Schulting.

Sportzaterdag, 9 april 2005

Mika Väyrynen acht de tijd rijp om te verkassen

Heerenveen - ,,Serie A’’, roept Mika Väyrynen en drukt een voetbaltijdschrift met een verhaal over de Italiaanse competitie onder de neus van enkele jeugdspelers van SC Heerenveen in een bijna uitgestorven spelershome. Daar waar het hart vol van is. Bijna niemand twijfelt er aan dat de 23-jarige Fin daar ooit een nog dikker belegde boterham zal gaan verdienen. Maar wanneer? Väyrynen haalt de schouders op.

Weerzaterdag, 9 april 2005

Guur

Vandaag heeft het weer een guur karakter. Het wordt maar 7 graden en er kunnen een paar pittige buien voorbijkomen met kans op hagel, zware windstoten en onweer. Ook zijn er enkele opklaringen. De westenwind is in het kustgebied krachtig.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties