De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
maandag 21 mei

Archief

De artikelen van maandag, 9 mei 2005.

Achtergrondmaandag, 9 mei 2005

Stadsplannen kunnen beter

In Nederland wordt er heel wat gediscussieerd over stadsplannen. En maar al te vaak brengt ons dat geen steek verder. Meestal blijven mensen die meedoen aan die debatten, zowel burgers als bestuurders, bij hun standpunten. En worden de stadsplannen uitgevoerd zoals de bestuurders ze hadden bedacht. Dat is onbevredigend, zowel voor burgers als voor bestuurders. Het is daarom de hoogste tijd dat we eens wat beter ons best gaan doen.

Bijschriftmaandag, 9 mei 2005

Radicale omkeer

Jacobus, de jongere halfbroer van Jezus, werd ‘de Rechtvaardige’ genoemd, omdat hij zich stipt hield aan alle Joodse wetten en inzettingen.

Dossiermaandag, 9 mei 2005

Gemengde berichten


Dossiermaandag, 9 mei 2005

Ga naar binnen en sluit alle ramen en deuren


Hoofdartikelmaandag, 9 mei 2005

Historie: uniek...

,,We moeten samen waakzaam blijven. Want we worden opnieuw geconfronteerd met vijanden van vrede die onze rechtsorde willen ontwrichten. De boodschap van deze terroristen is er een van angst en geweld. Onze boodschap is die van dialoog en vrede. Terrorisme zal niet zegevieren. Ook die strijd voeren we samen.’’

Regiomaandag, 9 mei 2005

Duitse paardenman wil alsnog in FPS-bestuur

Moringen (D) – ,,We zijn wel goed genoeg voor het kopen van paarden, maar als het op beslissen aankomt, moeten we maar weer afwachten.’’ Horst Eberhardt uit het Duitse Moringen bij Göttingen is voorzitter van de Deutsche Friesenpferde-Züchter im FPS (DFZ), de officiële Duitse ‘dochter’ van het Friesch Paarden-Stamboek. Eberhardt is, net als een aantal van zijn collega’s in andere buitenlanden, van mening dat de stem van buitenlanders te weinig wordt gehoord in Drachten.

Regiomaandag, 9 mei 2005

Harlingers die elkaar weer treffen op de Oude Seunendag hebben heel wat bij te praten

Harlingen - ,,Komt er een man op me af: grote kerel, grote hoed. ‘Hee Griet! Hoe is het?’ roept ’ie. Maar ik herkende hem niet, en dat vond ik heel vervelend.”

Regiomaandag, 9 mei 2005

‘Wandelelfsteden moet sfeervoller’

Leeuwarden – De 11-Steden Wandeltocht is een sfeerloos gebeuren. De circa achthonderd wandelaars kuieren vaak door verlaten straten in bijna uitgestorven dorpen.

Regiomaandag, 9 mei 2005

Plan voor super-visafslag

Harlingen/Urk – De visafslagen van Harlingen en Urk gaan mogelijk samen verder. De beide afslagen onderzoeken sinds kort de mogelijkheden tot een fusie, zo maakten de voorzitters zaterdag bekend op de ledenvergadering op Urk. De streefdatum voor de fusie is 1 januari 2006.

Geloof & Kerkmaandag, 9 mei 2005

Kardinaal kapittelt Koizumi om excuses

Dokkum – De verontschuldigingen die de Japanse minister-president Koizumi onlangs heeft uitgedrukt tegenover de Aziatische landen die hebben geleden onder Japan in de tijd van kolonisatie en oorlogsagressie roepen zelfs bij de Japanse volk zelf een sterke apathie op. Dat liet kardinaal Shirayanagi, emeritus-aartsbisschop van Tokio, zaterdag weten bij mondde van zijn rechterhand pater Francis Fukamizu tijdens de oecumenische herdenkingsdag in Dokkum.

Geloof & Kerkmaandag, 9 mei 2005

‘Christus staat centraal

Amsterdam/Ternaard – Een enorm schilderij met een afbeelding van Christus stond zaterdag letterlijk centraal opgesteld in de RAI in Amsterdam, tijdens de internationale Gebedsdag van de Vrouwe voor alle Volkeren. Dat deed ds H.F. de Vries uit Ternaard, auteur van het boekje Maria, een weg tot Christus en een van de sprekers, meer dan goed. ,,Vooraf had ik het gevoel dat ik m’n nek te veel uitstak door te gaan spreken in zo’n orthodox rooms-katholieke setting waarin Maria vereerd wordt, maar tijdens de hele dag was duidelijk merkbaar dat het ook hen vooral om Christus gaat. Op dat punt voelde ik een enorme eenheid en verbondenheid.”

Geloof & Kerkmaandag, 9 mei 2005

‘Kerk kan getuigenis martelaar niet missen’

Dokkum – ,,De twintigste eeuw is de eeuw geweest dat men God heeft willen vermoorden door zijn dienaren te vermoorden.’’ Toch is dat niet gelukt omdat het getuigenis van de martelaren veel sterker is gebleken. Dat zei prof. dr H. Hoet van het bisdom Antwerpen zaterdag in Dokkum.

Sportmaandag, 9 mei 2005

Harderwijk hard afgeserveerd door Snekers

Sneek - Met een makkelijke 3-0 overwinning werd VVH uit Harderwijk letterlijk en figuurlijk afgeserveerd zaterdagavond in de drukbezochte Sneker Sporthal en daarmee wonnen de heren van VC Sneek hun poule voor promotie naar de eerste divisie.

Sportmaandag, 9 mei 2005

Bijltjesdag op slotdag van amateurvoetbal

Leeuwarden – Op de slotdag van de competitie van het amateurvoetbal is het zaterdag in veel klassen bijltjesdag.

Sportmaandag, 9 mei 2005

Chris Wassenaar maakt de 50 vol

Franeker - Twee jaar geleden vergaloppeerde Chris Wassenaar zich door vóór aanvang van het seizoen te stellen dat hij een gooi wilde doen naar een verbetering van het unieke puntenrecord van Johannes Brandsma – 95 punten in één seizoen – uit 1982.

Sportmaandag, 9 mei 2005

De ‘Hansson-rol’ staat Michel Breuer wel goed

Heerenveen – Michel Breuer was zaterdagavond ‘hot’ in het Abe-Lenstrastadion. Hij scoorde twee keer tegen Willem II en werd door het publiek gekozen tot man of the match.

Sportmaandag, 9 mei 2005

Verbeek moet boos worden

Heerenveen – SC Heerenveen kwam zaterdagavond in het thuisduel tegen bekerfinalist Willem II met de schrik vrij. Na een zwakke eerste helft moest trainer Gertjan Verbeek voor het eerst dit seizoen echt boos worden. Het kwartje viel nu wel en de Friese ploeg kon de schade uiteindelijk beperken. En ondanks het puntenverlies boekte Heerenveen zelfs winst.

Weermaandag, 9 mei 2005

Koel en buiig

We hebben vandaag en morgen koel en buiig weer. Het wordt niet warmer dan 10 tot 12 graden en daarmee ligt het kwik duidelijk onder de maat voor deze tijd van het jaar. De wind is matig tot (vrij) krachtig, aan zee morgen af en toe hard. Tijdens buien kunnen windstoten tot 65 km/uur voorkomen.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties