De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
donderdag 24 mei

Archief

De artikelen van donderdag, 9 juni 2005.

Bijschriftdonderdag, 9 juni 2005

Zonder smoesjes

Het ligt voor de hand om het woord ‘zuiver’ dat Jezus van ons vraagt, te vertalen met ‘eerlijk’.

Cultuurdonderdag, 9 juni 2005

Expositie ‘Overstappen’ verlengd

Marrum - De tentoonstelling Overstappen in Marrum wordt vanwege de grote belangstelling verlengd. De expositie van beelden en tekeningen door meerdere kunstenaars wordt gehouden in en rondom het stationsgebouw van Marrum.

Cultuurdonderdag, 9 juni 2005

Extra iepenloftspul in Hemrik

Gorredijk – Iepenloftspul Opsterlân komt zondag met een extra voorstelling van De Fekke yn ’e Fűke. De organisatie heeft dat besloten na ,,een teleurstellende eerste week’’ waarin mensen vanwege het slechte weer thuisbleven.

Cultuurdonderdag, 9 juni 2005

Provincie wil Huis van de Drentse taal

Assen – De Provincie Drenthe wil een Huis van de Drentse taal opzetten, een kenniscentrum waarin instanties zetelen die deskundig zijn op het gebied van de Drentse taal. Op die manier moet het Drents als streektaal beter verankerd worden. Dat staat in De kunst van het combineren , de cultuurnota 2005-2008 van de provincie Drenthe.

Cultuurdonderdag, 9 juni 2005

Fries Popnet krijgt 538.000 euro subsidie

Leeuwarden - Het Fries Popnet krijgt voor de komende vier jaar zeker 538.000 euro aan subsidie. Dat heeft Friesland Pop woensdag gemeld. De toekenning van de subsidies maakt ,,de komende vier jaar een breed scala aan extra popactiviteiten in Fryslân mogelijk’’.

Economiedonderdag, 9 juni 2005

Teloorgang Jouster busbouwer

Joure - In 1999 viel het doek over de Jouster carrosseriefabriek Smit. Nu zes jaar na de sluiting, verschijnt er een boek over de veelzijdige onderneming die ruim tachtig jaar heeft bestaan. Veel van de autobussen die in die periode zijn gemaakt, staan beschreven in het boek Bussen van Smit-Joure Tachtig jaar carrosseriebouw . Maar ook de geschiedenis van het familiebedrijf.

Economiedonderdag, 9 juni 2005

Merkenrecht: rechter is ook maar een mens

Groningen – TV-10 of TIEN, Oxio of Oxxio zijn de recente gevallen waarin bedrijven een geschil over een merknaam voor de rechter brachten. Dat is meestal niet verstandig, want de regels in het merkenrecht zijn nogal subjectief en de uitkomst dus onvoorspelbaar.

Economiedonderdag, 9 juni 2005

Post Oliemaatschappij naar IBF Heerenveen

Harlingen – Post Oliemaatschappij uit Harlingen verhuist volgend jaar naar het International Business Park Friesland (IBF) in Heerenveen. Het bedrijf maakte gisteren bekend dat het daar een nieuw pand laat bouwen. Reden voor de verhuizing is de centrale ligging van Heerenveen. Ook wil Post zijn onderneming meer ruimte bieden voor verdere groei.

Economiedonderdag, 9 juni 2005

Wijnsma Kozijnen verhuist naar Dokkum

Metslawier - Gosse Wijnsma Kunststofkozijnen verlaat Metslawier. Het bedrijf kampt door groei met ruimtegebrek en bouwt 1 augustus volgend jaar een nieuw pand naast Weidenaar Vleesbedrijf op bedrijventerrein Hoge Dijken in Dokkum. Daarvoor is 17.000 vierkante meter grond aangekocht. Dat deelde wethouder K. de Graaf gisteren mee aan de raadscommissie grondgebied.

Economiedonderdag, 9 juni 2005

Meer zand en grind via Harlinger haven

Harlingen - De Harlinger haven moet het de komende jaren steeds meer hebben van de doorvoer van zand en grind. In aantallen tonnen is deze doorvoer nu al de belangrijkste vorm van overslag in de haven. ,,Tot 2020 zal de zandwinning in Nederland met 40 tot 50 procent afnemen en dus is er dan meer invoer nodig’’, gaf onderzoeker H. Visser van wetenschappelijk bureau NIA gisteren aan op het stadhuis van Harlingen. Het bureau presenteerde daar gisteren een onderzoek over de Harlinger haven.

Hoofdartikeldonderdag, 9 juni 2005

‘Eerlijkheid’, botheid…

‘Eerlijkheid’ kan bot zijn, gedachteloos, stuitend en dom. Dat is deze week gedemonstreerd door de verkeersspecialisten van PvdA en VVD in de Tweede Kamer, Dijksma en Hofstra. In een debat over het rapport van de Tijdelijke Commissie Infrastructuur (TCI, alias commissie-Duivesteijn) bleek plotseling hun sluimerend ongeloof in de Zuiderzeelijn. Dijksma mocht mede namens Hofstra het woord voeren, en presenteerde hun prille gevoelsalliantie als een bekentenis : ,,De tijd is rijp om eerlijk te zeggen wat we er van vinden.’’ En D66 (Van der Ham) viel het tweetal kirrend bij: ,,Reden voor een feestje!’’

Regiodonderdag, 9 juni 2005

Veenwoudsters ontmoeten idool

Veenwouden – Helemaal gek van ruimtevaart zijn Nyckle Sijtsma (11), Dirk Heine Hofstede (12) en Sense Hofstede (12) uit Veenwouden. Voor hen kwam er dan ook een droom uit toen ze gisteren ruimtevaarder André Kuipers mochten ontmoeten.

Regiodonderdag, 9 juni 2005

Joure en Heerenveen matigen landhonger

Joure - Er wordt minder landbouwgrond opgeofferd voor de uitbreiding van Skarsterlân en Heerenveen dan was gepland. Na protesten van boeren hebben beide gemeenten hun gezamenlijke integrale visie op dat punt aangepast. Ook gaat de aanleg van een nieuw meer in de uitbreidingswijk Joure-Noord niet door.

Regiodonderdag, 9 juni 2005


Regiodonderdag, 9 juni 2005


Regiodonderdag, 9 juni 2005

Fryslân wil niet bezuinigen op kunst en cultuur

Leeuwarden – Bezuinigingen op kunst en cultuur in Fryslân lijken van de baan. Provinciale Staten zien er de noodzaak niet van in. Ze vinden dat het college van Gedeputeerde Staten de Friese musea, Keunstwurk, Afűk en andere culturele instellingen onnodig de stuipen op het lijf heeft gejaagd. Fryslân is rijker dan het college rekent, denken de Staten.

Geloof & Kerkdonderdag, 9 juni 2005

Treinreizigers balen niet van posters tegen vloeken

Veenendaal – Twee op de drie reizigers vindt het zinvol dat er posters tegen het vloeken op de NS-stations hangen. Dat blijkt uit onderzoeksresultaten die de Bond tegen het Vloeken publiceerde in Kort & Bondig , de nieuwsbrief van de bond.

Geloof & Kerkdonderdag, 9 juni 2005

PKN heeft 1,1 miljoen tekort op begroting 2004

Leeuwarden – De Protestant se Kerk in Nederland heeft over 2004 een exploitatietekort van 1,1 miljoen. Dat blijkt uit financiële stukken die volgende week door de Kleine Synode worden besproken. Het negatieve resultaat komt onder andere door de hogere kosten van de Protestantse Kerkdag.

Geloof & Kerkdonderdag, 9 juni 2005

Zeventig nieuwe bijbels per jaar

Donkerbroek – In 2025 moet gestart zijn met de vertaling van het Evangelie in de laatste talen ter wereld die nog geen Nieuw Testament hadden, zegt Nico Doelman van Wycliffe Bijbelvertalers. Net als ds Bottenbley denkt hij dat hiermee aan een van de voorwaarden is voldaan voor de terugkeer van Jezus naar de aarde. Maar bijbelvertalen is niet zonder risico. Onlangs vond een echtpaar in Guyana de dood.

Geloof & Kerkdonderdag, 9 juni 2005

Gezonde HGJB moet herbezinnen

Bilthoven – De Hervormd-G ereformeerde Jeugdbond HGJB heeft in 2004 een goed jaar gehad. Toch moet de bond zich in de nabije toekomst herbezinnen op zijn postitie. Dit blijkt uit het jaarverslag De HGJB kiest positie dat morgen op de Algemene Ledenvergadering wordt gepubliceerd.

Sportdonderdag, 9 juni 2005

Anita Looper snelt naar parcoursrecord

Oldeberkoop - Anita Looper woont tegenwoordig in New York, maar is voor twee maanden terug in Nederland. Ze greep woensdagavond de gelegenheid aan om deel te nemen aan de vijf kilometer lange stratenloop in haar geboortedorp Oldeberkoop. Looper kwam, zag en overwon. En passant verbeterde ze haar eigen parcoursrecord met 23 seconden.

Sportdonderdag, 9 juni 2005

Coup van Noord-Hollanders in Beetsterzwaag

Beetsterzwaag – De Friese renners lijken maar moeilijk hun draai te kunnen vinden in de Ronde van Beetsterzwaag. Nadat vorig jaar de tweede editie werd gewonnen door Peter Möhlmann (Apeldoorn) vormde woensdagavond de derde het decor van een Noord-Hollandse coup. In een sprint ŕ deux versloeg Jos Pronk zijn provinciegenoot Huub Duyn, waarmee de Friese elite net als een jaar eerder het nakijken had.

Sportdonderdag, 9 juni 2005

Reinder Steenbeek laat topklassers schrikken

Buitenpost - Met twee persoonlijke records in het nog zo prille seizoen werd woensdagavond in Buitenpost duidelijk dat de gevestigde orde binnen het fierljeppen de komende maanden rekening dient te houden met een aantal aanstormende talenten. Zo zou het deze zomer bij de junioren wel eens tot de echte doorbraak van Thomas Helmholt uit Burgum kunnen komen. Daarnaast maakte Reinder Steenbeek duidelijk dat hij niet langer onder de indruk is van de topklassers.

Weerdonderdag, 9 juni 2005

Morgen koel 

Het is vandaag nog aangenaam en zonnig weer met temperaturen rond 19 graden. Morgen is het koel met meer bewolking en af en toe wat motregen uit een Noordzeebuitje. De temperaturen kelderen meteen naar beneden en komen morgen te liggen tussen 13 en 15 graden.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties