De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
dinsdag 22 mei

Archief

De artikelen van donderdag, 9 juli 2009.

Economiedonderdag, 9 juli 2009

Meer pootgoed in klasse verlaagd ten opzichte van 2008

Emmeloord - Dit jaar komen er bij de teelt van pootaardappelen meer bacterie- en virusziekten voor dan vorig jaar. Daardoor heeft keuringsorganisatie NAK meer aardappelen in klasse moeten verlagen en afkeuren ten opzichte van 2008. Het verlagingspercentage ligt op het niveau van 2007. Met 15,5 procent liggen de deklasseringen in de noordelijke kleiregio op het landelijk gemiddelde. Van de aardappelen is 1,9 procent afgekeurd. Landelijk is dat 2,5 procent. De aardappelziekten steken vooral de kop op bij warm en vochtig weer. Luizen brengen veelal de ziekten over. In de afgelopen weken is het aantal luizen wel fors toegenomen maar ligt het aantal nog fors onder dat van de afgelopen jaren.

Economiedonderdag, 9 juli 2009

Rabobank stelt eisen aan duurzame productie soja

Utrecht - Rabobank is deelnemer geworden van de Taskforce Duurzame Soja. De bank was een van de eerste leden van de Rondetafel voor Verantwoorde Soja en heeft actief deelgenomen aan de groep die criteria bepaalde voor de productie van duurzame soja.

Economiedonderdag, 9 juli 2009

Ander fusieplan AB Fryslân

Sneek - De fusie van AB Fryslân, AB-Noord-Holland en AB Zuid-Holland is van de baan. De organisaties, die vooral bekend zijn op het gebied van agrarische bedrijfsverzorging, gaan niet zoals verwacht in 2011 samen verder. AB Zuid-Holland ziet af van de plannen.

Hoofdartikeldonderdag, 9 juli 2009

Europa....

Uit het gedoe rond de herbenoeming van Barroso als voorzitter van de Europese Commissie bleek heel duidelijk dat de staatsvorming van de Europese Unie nog lang niet is afgerond. De EU lijkt bestuurlijk in veel opzichten op de Republiek der Verenigde Nederlanden in de zeventiende eeuw: een bond van zelfstandige staten met een gemeenschappelijk bestuurscentrum dat alleen op bepaalde punten beslissingen kan nemen. Een bestuurscentrum dat zijn macht en invloed steeds maar weer moest bevechten in een strijd met de middelpuntvliedende krachten van de lidstaten die soeverein waren. De persoonlijke kwaliteiten van de hoogste centrale bestuurder - de raadspensionaris - maakten het verschil tussen een sterk of verlamd centrum. Ook bij de tegenwoordige voorzitter van de Europese Commissie geldt dit.

Regiodonderdag, 9 juli 2009

Draagvleugelboot op IJsselmeer uit de vaart

Hindeloopen - De proef met de draagvleugelboot op het IJsselmeer krijgt geen vervolg. Initiatiefnemer Connexxion heeft besloten de boot deze zomer niet te laten varen tussen Korwernwerderzand en Lemmer. ,,De lijn is niet rendabel te maken. De lijn is niet kostendekkend”, aldus Daniëlle Meijne, woordvoerder van Connexxion. Er was vorig jaar onvoldoende animo voor de draagvleugelboot.

Regiodonderdag, 9 juli 2009

Hoge Raad buigt zich over roken

Leeuwarden - Het Openbaar Ministerie (OM) stapt naar de Hoge Raad om de vrijspraak van café De Kachel uit Groningen terug te draaien. Het café werd vrijgesproken van overtreding van het rookverbod. Maar volgens het OM interpreteert het hof de wet niet goed.

Regiodonderdag, 9 juli 2009

Bouwplannen Groene strand terug bij af

Terschelling - De bouwplannen voor het Groene Strand zijn door de raadscommissie verworpen. Terschelling is terug bij af.

Regiodonderdag, 9 juli 2009

Huizenprijzen stijgen, ook meer verkoop

Leeuwarden - De gemiddelde prijs van een woning is voor het eerst sinds drie kwartalen weer gestegen. En ook werden er landelijk meer huizen verkocht dan in de eerste drie maanden van dit jaar. Volgens de Friese makelaarsvoorman Meindert de Graaf (NVM) lag de doorbraak in de lijn van de verwachting.

Geloof & Kerkdonderdag, 9 juli 2009

‘Je moet door het orgel de tékst laten spreken’

Damwoude - ,,Ik werd gedragen op de vleugelen van de gemeentezang’’, zei een predikant onlangs tegen organist Gjelt Visser (62) uit Damwoude. Het is het mooiste compliment dat hij zich wensen kan. Deze week is hij veertig jaar organist in Damwoude. En nog altijd bepaalt de tekst hoe hij speelt.

Geloof & Kerkdonderdag, 9 juli 2009

Engelse volksliedjes ontroeren in ‘kathedraal’ Easterein

Easterein - Ruim 240 kerken doen deze zomer mee aan het open kerkenproject Tsjerkepaad. De kerken tonen niet alleen hun historie als bedehuis, ze presenteren zich ook als gastvrije ontmoetingsplek. In het Friesch Dagblad wekelijks een portret van een van de kerken die meedoet. Vandaag: de Martinikerk in Easterein, ofwel: de kathedraal onder de Friese dorpskerken.

Sportdonderdag, 9 juli 2009

Trio Van der Leest wint in Wier

Wier Marten van der Leest (Dronrijp), Jacob Klaas Haitsma (Wommels) en Lennart Adema (Makkum) hebben gisteren in Wier de uitnodigingswedstrijd voor eersteklassers op hun naam geschreven. In een eenzijdige finale werd het partuur van Arnold Zijlstra, Pieter Jan Plat en Johannes Boersma met 5-1 en 6-4 verslagen. Robert Rinia, Marten Faber en Sip Jaap Bos pakten de kleine premie. Partuur Rinia verloor in de halve finale met 5-4 en 6-6 van de latere winnaars.

Sportdonderdag, 9 juli 2009

Postma op WK Finn beste Nederlander

Vallensbaek Zeiler Pieter-Jan Postma uit Terkaple staat na de zesde race van gisteren op het WK Finn in het Deense Vallensbaekop als beste Nederlander geklasseerd. De Friese troef doet echter niet mee om de medailles: 24e. Wel passeerde Postma in het klassement landgenoot Timo Hagoort. Dan Slater (Nieuw-Zeeland) en de Amerikaan Zach Railey delen de leiding.

Sportdonderdag, 9 juli 2009

Van Lunzen wint eerste editie Brinkloop

Diever Remon van Lunzen (Leeuwarden) heeft gisteren de eerste editie van de Brinkloop gewonnen. Hij finishte in Diever na tien kilometer in een tijd van 32 minuten en 32 seconden. Jan Scheenstra uit Zuidveen werd tweede (34.21) voor Van Lunzes stadgenoot Wouter Papenhove (37.28).

Sportdonderdag, 9 juli 2009

Heerenveen legt Valpoort vast

Heerenveen Sportclub Heerenveen heeft aanvaller Arsenio Valpoort voor twee seizoenen vastgelegd. Daarnaast heeft de club een optie om de overeenkomst met nog een jaar te verlengen tot 2012.

Sportdonderdag, 9 juli 2009

Vrouwen Heerenveen verliezen

Alkmaar De vrouwen van sc Heerenveen hebben gisteravond een oefenduel met landskampioen AZ verloren. Na drie blokken van 25 minuten stond er in Alkmaar een 3-1 eindstand in het voordeel van de thuisclub op het scorebord. Aan Friese kant zorgde Brenda Eefting voor de score.

Sportdonderdag, 9 juli 2009

Brack keert definitief niet terug bij SC Cambuur

Stornarella Koen Brack keert definitief niet terug bij SC Cambuur. De verdediger meldde gisteravond vanuit Italië dat hij een contract voor één seizoen tekent bij Serie D-club Atessa Val di Sangro. ,,Een fusieclub, die net uit de serie C is gedegradeerd”, laat Brack weten.

Sportdonderdag, 9 juli 2009

Sollied geeft hoop op het aantrekken van Ruiz op

Leek - Trond Sollied gaat ervan uit dat de clubleiding van Heerenveen geen verdere pogingen gaat ondernemen om Bryan Ruiz van AA Gent over te nemen. Volgens de Noorse trainer van Heerenveen zal Heerenveen niet kunnen opboksen tegen de de bedragen die andere gegadigden voor de Costa Ricaan op tafel wensen te leggen. Het prijskaartje van Ruiz bedraagt naar verluidt vijf miljoen euro.

Sportdonderdag, 9 juli 2009

‘Ik wilde het shirt van De Zeeuw. Zegt-ie: sorry, kan niet’

Buitenpost - De voorbereiding van betaald voetbalclubs; het is als een rondreizend circus, waarbij topspelers hun kunsten tonen aan een hooggeëerd publiek. Of als aapjes kijken, waarbij de mensen langs de kant zich mogen verlekkeren aan de crème de la crème van het vaderlandse voetbal. Beter nog: het is als in een film. En dan niet in de categorie puntje-van-je-stoel, maar eerder sit-back-and-relax.

Sportdonderdag, 9 juli 2009

Nieuw span brengt Wester nieuw succes

Schiermonnikoog - Willem Wester is helemaal terug. Na eerdere successen met vooral hengst Ulke, heeft de fokker uit Tjerkgaast met de twee volle broers Maurits 347 en Patrick fan it Pompeblêd weer een imponerend span Friese paarden voor de sjees. Gisteren pakte Wester op dreef tijdens het CH Schiermonnikoog met beide Ulbert-zonen de hoofdprijs.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties