De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
vrijdag 20 april

Archief

De artikelen van maandag, 9 juli 2012.

Cultuurmaandag, 9 juli 2012

Schoolorkest Beyers Naudé wint jeugdorkestfestival

Leeuwarden | Het Leeuwarder schoolorkest Beyers Naudé onder leiding van Johanna Andonovski heeft zaterdag het jaarlijkse JeugdOrkestenFestival in Leeuwarden gewonnen. Tweede werd De Bazuin onder leiding van Syd van der Ploeg uit Tzummarum, derde Los Bandos onder leiding van Andries Visser uit Stavoren.

Cultuurmaandag, 9 juli 2012

Frysk Fanfare Orkest op Tournee naar Portugal

Leeuwarden | Het Frysk Fanfare Orkest (FFO) geeft in oktober meerdere concerten in Portugal. Het orkest onder leiding van Jouke Hoekstra is uitgenodigd om een galaconcert te geven tijdens het derde internationale Alhandra Orchestra Festival 2012.

Economiemaandag, 9 juli 2012

De T-Ford van Douwe Egberts is terug in Nederland

DE-telg Cornelis Johannes de Jong trok in 1909 al met koffie, thee en tabak in een Ford model T naar Duitsland. Het was het eerste contact met het buitenland. Na jaren onder het Amerikaanse Sara Lee is de leiding nu terug in Nederlandse handen.

Hoofdartikelmaandag, 9 juli 2012

Europa, regeringen en de financiële markten

Er zijn weinig mensen die nog durven beweren dat ze weten hoe het afloopt met de euro. Verklaringen van regeringsleiders, oproepen van economen, hartekreten van bankiers, analyses van economen en halve waarheden van politici spreken elkaar tegen.

Regiomaandag, 9 juli 2012

Eindelijk weer baantjes trekken op Schatzenburg

Menaam | Even was het onzeker of er deze zomer nog kon worden gezwommen in buitenzwembad Schatzenburg bij Menaam, maar afgelopen zaterdag was het zover. En beter weer konden de eigenaren zich eigenlijk niet wensen op de eerste dag: een graad of twintig, veel zon en af en toe een wolkje.

Regiomaandag, 9 juli 2012

Weinig hoop op zomers weer

Leeuwarden | Het blijft de komende twee weken mogelijk wisselvallig weer. Het KNMI acht de kans op onstabiel en tamelijk koel weer groot. Wel is er een groeiende kans op standvastig en minder fris weer. Piet Paulusma spreekt van kommer en kwel in de vooruitzichten.

Regiomaandag, 9 juli 2012

Kleine dorpen behouden huurwoningen

Damwâld | Broeksterwâld, Rinsumageast, Wâlterswâld en Driezum houden ook in de toekomst huurwoningen. Woningcorporatie Thús Wonen komt terug op haar plan zich terug te trekken uit de kleine dorpen in Dantumadiel, maar gaat nu de bestaande huurwoningen juist verbeteren. De kleine dorpen krijgen echter geen nieuwe woningen. Thús Wonen investeert alleen nog in nieuwbouw in de grotere kernen Damwâld, De Westereen en Feanwâlden.

Geloof & Kerkmaandag, 9 juli 2012

Nederlandse delegatie wil leren van congres Clade V

San Jose | Een delegatie van sleutelfiguren binnen kerkelijk Nederland neemt vanaf maandag deel aan een groot zendingscongres in Costa Rica: Clade V.

Geloof & Kerkmaandag, 9 juli 2012

We moeten ons door de stilte laten vinden

In de laatste aflevering van The Big Silence was zondagavond te zien hoe de stilte uiteindelijk uitwerkte bij de vijf deelnemers. Ds. Sytze Ypma keek wederom, en blikt terug op de hele reeks.

Geloof & Kerkmaandag, 9 juli 2012

Pleidooi voor regio voor minderheden in Pakistan

Lahore | Er moet een speciale regio in Pakistan komen voor religieuze minderheden. Die oproep doet de christelijke mensenrechtenorganisatie CLAAS, meldt persbureau ENI (Ecumenical News International). Het aantal mensen dat tot een minderheid in Pakistan behoort, daalt volgens de organisatie gestaag.

Sportmaandag, 9 juli 2012

Eerste formatiewinst trio Van Althuis

Bolsward - Pieter van Althuis, Michel van der Veen en Hans Wassenaar hebben gisteren zeer verrassend de vrijeformatiepartij in Bolsward gewonnen. Het was de eerste zege voor het trio in de hoofdklasse.

Sportmaandag, 9 juli 2012

Eerste dagtitel De Vries sinds rentree in de eerste klasse

IJlst | Daan de Vries beleefde zaterdagavond in IJlst zijn finest moment als fierljepper. De Feanwâldster pakte met een winnende sprong in de finale van 17.92 meter zijn eerste dagtitel sinds zijn rentree in de eerste klasse, anderhalve week geleden. Overmorgen op zijn thuisschans in Burgum wil hij weer knallen.

Sportmaandag, 9 juli 2012

Mini- en midgetgolf: wereld van verschil

Mini- of midgetgolf wordt vaak een gezellig spelletje voor in de vakantie genoemd. Maar het is meer dan dat. In Appelscha streden 55 wedstrijdspelers uit het hele land op een gerenoveerde en unieke viltbaan om de Nederlandse titel.

Sportmaandag, 9 juli 2012

Verlate Pijper snelt in Groningen naar derde plek

Groningen | Hoewel er zaterdag geen plaats meer was voor Theo Pijper in een vliegtuig uit Edinburgh, vocht de uit Rinsumageest afkomstige coureur zich later op het WK langbaan in Groningen naar een podiumplaats.Toen zijn collega’s laat in de ochtend begonnen aan hun trainingsrondjes op de drafbaan van het Groningse Stadspark, was er van Pijper nog geen spoor te bekennen. De 32-jarige coureur had net een wedstrijd achter de rug en stond keurig om vijf uur ‘s ochtends op het vliegveld van Edinburgh. ,,Het vliegtuig zou om zes uur vertrekken. Dat deed-ie ook, maar dan wel zonder ons. Overboekt”, was het nuchtere commentaar van Pijper.

Sportmaandag, 9 juli 2012

Arjen van der Meulen wint zeezwemtocht

Harlingen | Arjen van der Meulen heeft gisteren de jaarlijkse twee kilometer lange zeezwemtocht van Harlingen op zijn naam geschreven. De 25-jarige oud-Leeuwarder, die lid is van het Nationaal Zweminstituut Eindhoven, was na 26 minuten en 48 seconden terug op het Harlinger strand.

Sportmaandag, 9 juli 2012

Drama in Wolvega: Lys Petteviniere sterft in harnas

Wolvega | Zaterdagavond werd er op de drafbaan Victoria Park in Wolvega voorlopig voor de laatste keer gekoerst. De baan begint aan een zomerpauze die op 1 september pas eindigt. De Franse dravers namen zaterdag twee hoofdnummers voor hun rekening. Wat een feest had moeten worden op de Friese baan werd helaas uiteindelijk een drama, want uitgerekend de draver die na afloop zou worden uitgezwaaid na jaren trouwe dienst verongelukte tijdens de koers.

Sportmaandag, 9 juli 2012

16 miljoen

Over een ding waren we het na het EK als 16 miljoen bondscoaches eens: Oranje was een blamage. Snel transformeerden we met z’n allen na het opstappen van Bert van Marwijk in 16 miljoen KNVB-directeuren. En weg was de eensgezindheid. Want wie moest hem opvolgen? Zoveel mensen, zoveel wensen. Zat u in kamp-Van Gaal? Ja? Van harte. Ik niet. Had met sentiment te maken. Had. Want ik ben om. Nu al, ja.

Sportmaandag, 9 juli 2012

Cadel Evans; van de stilte in de natuur tot de hectiek van Parijs

Als eerste Australiër ooit won Cadel Evans vorig jaar de Tour de France. Hoe de voormalige topmountainbiker tot de top van Olympus reikte vertelt hij in de ‘beeldbiografie’ Cadel Evans, de lange weg naar Parijs.

Sportmaandag, 9 juli 2012

De Tour is foar fyftich prosint stjoeren en dat kinne se net

De Tour de France is negen dagen onderweg en wat vooral beklijft zijn de vele en zware valpartijen. En zoals zo vaak lagen de Nederlanders onderop.

Sportmaandag, 9 juli 2012

Cambuur en Harkemase Boys goed op weg

Harkema | Zaterdagmiddag, zomaar een moment tijdens de eerste helft van het oefenduel Harkemase Boys – SC Cambuur: Oebele Schokker staat op het punt een corner te nemen. Hij steekt zijn rechterarm omhoog, in het strafschopgebied wemelt het van spelers met rode shirts. Een beeld dat we herkennen van de afgelopen vier jaar. Het grote verschil? Schokker speelt in het geel, kleur van de opponent. In een decor van dwarsverbanden wint Cambuur uiteindelijk met 1-4 op De Bosk. Het woord van de dag: tevredenheid.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties