De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
maandag 21 mei

Archief

De artikelen van zaterdag, 9 augustus 2008.

Cultuurzaterdag, 9 augustus 2008

Frysk Festival-koorts moet nu beginnen

Leeuwarden - Het zijn spannende tijden voor het Frysk Festival. De komende twee weken moet blijken of er veel animo is voor het tiendaagse culturele festijn. ,,De scholen beginnen weer, de vakantie is voorbij. Vanaf nu gaan mensen vooruitkijken’’, zegt zakelijk leider Andries van Weperen. Voor de meeste voorstellingen zijn nog kaarten beschikbaar. De verwachte topdrukte bij de Friese hotels blijft vooralsnog uit. Dit baart Van Weperen geen zorgen. ,,Het is nog vroeg. Veel mensen beslissen op het laatste moment.’’

Economiezaterdag, 9 augustus 2008

Friso gaat megahotel in Almere bouwen

Sneek - Friso Aannemingsmaatschappij, onderdeel van de Friso Bouwgroep uit Sneek, gaat in oktober van start met de bouw van een luxe conferentiehotel met restaurants voor Van der Valk in Almere. Dat heeft het Sneker bedrijf gisteren bekend gemaakt.

Economiezaterdag, 9 augustus 2008

Online supermarkt breidt verder uit

Drachten - De Friese online supermarkt boodschappenXL.nl gaat haar werkgebied uitbreiden naar Groningen. Sinds de start van het bedrijf eind 2007 is het gebied waar de boodschappen worden bezorgd, steeds groter geworden. Alle inwoners van de provincie Fryslân kunnen sinds begin dit jaar de boodschappen bezorgd krijgen. ,,Door de grote hoeveelheid postcode checks op de website was het voor ons duidelijk dat wij ons gebied moesten uitbreiden naar de stad Groningen”, zegt Jan Meindertsma, oprichter van de online dienstverlener.

Economiezaterdag, 9 augustus 2008

DNB-president pleit voor loonmatiging

Amsterdam - President Nout Wellink van De Nederlandsche Bank (DNB) wil dat het kabinet afziet van de voorgenomen btw-verhoging als de inflatie in het huidige tempo doorzet. Dat zei hij gisteren in een interview met tv-zender RTLZ. Wellink zei dat de inflatie ,,dik door de 4 procent dreigt heen te schieten.’’

Hoofdartikelzaterdag, 9 augustus 2008

De noodzaak van woorden...

Als een stedeling een boer vraagt om een schep, zal hij vragen welke je bedoelt. Want de ene schep is de andere niet. Een schep voor spitten in de klei is een andere dan die voor verplaatsen van zand. Die verschillende scheppen hebben eigen woorden, namen.

Regiozaterdag, 9 augustus 2008

Geschikte directeur basisschool schaars

Leeuwarden - Het is steeds moeilijker een geschikte directeur te vinden voor basisscholen. Dat ondervinden de schoolverenigingen. Bovenschoolse directies zoeken verschillende oplossingen voor het probleem. Verschillende schoolverenigingen gaan beter op zoek naar potentiële leiders binnen de eigen organisatie. Pcbo Smallingerland gaat bijvoorbeeld zelf cursussen en stages geven. Andere verenigingen kiezen voor één directeur op meerdere scholen.

Regiozaterdag, 9 augustus 2008

Ieder kind kán meedoen in Fryslân

Drachten - Nu niet meedoen, betekent later niet meetellen. Die gedachte bracht een groep mensen in Tilburg ertoe de Stichting Leergeld op te zetten. Vanaf komende week - met de aanvang van het nieuwe schooljaar - is de landelijke club die sociale uitsluiting van kinderen wil voorkomen, actief in heel Fryslân.

Regiozaterdag, 9 augustus 2008

Deel van verloren Kikaberen is terecht

Scheerwolde - Een deel van de verloren knuffelberen van de stichting Kinderen Kankervrij (KiKa) is terecht. Ambassadrice Liesbeth van Nee raakte de 239 beren vorig weekeinde kwijt op de A32 tussen Heerenveen en Wolvega. Dat gebeurde toen de dozen met de knuffels van haar aanhangwagen waaiden.

Regiozaterdag, 9 augustus 2008

Cultuur in Blokhuispoort

Leeuwarden - De Blokhuispoort in Leeuwarden wordt tijdelijk een cultuurcentrum. Dat is besloten door de Rijksgebouwendienst, die eigenaar is van de markante oud-gevangenis. Het idee van het cultuurcentrum komt van de tijdelijke beheerder van het gebouw, het bedrijf CareX. Dat toverde eerder al het universiteitslab van Groningen om tot cultuuroord.

Regiozaterdag, 9 augustus 2008

TomTom moet op school wijzen

Leeuwarden - Er moeten snel navigatiesystemen op de markt komen die automobilisten waarschuwen als er scholen in de buurt zijn. Ze kunnen dan op tijd vaart minderen en zo ongelukken met overstekende kinderen voorkomen. Dat stelt Veilig Verkeer Nederland (VVN), na een geslaagd proefproject met de apparatuur in Waalwijk.

Geloof & Kerkzaterdag, 9 augustus 2008

Een volstrekt andere weg gegaan in het geloof

Wolvega - Het geloof doorgeven aan je kinderen, maar ook aan je kleinkinderen, hoe gaat dat in de praktijk? Het Friesch Dagblad portretteert grootouders en kleinkinderen over geloofsopvoeding een geloofsbeleving. Vandaag deel 5: Nienke Bergsma (36) en Mindert Baas (91) uit Wolvega.

Geloof & Kerkzaterdag, 9 augustus 2008

Handboek over gemeentestichting in Nederland

Leeuwarden - Vier theologen die werken aan Nederlandse universiteiten komen dit najaar met een handboek over gemeentestichting. Ze zijn allemaal bezig met de thematiek van gemeentestichting en missionair gemeente-zijn. Gerrit Noort (docent missiologie), dr. Stefan Paas (lector gemeenteopbouw, docent missiologie en kerkplanter), prof. dr. Henk de Roest (hoogleraar praktische theologie) en Sake Stoppels (docent kerkopbouw en diaconaat) hebben het boek geschreven omdat ze zien dat er steeds meer mensen actief zijn met kerkplanting.

Geloof & Kerkzaterdag, 9 augustus 2008

Integrale Nederlandse vertaling van beroemde ‘Der Römerbrief’ van Karl Barth

Het commentaar op het bijbelboek Romeinen van de Karl Barth (1886-1968) is onlangs in het Nederlands vertaald: De brief aan de Romeinen. De tweede versie van Der Römerbrief verscheen in 1922 en is een van de belangrijkste werken van de Zwitserse theoloog en hoogleraar systematische theologie. De Nederlandse vertaling verschijnt bijna negentig jaar na de eerste druk in 1919.

Sportzaterdag, 9 augustus 2008

Coaches: Helmholt is favoriet op FK fierljeppen

Leeuwarden - Waar de ogen van de rest van de wereld vandaag gericht zijn op dag één van de Olympische Spelen, heeft Fryslân vandaag vooral oog voor de Friese kampioenschappen fierljeppen. De belangrijkste wedstrijd van het seizoen staat voor 52e keer in de historie op de agenda en Winsum - het Wembley van de fierljepsport - vormt als vanouds het decor. De springers zullen het moeten doen, maar wie gaat er met de kransen naar huis bij de senioren, junioren, jongens en dames? Wie springt er het verst van alle klassen bij elkaar en wint de Sulveren Pols? En wie gaat er verrassen? Het Friesch Dagblad vroeg drie gerenommeerde fierljepcoaches naar hun voorspellingen voor het FK in Winsum.

Sportzaterdag, 9 augustus 2008

Alant Vlieger niet in actie op FK

Leeuwarden Fierljepster Alant Vlieger ontbreekt vanmiddag tijdens de Friese kampioenschappen in Winsum. De inwoonster van Kollumerpomp, actief voor de afdeling Burgum, ging woensdag tijdens de wedstrijd in IJlst door haar enkel. Haar coach Arend Hofstee bevestigde gisteravond dat Vlieger niet tijdig fit is vanmiddag op het FK in actie te komen. Vlieger werd gezien als een belangrijke concurrente voor favoriete Anna-Jet Leyenaar.

Sportzaterdag, 9 augustus 2008

Gewenste droomstart Cambuur

Veendam - De verwachtingen voor een nieuw seizoen zijn hooggespannen bij SC Cambuur-Leeuwarden. Maar liefst negen nieuwe spelers werden gehaald, waaronder enkele toppers uit de eerste divisie. De eerste drie punten werden gisteren op de Langeleegte in Veendam veroverd: een droomstart.

Sportzaterdag, 9 augustus 2008

Aris trekt Canadees aan

Leeuwarden Basketbalclub Aris Friesland uit Leeuwarden heeft zich versterkt met Tristan Blackwood, een 23-jarige pointguard die afkomstig is van Central Connecticut State College. Blackwood tekende een contract voor drie jaar met Eiffel Towers Den Bosch en wordt het eerste seizoen onderbracht bij de Leeuwarder eredivisionist. Dit in het kader van het samenwerkingsverband tussen beide clubs. Blackwood (1,83 m) is een razendsnelle pointguard met een prima afstandschot en sterke drive. Hij doorliep alle nationale selecties van Canada.

Sportzaterdag, 9 augustus 2008

Foppe wil meer gaan drinken met zijn jongens

Tianjin - Bondscoach Foppe de Haan wil dat zijn spelers tijdens de wedstrijden bij de Olympische Spelen meer kunnen drinken. Daartoe heeft de Friese voorman van Oranje een verzoek bij de organisatie in Tianjin neergelegd. ,,Meerdere korte drinkpauzes zou ik onder deze zeer extreme omstandigheden niet meer dan logisch vinden”, stelde hij gisteren vast.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties