De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
dinsdag 22 mei

Archief

De artikelen van maandag, 9 augustus 2010.

Cultuurmaandag, 9 augustus 2010

Boek van poppenspeler Feike Boschma

Leeuwarden - Poppenspeler Feike Boschma (Ysbrechtum, 1921) heeft een boek geschreven over zijn manier van werken en zijn opvattingen over - en ervaringen met - (poppen)theater en andere kunstvormen. Dat heeft een woordvoerster van de Stichting Nederlands Centrum voor het volkpoppentheater gemeld.

Hoofdartikelmaandag, 9 augustus 2010

CDA, PvdA...

Ondanks dat de politieke situatie er nu heel anders uitziet dan een jaar geleden is er een continuďteit: de slechte verhouding tussen CDA en PvdA. De sociaaldemocraten verwijten het CDA dat ze gaan samenwerken met de PVV. Christendemocraten zeggen dat ze geen ander mogelijkheid zien omdat Job Cohen een kabinet van VVD, CDA en PvdA blokkeerde. De vraag is echter hoe erg het is dat deze middencoalitie er niet komt. Zou de achterdocht tussen beide partijen dit keer niet weer een kabinet ten val laten brengen?

Regiomaandag, 9 augustus 2010

Grote voorsprong winnaars

Hindeloopen - Met een indrukwekkende voorsprong van bijna acht minuten op de nummer twee is Delmer Los van de Grutte Pier uit It Heidenskip zaterdag winnaar geworden in de A-klasse van de IFKS.

Regiomaandag, 9 augustus 2010

Woudsender skűtsjes zeilen in rouw

Hindeloopen - De schippers en bemanningsleden van de Woudsender skűtsjes die meedoen in de IFKS-competitie zijn dit jaar in rouw.

Regiomaandag, 9 augustus 2010

Niet vanwege de centen, maar voor de gezelligheid

Fryslân bruist deze zomer van de evenementen. Voor de toerist, maar zeker ook voor de eigen bevolking. Het Friesch Dagblad doet ook elke zaterdag een dagje uit. Vandaag: de Kamelenmarkt in Appelscha.

Regiomaandag, 9 augustus 2010

21 arrestaties in weekeinde Sneekweek

Sneek - Tijdens het weekeinde van de Sneekweek zijn 21 mensen aangehouden en deelde de politie in totaal 81 bekeuringen uit. Politie en gemeente zijn tevreden over de eerste drie dagen. ,,Het was druk maar gezellig in het centrum van de stad”, aldus de politie. Volgens de gemeente was het drukker dan in voorgaande jaren.

Regiomaandag, 9 augustus 2010

DNA van baby’s Nij Beets getest op vaderschap

Nij Beets - Het Nederlands Forensisch instituut onderzoekt het DNA van de vier babylichamen die donderdag op een zolder in Nij Beets zijn gevonden. Daarna besluit het Openbaar Ministerie of mannen uit de omgeving van de moeder hun DNA moeten afstaan om de vader of vaders van de kinderen te kunnen aanwijzen.

Geloof & Kerkmaandag, 9 augustus 2010

Diensten bij Spokeplas zijn uitnodigend

Noordwolde - Op het terrein van Caparis aan de Elsweg in Noordwolde vond gisteravond de laatste Spokeplas-dienst van dit seizoen plaats. Het was het slot van een succesvolle reeks vieringen in de zomer.

Geloof & Kerkmaandag, 9 augustus 2010

Flevo Festival zit in de lift, mede dankzij Fryslân

Bussloo - Nog anderhalve week en dan krioelt het op het recreatieterrein Bussloo (bij Apeldoorn) weer van duizenden jongeren die het Xnoizz Flevo Festival bezoeken. Het konden er wel eens meer worden dan in voorgaande jaren, want de kaartverkoop gaat crescendo, zegt Marten IJmker. Ook vanuit Fryslân neemt de belangstelling weer toe.

Sportmaandag, 9 augustus 2010

De eerste dip de beste

De seizoenen na een WK kunnen ze beter afschaffen. Het grootste deel van de topvoetballers is de hele zomer in touw geweest en heeft na een vakantie van een week of twee helemaal nog geen zin om weer te gaan voetballen. Je kunt zeggen dat ze die dan maar moeten maken omdat ze per maand meer verdienen dan een normaal mens in zijn hele leven bij elkaar werkt en ze na hun dertigste zo lang vakantie kunnen vieren als ze maar willen.

Sportmaandag, 9 augustus 2010

Weening breekt in Burgos sleutelbeen

Lagunas de Neila - Wielrenner Pieter Weening heeft gisteren in de slotetappe van de Ronde van Burgos zijn sleutelbeen gebroken. De Raborenner kwam in de afdaling van de voorlaatste col zwaar ten val en haalde het einde van de laatste etappe niet. De 29-jarige uit Harkema afkomstige Weening mist vanwege zijn blessure mogelijk de Ronde van Spanje, die eind augustus begint.

Sportmaandag, 9 augustus 2010

Bij Holland wil het nog niet echt vlotten in de stok

Het zit de Polsstokbond Holland (PBH) competitief gezien nog niet bepaald mee in het jaar van haar vijftigjarig bestaan. Terwijl ruim een maand geleden in Vlist de jaarlijkse tweekamp tussen de Hollandse polsstokverspringers en de Friese fierljeppers al letterlijk en figuurlijk in het water viel, gold zaterdag hetzelfde voor de jubileumwedstrijd in Linschoten. En dus had Bart Helmholt het vooral druk met het in ontvangst nemen van felicitaties vanwege zijn flink aangescherpte Nederlands record, dat hij donderdag in zijn woonplaats Burgum in de boeken sprong.

Sportmaandag, 9 augustus 2010

Karakterzege Van der Bos c.s.

Menaam - Het was lastig opladen voor de winnaars van de bijna verregende PC woensdag. Toch was het opnieuw het partuur van Gert-Anne van der Bos dat gisteren in Menaam de Gouden Willem-partij won en daarmee de negende zege in twaalf partijen in de vrije formatie boekte.

Sportmaandag, 9 augustus 2010

Het zat even tegen, maar toch is titel voor Minkema

Tot vlak voor de start zat alles tegen, maar Sybren Minkema wist zaterdag toch zijn nationale titel bij de tandems te prolongeren. Op het 65e concours hippique Rijs kreeg de rijder uit Frieschepalen zijn beide Friese hengsten Nielson fan Kippenburg en Jesse R precies op tijd in één lijn. Misschien omdat naaste concurrent Udo de Haan op het beslissende moment heel even in de problemen kwam, koos de jury voor Minkema.

Sportmaandag, 9 augustus 2010

Start van de 75e Sneekweek kent geen centje pijn

Hoewel het druilerige weer tijdens het openingsweekeinde van de 75e Sneekweek voor de buitenwacht wellicht wat tegenviel, hadden zeilers en wedstrijdorganisatie weinig te klagen. Zo zorgden de nodige windschiftingen van zaterdag voor mooie gevechten op het water en bleek de onweersvrees van gisterochtend ongegrond. Het resulteerde erin dat de jubileumeditie op de Snitser Mar voortvarend van start ging. Af en toe zelfs liet de zon zich zelfs voorzichtig zien.

Sportmaandag, 9 augustus 2010

Terugkeer smaakt naar meer voor Milan Kopic

Heerenveen - Daar stond-ie dan in de catacomben, Milan Kopic. Sinds zijn komst naar sc Heerenveen in 2008 speelde de 24-jarige Tsjech slechts vier competitiewedstrijden voor de ploeg. Tot zaterdag, want trainer Ron Jans posteerde de centrale verdediger in de basis tegen de PSV. Zijn rentree luisterde hij op met de 1-1. Maar ja, daarna ging het alsnog mis. En dus had Kopic toch weer de pee in. ,,Al was dat doelpunt het mooiste wat me overkomen is in Heerenveen.”

Sportmaandag, 9 augustus 2010

Heerenveen is goed, maar niet goed genoeg

Heerenveen - Een stuntje van sc Heerenveen zat er zaterdagavond bij de seizoensouverture niet in. De ploeg van trainer Ron Jans was goed, maar niet goed genoeg om titelkandidaat PSV in de openingswedstrijd pijn te kunnen doen. In de laatste twintig minuten maakten de Eindhovenaren het verschil.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties