De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
donderdag 24 mei

Archief

De artikelen van donderdag, 9 augustus 2012.

Cultuurdonderdag, 9 augustus 2012

Brulboeiorgel in Stavoren voor iedereen te bespelen

Stavoren | Het brulboeiorgel van Hoite Pruiksma is vanaf zondag voor iedereen te bespelen. Het innovatieve instrument ligt in het water aan het eind van de pier bij strandpaviljoen de Potvis in Stavoren. ,,Het is altijd de opzet geweest dat het publiek erop kon spelen. Nu lijkt het dan echt waar te gaan worden”, aldus de musicus gisteren.

Economiedonderdag, 9 augustus 2012

Faillissement voor Stienser Bouw- en aannemersbedrijf

Leeuwarden | Bouw- en aannemersbedrijf Bos in Stiens is failliet verklaard door de rechtbank. Volgens curator Jack Egberts werkten er in mei nog zeven man. In die maand vroeg het bedrijf ontslag voor hen aan. Bos is een van de velen die getroffen wordt door de bouwcrisis.

Hoofdartikeldonderdag, 9 augustus 2012

De topsporter in de schijnwerpers

Sport verbindt. Sport verbroedert. Heel Fryslân draaide een spannende minuut mee met Epke Zonderland aan de rekstok en koestert zich nu in de glorie van ús Epke. En dat mag ook. Dat is de mooie kant van sport, en van de Olympische Spelen als evenement.

Regiodonderdag, 9 augustus 2012

Frank de Koster houdt de Drachtster jongeren op het rechte pad

Iedereen in Drachten kent Frank de Koster. De 63-jarige Tijnjenaar is met zijn paardenstaart en eigen bus een opvallende verschijning. Met die bus staat De Koster dagelijks klaar voor de Drachtster jeugd.

Regiodonderdag, 9 augustus 2012

Toeristisch Sneek straks zonder VVV

Sneek | De VVV in Sneek dreigt te sluiten. Komt er geen geld bij, dan verdwijnt het VVV-bureau nog eind dit jaar uit de toeristische stad.

Regiodonderdag, 9 augustus 2012

Harlinger raad wil een snelle doorstart

Harlingen | In een korte en effectieve vergadering heeft de Harlinger gemeenteraad gisteravond het vertrouwen uitgesproken in de doorstart zoals de ‘romp’ van PvdA, CDA en VVD die wil maken. Het voornemen van deze voormalige oppositiepartijen is om met een zo breed mogelijke meerderheid een koersdocument op te stellen waarmee de komende twee jaar gewerkt kan worden. Uitgangspunt is dat het huidige college van B en W aanblijft, maar alleen als zij in nog te voeren gesprekken aangeven dat ze met dat document uit de voeten kunnen.

Geloof & Kerkdonderdag, 9 augustus 2012

Katholieke pracht in Sint Franciscuskerk

Tijdens de negende editie van Tsjerkepaad zetten ruim 260 kerken op zaterdagmiddag hun deuren open. Het Friesch Dagblad portretteert enkele deelnemende kerken. Deze week de katholieke St. Franciscuskerk van Wolvega.

Geloof & Kerkdonderdag, 9 augustus 2012

Herdenking Edith Stein in Echt

Leeuwarden | De Joodse filosofe en karmelietes Edith Stein (1891-1942) wordt donderdag wereldwijd herdacht. Het is vandaag zeventig jaar geleden dat Edith Stein overleed in de gaskamer van Auschwitz.

Geloof & Kerkdonderdag, 9 augustus 2012

Petitie aan Wereldraad van Kerken voor steun Pussy Riot

Moskou | De Russische justitie heeft deze week drie jaar celstraf geëist tegen de drie leden van punkband Pussy Riot. De vrouwen waren in februari een kerkdienst in de Christus de Verlosserkathedraal in Moskou binnengedrongen, waar ze een ‘punkgebed’ over de huidige president Vladimir Poetin en de Russisch-Orthodoxe Kerk lieten horen.

Sportdonderdag, 9 augustus 2012

Ubbergen bij Cambuur nieuwe reservekeeper

Leeuwarden | SC Cambuur heeft in Rodney Ubbergen (26) een vevanger gevonden voor de geblesseerd geraakte reservegoalie Leonard Nienhuis. Ubbergen komt op amateurbasis de selectie versterken. De doelman speelde eerder betaald voetbal voor RBC Roosendaal en SC Telstar. Hij zit zondag al op de bank in de seizoensouverture van Cambuur in en tegen Volendam. Nienhuis liep deze week een duimblessure op en is drie maanden uitgeschakeld. Dennis Telgenkamp is eerste doelman.

Sportdonderdag, 9 augustus 2012

Als de ene Galama niet wint, dan is het wel de andere

Burgum | Was het de afgelopen tweemaal een en al lof voor Ysbrand Galama, gisteravond was uitgerekend hij de voornaamste afwezige in de finale van de fierljepwedstrijd in Burgum. Maar aan het goede humeur binnen de familie uit It Heidenskip deed het niets af. Want dit keer was het die andere Galama die er bij de topklasse vandoor ging met de dagtitel. En hoe: Oane Galama passeerde voor het eerst in zijn loopbaan de grens van twintig meter. Met 20.04 won hij de ‘generale’ voor het FK fierljeppen van komende zaterdag.

Sportdonderdag, 9 augustus 2012

Oussama Tannane: niemand weet wie ik echt ben

Heerenveen | Weggestuurd bij Ajax, zelf weggegaan bij PSV. Heerenveens Oussama Tannane (18) wordt gezien als een probleemkind. ,,Maar wie kent mijn verhaal? Ik wil met mijn voeten antwoorden.” Het liefst vanavond tegen Rapid Boekarest al.

Sportdonderdag, 9 augustus 2012

Heerenveen waakt voor onderschatting

Boekarest | Heerenveen wacht vanavond in Boekarest een heet avondje. Bij ploeg van trainer Marco van Basten, die een 4-0 voorsprong verdedigt, speelt de return tegen Rapid Boekarest bij dertig graden celsius.

Sportdonderdag, 9 augustus 2012

Geen moment van twijfel op weg naar de top van Olympus

Wommels | Alom tevredenheid bij alle deelnemers en geen tranendal bij verliezers. Iedereen legde zich neer bij de superioriteit van Franeker. Sommigen keken al met een schuin oog naar de volgende Freule-editie, dat wel.

Sportdonderdag, 9 augustus 2012

Franeker maakt het waar en wint Freule

Wommels | Het zwaar favoriete afdelingspartuur Kars Zeinstra, Allard Hoekstra en Christian de Haan van kv Jan Bogtstra uit Franeker maakte gisteren de verwachtingen op de 110e Freulepartij waar. In de finale werd Makkum met 5-3 en 6-4 verslagen.

Sportdonderdag, 9 augustus 2012

De Snitser Mar in plaats van olympisch water

Kolmeersland | Eigenlijk had Jos Spijkerman deze dagen het liefst voor de tweede keer op rij een Sneekweek overgeslagen. Waar de 53-jarige juryvoorzitter vorig jaar rond deze tijd in het Engelse Weymouth zat voor een testcase voor de Spelen, hoopte de Sneker nu ook daadwerkelijk voor Nederland als jurlylid afgevaardigd te zijn op het olympische water. De eervolle klus ging echter naar stadsgenote Josje Hofland en dus spreekt Spijkerman weer recht op het starteiland. Met veel plezier en zonder wrok.

Sportdonderdag, 9 augustus 2012

Genieten geblazen op Hardzeildag

Kolmeersland | Ook op de traditionele Hardzeildag was het genieten geblazen voor de zeilers. Voor de slotwedstrijd op de Sneekweek van vandaag zijn er al 23 winnaars in de 36 klassen bekend, waaronder elf Fries getinte boten.

Sportdonderdag, 9 augustus 2012

Eindelijk gouden olympische plak voor Lemmer

Lemmer | Zilver en brons waren al in overvloed bij elkaar geschaatst door Rintje Ritsma, tot voorkort de meest bekende inwoner van Lemmer. Dankzij Epke Zonderland heeft het dorp de Olympische medailleverzameling nu dan toch compleet.

Sportdonderdag, 9 augustus 2012

Van der Meulen ziet nu pas waarde goud

Sneek | Zestien jaar geleden was hij de laatste Fries voor Epke met Olympisch zomergoud om zijn nek. Net als Richard Schuil en stadsgenoot Jan Posthuma, maakte Sneker Olof van der Meulen deel uit van de winnende volleybalploeg van Atlanta. Nu pas realiseert hij zich wat voor bijzondere prestatie hij en zijn teamgenoten op de Spelen van ’96 hebben geleverd. Alsof Zonderland zijn ogen heeft geopend.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties