De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
vrijdag 20 april

Archief

De artikelen van vrijdag, 9 september 2011.

Cultuurvrijdag, 9 september 2011

Peter van den Hoven onverwacht overleden

Vught - Docent, schrijver en recensent Peter van den Hoven (1945) is dinsdag tijdens zijn vakantie in Italië overleden aan een hartstilstand. Dat heeft zijn familie gisteren bekendgemaakt. Van den Hoven, die de afgelopen jaren voor het Friesch Dagblad thrillers besprak, woonde in Vught en was met pensioen.

Cultuurvrijdag, 9 september 2011

Talant-cliënte wint Special Award 2011

Koudum - Met haar schilderij De politie heeft Miranda Dijkstra (24) uit Koudum de Special Award 2011 gewonnen, een landelijke kunstenaarsprijs voor jonge mensen met een beperking. De prijs bestaat uit een studiebeurs van 3500 euro en een glasgravure van het winnende werk. Het schilderij van de Koudumse werd geselecteerd uit 600 kunstwerken. Miranda Dijkstra werkt als kunstenares bij Talant-locatie Bascule Art in Sneek. Naast de juryprijs maakt de Talant-cliënte nog kans op de publieksprijs.

Economievrijdag, 9 september 2011

Bouw kan behoud lagere btw volgens Weekers vergeten

Den Haag/Nieuwegein - Middelgrote en kleine bedrijven in de bouw willen dolgraag dat het verlaagde btw-tarief voor onderhouds- en renovatiewerkzaamheden blijft, maar dat zit er niet in.

Hoofdartikelvrijdag, 9 september 2011

Oorlog tegen terreur veranderde in tien jaar

De gebeurtenissen op 11 september 2001 (9/11) worden op grote schaal herdacht. Talloze mensen over de hele wereld herinneren zich de beelden van de vliegtuigen die zich in de torens boorden. Bij het tweede vliegtuig was alle twijfel verdwenen: dit was geen ongeluk, maar een aanslag. De westerse wereld realiseerde zich snel dat de verhoudingen in de wereld waren veranderd: terroristen hadden zich toegang verschaft tot het hart van het economische leven van het Westen. De andere aanslag, die op het Pentagon, verbeeldde de kwetsbaarheid van het veiligheidssysteem, dat waande onkwetsbaar te zijn voor wie of wat ook in de wereld. De voorgenomen derde aanval, die op het Witte Huis, zou het hart van de politieke wereldmacht raken.

Regiovrijdag, 9 september 2011

Friezen stappen vaker nuchter achter het stuur

Leeuwarden - Het aantal automobilisten dat na een avondje stappen in het weekend met alcohol op achter het stuur zit, daalt. Vergeleken met tien jaar geleden is het aantal overtreders bijna gehalveerd. Friese automobilisten geven het goede voorbeeld. In Fryslân werden in 2010 de minste overtredingen (1 procent) geconstateerd. Drenthe is met 1,1 procent een goede tweede.

Regiovrijdag, 9 september 2011

Statenfracties: snellere stop zoutwinning

Slappeterp - De Statenfracties van CDA en FNP willen dat zoutfabriek Frisia al in 2015 begint met zoutwinning onder de Waddenzee, en dat hij dan meteen stopt met winning onder Noordwest-Fryslân. Het gebiedsherstelplan, waar Frisia een forse bijdrage aan moet leveren, dient daarna voortvarendheid te worden opgepakt.

Regiovrijdag, 9 september 2011

Bank past tekst aan na misbruik

Heerenveen - De Friesland Bank gaat de verwoording op elektronische betalingsopdrachten wijzigen. Dat doet de bank omdat een 24-jarige ICT-ondernemer uit Heerenveen voor mogelijke oplichtingspraktijken gebruik maakte van printscreens van betalingsopdrachten van de Friesland Bank .

Regiovrijdag, 9 september 2011

Haven Britsum is nog niet verkocht aan vereniging

Britsum - De verkoop van de jachthaven in Britsum aan watersportvereniging De Klompskippers is gisteravond toch niet helemaal rondgekomen. Enkele raadsleden van de gemeente Leeuwarderadeel wilden eerst de zekerheid dat het gebied toegankelijk blijft voor andere gebruikers, zoals een groepje vissers en zwemmers.

Geloof & Kerkvrijdag, 9 september 2011

Sint-Gertrudiskerk klaar voor toekomst

In Workum wordt morgen, na een restauratie van meer dan een jaar, de Sint-Gertrudiskerk officieel heropend. Een unieke kerk voor Fryslân is klaar voor de toekomst, mede dankzij het CDA.

Geloof & Kerkvrijdag, 9 september 2011

Christen geeft minder en voorzichtiger

Nijmegen - 12 procent van de christenen die vorig jaar aan goede doelen gaven verwacht dit jaar minder geld te geven dan vorig jaar. Daarnaast neemt de bereidheid om giften automatisch te laten afschrijven af. Het percentage dat nooit geeft via incasso of machtiging is vorig jaar met 9 procent toegenomen tot 47 procent.

Geloof & Kerkvrijdag, 9 september 2011

Vanuit Paraguay heimwee naar de Friese koeien

Feanwâlden - Ruim zestig jaar geleden kregen zo’n twintig Russische mennonieten een gastvrij onthaal van doopsgezinden in Feanwâlden. De expositie Wie steht es bei euch, Pietje? die zondag in de vermaning van Feanwâlden wordt geopend, toont hun verhaal.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties