De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
zondag 20 mei

Archief

De artikelen van maandag, 9 september 2013.

Cultuurmaandag, 9 september 2013

Ochtendgebed en films op Britten Festival

Leeuwarden | Het Britten Festival dat dit najaar in Leeuwarden wordt gehouden omvat onder meer een Anglicaans ochtendgebed waarin de liturgische muziek van componist Benjamin Britten centraal staat. Daarnaast worden films met muziek van de Engelse componist vertoond en is er een vocaal programma waarin koren en ensembles zijn muziek vertolken. Dat heeft de organisatie van het evenement bekendgemaakt. Immortal Britten, zoals het festival heet, wordt van 22 tot en met 24 november gehouden ter gelegenheid van de honderdste geboortedag van Benjamin Britten (1913-1976).

Economiemaandag, 9 september 2013

Fikse order voor Jansma Burdaard

Burdaard | Jansma Burdaard, tot nu toe vooral bekend van kunststof kozijnen, heeft een grote order binnengehaald voor de levering en plaatsing van dakkapellen in Ter Apel. In de wijk Beinsdorp is de woningbouwvereniging Acantus vorig jaar begonnen met de renovatie van 102 woningen. In de eerste fase zijn 44 woningen onder handen genomen en daarvoor leverde en plaatste Jansma de dakkapellen. Het bedrijf heeft ook een order binnengehaald voor de levering van dakkapellen voor nog eens 38 woningen.

Hoofdartikelmaandag, 9 september 2013

Uitspraak Hoge Raad komt hard aan

De uitspraak van de Hoge Raad over de aansprakelijkheid van de Nederlandse staat voor de dood van drie moslimmannen in Srebrenica is hard aangekomen bij de regering en bij betrokkenen bij de Nederlandse militairen in voormalig Joegoslavië. Niet alleen van ons land, maar ook van andere landen. Een van de belangrijkste uitspraken van de hoogste rechter is dat de staat verantwoordelijk is voor de gebeurtenissen die de dood van drie mannen betekenden omdat de regering controle uitoefende over de militaire leiding in de enclave Srebrenica. En die leiding heeft een onrechtmatige daad gepleegd door de mannen onvoldoende te beschermen.

Regiomaandag, 9 september 2013

Sneek is klaar voor de Special Olympics volgend jaar

Nog een jaar en dan vinden in Sneek en Heerenveen de nationale Special Olympics voor mensen met een verstandelijke beperking plaats. Zaterdag werd een generale repetitie gehouden.

Regiomaandag, 9 september 2013

Foppes woorden gaven de doorslag: dit wíl ik winnen

Leeuwarden | ,,Het is ongelooflijk, ik krijg alleen maar telefoontjes, sms’jes. Er zijn bloemen bij me thuis bezorgd. Het is overweldigend.” Gedeputeerde Jannewietske de Vries wordt overspoeld met felicitaties na het binnenslepen van de titel Culturele Hoofdstad 2018.

Regiomaandag, 9 september 2013

Nieuwe klap voor Friese kinderopvang

Grou | Bij Sisa Kinderopvang in Fryslân verdwijnen na het massaontslag eerder dit jaar nog eens veertig banen. Dat is dit weekeinde bekend geworden. Personeelsleden kregen zaterdag een brief en een mailtje met het bericht of ze konden blijven of niet.

Geloof & Kerkmaandag, 9 september 2013

Vader preekt, neef gedoopt bij jubileumdienst in de Salvator

Leeuwarden | Een jubileumdienst waar de 80-jarige vader van de voorganger preekt en ook nog een neef van de jubilaris gedoopt wordt. Het gebeurde gisteren in evangelische gemeente de Salvator in Leeuwarden. Gevierd werd dat Nicolas en Angelique van Amerom twintig jaar verbonden zijn aan de Leeuwarder gemeente als voorgangersechtpaar. In de dienst werden vijf mensen gedoopt en ook nog een kind opgedragen.

Geloof & Kerkmaandag, 9 september 2013

Bijbels tegengif tegen platte visie van Rutte

In de Bijbel worden geen beleidsplannen geschreven, maar verhalen verteld. Verhalen die kunnen raken aan onze verhalen. Maar ook zomaar als een vreemde gast bij ons binnendringen om ons wakker te schudden. Ons te ontregelen en ons onrustig te maken’’, aldus ds. Ad van Nieuwpoort.

Sportmaandag, 9 september 2013

Het nieuwe SC Bolsward wil stadsvoetbal impuls geven

Bolsward | Met de buitenkant van de rechterschoen raakte spits Bart Gietema van SC Bolsward de bal, die via de binnenkant van de paal het veld weer in sprong. Gietema kwam daarmee in de 83e minuut van het duel met TOP’63 het dichtst bij de eerste treffer in de historie van de recent opgerichte club, ontstaan uit een fusie tussen Bolswardia en CAB.

Sportmaandag, 9 september 2013

ONS Sneek krijgt ook Blauwen op de knieën

ONS Sneek laat het al vroeg in het seizoen rommelen in Spakenburg. Vorige week rekende de enige Friese topklasser in eigen huis al af met IJsselmeervogels (2-1) en zaterdag werden ook de ‘Blauwen’ in het eigen vissersdorp pootje gehaakt (0-2).

Sportmaandag, 9 september 2013

‘Beer van Gramsbergen’ slaat weer toe in Hallum

Gary Hekman heeft zaterdag voor de tweede keer de Bartlehiem Skeelertocht gewonnen. Na zijn titel in het open NK 100 kilometer van 2010, sloeg de ‘Beer van Gramsbergen’ opnieuw toe in de loodzware klassieker rond Hallum.

Sportmaandag, 9 september 2013

Mooie zege Hooghiemster en hoop op ‘Westra scenario’

Oentsjerk | Op de dag dat Trynwâlden somberde over het afstappen van Lieuwe Westra in de Vuelta viel er nog weldegelijk wat te juichen in het ‘fietsgekke’ noordelijke deel van de Friese Wouden. Een ander ‘kind van de streek, Niek Hooghiemster, schreef zaterdag met groot vertoon van macht de elfde editie van de Omloop van Trynwâlden op zijn naam. ,,Ik voelde me supersterk en heb geen kopgroep gemist. Ik denk dat ik een verdienstelijk winnaar ben.”

Sportmaandag, 9 september 2013

Als het wil winnen, moet SCO leren om te durven verliezen

Oldeholtpade | Nooit saai, maar ook zelden sprankelend. Het is een profiel dat vastgeplakt zit aan de confrontaties tussen de twee Friese korfbalgrootmachten SCO en Mid Fryslân en dat zelfs niet omslaat als de de derby zoals gisteren in een rustig en zonovergoten Oldeholtpade, onder een volmaakt gesternte wordt afgewerkt. Wat telt, dat zijn slechts die poen und die punkte en die gingen na een scherp, maar matig duel volkomen verdiend mee richting Reduzum: 11-14.

Sportmaandag, 9 september 2013

Rock About raakt overwinning kwijt in Wolvega

Wolvega | Er werd zaterdagavond, na afloop van de koersen in Wolvega, nog lang nagepraat over de 2 Companions Sale Grand Prix. In deze met 30.000 euro gedoteerde veilingkoers voor driejarigen kwam de outsider Rock About als eerste over de streep. Het veilingkoopje van twee jaar geleden, niemand wilde hem toen hebben voor 1200 euro, versloeg alle toppers van de jaargang. Toch ontglipte hem na afloop alsnog de zege. De jury nam hem uit de uitslag omdat zijn rijder Jesse ter Borgh in de laatste bocht met een wiel drie paaltjes van de baanafzetting binnendoor was gepasseerd.

Sportmaandag, 9 september 2013

Wester bekroont rentree met winst

Drogeham | Willem Wester nam met echtgenote Tonnie vanwege drukke werkzaamheden in het maaiseizoen een time-out. Hij genoot van vakantie in Oostenrijk en keerde fris als een hoentje terug. Met een even fitte dekhengst Maurits 347 won hij in Drogeham het prestigieuze kampioenschap van dekhengsten.

Sportmaandag, 9 september 2013

Boegbeeld Daniël Iseger pakt ook koningstitel in Marsum

Marsum | Het net niet en net wel-gehalte lag gisteren op de uitnodigingspartij van KV Foarút uit Marsum voor heren hoofdklassers wel akelig dicht bijelkaar. Met alle hout aan de telegraaf was het in de finale uitgerekend de beste kaatser van de dag, Taeke Triemstra, die geen antwoord had op de flitsende opslag van Tjisse Steenstra en dat betekende net wel voor hem, Hendrik Bouwhuis en ‘captain’ Daniël Iseger.

Sportmaandag, 9 september 2013

De Graafschap

Met de fonkelnieuwe brede school verrees ook het kunstgras trapveldje. Het is er een woud van benen, maar opzij gaat-ie niet. Zes is-ie en waar anderen zichzelf Messi, Ronaldo of Neymar noemen en ruzie maken als een ander hun naam durft op te eisen mag hij zijn wie hij wil: De Graafschap.

Sportmaandag, 9 september 2013

Afgelasting van amateurvoetbal door gemeenten was te gehaast

Een aantal gemeenten keurden voor dit weekeinde de velden af, waardoor er veel wedstrijden in het amateurvoetbal geen doorgang vonden. De velden waren te droog en spelen op deze velden zou slecht zijn voor het gras. Opvallend genoeg werden er gisteren duels afgelast vanwege de regen, zoals bij De Blesse. Waren de beslissingen van de gemeentes nu verstandig, of niet?


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties