Pieten blijven zwart bij Friese intochten

De organisaties van Sinterklaasintochten in Fryslân passen de kleur van Zwarte Piet niet aan nu er dit jaar bij de landelijke intocht en in het Sinterklaasjournaal louter roetveegpieten te zien zijn.

Jan Ligthart

Geplaatst: 04 november 2019 om 10:29

Toeschouwers krijgen snoepgoed van Zwarte Pieten tijdens de intocht van Sinterklaas in Dokkum.   FOTO: ANP
0%

Uit een belronde langs sinterklaascomités in de provincie blijkt dat de Sint in de hele provincie begeleid wordt door pieten die volledig zwart of bruin geschminkt zijn. De organisaties van de intochten voelen geen druk uit de gemeenschap om het uiterlijk van Zwarte Piet aan te passen.

Sint Piter zorgt voor jaarlijkse dorpsreünie: 'Sint Piter is dé dei'

Gelukkig! Sint Piter is veilig in Grou aan gekomen. pic.twitter.com/I8YwCNqtpA - Anne Nugteren (@NugterenAnne) February 9, 2019 Toen haar ouders nog leefden ging het ook al zo: de hele familie, een man of veertig, hier op de hoek. Natuurlijk wordt begin december ook wel Sinterklaas gevierd. ,,Mar ik kin mar net wenne oan Sinteklaas.

,,Er verandert hier niets en er is ook geen discussie over”, zegt Paul Kwast van de sinterklaascommissie in Harlingen. ,,Het speelt hier totaal niet. De mensen komen juist naar ons toe om te vragen of Piet hier wel gewoon zwart blijft.”

Ook tijdens de grootste intochten van de provincie, die in Leeuwarden, Drachten, Sneek en Heerenveen, zijn geen roetveegpieten te zien. ,,We volgen de ontwikkelingen wel”, zegt Dennis Jalving van de intocht in Heerenveen. ,,Het zou goed kunnen dat het feest er hier over vijf jaar anders uitziet, maar het publiek en de ondernemers in Heerenveen vragen momenteel niet om verandering. De discussie speelt hier toch een stuk minder dan in de grote steden.”

Afbouwen

Bij de landelijke intocht van Sinterklaas in Apeldoorn en in het Sinterklaasjournaalzijn dit jaar geen zwarte pieten meer te zien. Sinterklaas wordt alleen begeleid door roetveegpieten. Sinds 2014 is de NTR bezig het aantal volledig zwart geschminkte pieten af te bouwen.

Mensen doen er te moeilijk over, zowel de voor- als de tegenstanders

Vooral de sinterklaascomités in de kleine dorpen en steden vrezen dat de pieten herkend worden door kinderen als die met roetvegen over straat lopen. ,,Als ik als roetveegpiet door de stad loop, zeggen de kinderen: ‘Hé, daar loopt Harry!’ Ik ben al veertig jaar actief als Zwarte Piet, maar dat wil ik niet. Dan stop ik ermee. Er zijn veel vrijwilligers die er zo over denken”, zegt Harry Adema, van het sinterklaascomité in Bolsward.

Adema is niet bang dat de uiterlijke verschillen tussen de landelijke en lokale intochten tot verwarring bij kinderen leidt. ,,Kinderen kunnen normaliter snel schakelen. Ze zullen vast wel wat vragen, maar zo gaat dat bij elk sprookje.”

Alles bij het oude

In Dokkum liepen tijdens de landelijke intocht in 2017 al roetveegpieten door de stad. Net als vorig jaar zijn de zwarte pieten dit jaar weer gewoon zwart geschminkt. ,,Alles blijft bij het oude”, zegt Pieter van der Wijk, die samen met Jilt Nicolai namens de Sint Nicolaas Centrale Friesland de intocht in Dokkum organiseert. ,,Mensen doen er te moeilijk over. Zowel de voor- als de tegenstanders. Het belangrijkste is dat het een leuk feest voor kinderen is.”

Naast de intocht organiseert de Sint Nicolaas Centrale Friesland in november en december tussen de negentig en honderdvijftig optredens met pieten en Sinterklaas. Verreweg de meeste boekingen vragen volgens de ondernemers om een traditionele Zwarte Piet. ,,Er zijn tot nu toe een stuk of vijf klanten die roetveegpieten wilden. Dat is geen probleem. Die leveren we ook gewoon.”

Een feest voor iedereen

Dat de sinterklaasorganisaties geen signalen krijgen van inwoners om de kleur van Zwarte Piet te veranderen, hoeft volgens Arnold Helmantel van kenniscentrum voor discriminatie Tûmba in Leeuwarden niet te betekenen dat de kwestie in Fryslân niet speelt. ,,Wij krijgen wel degelijk signalen van mensen die verandering willen”, zegt Helmantel. ,,Zowel van mensen met als zonder een migratie-achtergrond. Het probleem is alleen dat veel van die mensen er niet openlijk over durven te praten.”

Helmantel sprak onlangs nog een aantal moeders uit Leeuwarden die niet meer naar de intocht van Sinterklaas willen. ,,Dat moeten we niet accepteren. Het sinterklaasfeest zou een feest voor alle Friezen moeten zijn.”

Kenniscentrum Tûmba wil volgend jaar onderzoeken of Friese basisscholen voornemens zijn de opzet van het sinterklaasfeest te veranderen, nu bij de NTR alleen nog maar roetveegpieten te zien zijn. ,,Veel scholen volgden altijd het voorbeeld van het Sinterklaasjournaal. We zijn benieuwd hoe zich dat de komende jaren gaat ontwikkelen.”

Piet-demonstrant wil in gesprek met relschoppers

De demonstratie tegen Zwarte Piet van afgelopen zaterdag pakte in meerdere opzichten anders uit dan organisator Joyce Beukema van Kick Out Zwarte Piet (KOZP) had verwacht. ,,We hadden een vreedzaam protest georganiseerd, volgens mij was dit een van de mildste demonstraties in het land, maar ik had niet verwacht dat dit zoveel agressiviteit zou uitlokken."

Registreer u bij het Friesch Dagblad

Registreren
  • Registreren is zonder kosten of verplichtingen
  • Alle artikelen op frieschdagblad.nl zijn volledig toegankelijk
Hoofdredacteur

Waarom Friesch Dagblad?

  • Het nieuws uit Fryslân
  • Verdieping en duiding bij de actualiteit
  • Opinies en analyses
  • Betrouwbaar, kritisch, evenwichtig en opbouwend
Registreren
Sluiten
Sluiten