Zorgeconoom: FB Oranjewoud gaat een hele kluif krijgen aan oprichten zorgverzekeraar

Het is lastig, maar niet onmogelijk om een nieuwe zorgverzekeraar te beginnen. Dat zegt zorgeconoom Piet de Bekker van de Vrije Universiteit, in reactie op het aangekondige onderzoek van de stichting FB Oranjewoud. Een van de belangrijkste uitdagingen is het trekken van genoeg verzekerden om de verzekeraar enigszins rendabel te krijgen.

Pieter Atsma

Geplaatst: 30 april 2019 om 08:00

Een zorgverzekeraar moet beschikken over vrij grote buffers. Foto: ANP   ANP XTRA
0%

De stichting FB Oranjewoud, voortgekomen uit de voormalige Friesland Bank, liet vorige week weten het oprichten van een nieuwe zorgverzekeraar te onderzoeken. De stichting wilde de beweegredenen daarvoor niet bekendmaken. Mogelijk houdt het verband met onvrede over de koers van De Friesland Zorgverzekeraar, die begin vorig jaar is samengevoegd met Zilveren Kruis. In 2017 deed de stichting al een bod op De Friesland, met als doel dat de belangrijke positie van De Friesland voor het Friese zorglandschap zou worden behouden. Dat bod werd afgeslagen door moederbedrijf Achmea.

De Bekker schat dat zeker 100.000 klanten nodig zijn, wil een verzekeraar zich financieel staande kunnen houden. Dat heeft te maken met onder meer de grote hoeveelheid specialistische kennis die nodig is, en de noodzakelijke onderhandelingskracht bij de inkoop van de zorg.

Hoge eisen

Daarnaast stelt toezichthouder De Nederlandsche Bank hoge eisen op financieel vlak. ,,Zij vragen per verzekerde een bepaalde dekking: van de kosten die je in ongeveer vijf jaar kwijt kunt zijn. Als je 100.000 verzekerden hebt, kom je al snel op zeventig tot tachtig miljoen euro.”

Mede door die eis kwam er sinds de invoering van het huidige zorgstelsel, in 2006, jarenlang geen nieuwe verzekeraar bij. Zo mislukte enkele jaren geleden het initiatief Anno12. Oprichter Rob Adolfsen probeerde met ledencertificaten van 850 euro het startkapitaal bij elkaar krijgen, maar stuitte naar eigen zeggen op een ‘afwachtende houding’ bij verzekerden.

Hogere premies

In het geval van FB Oranjewoud is dat startkapitaal mogelijk een minder groot probleem, zegt De Bekker. Maar dan nog blijft het lastig om verzekerden te trekken: als kleine speler ontkom je er – mede met het oog op sectorspecifieke regelingen – vaak niet aan hogere premies te vragen. ,,Uiteindelijk kiezen de meeste mensen op prijs. As je een kleinere massa hebt leiden vaste lasten of financiële risico’s vaak tot hogere premies.”

Dit gegeven leidt er volgens De Bekker toe dat kleine verzekeraars als ONVZ en ENO het lastig hebben. ENO, actief in de regio rond Deventer, is de kleinste zelfstandige verzekeraar met een kleine 190.000 klanten.

Vooral trekken van voldoende klanten blijkt struikelblok

Dit jaar stapten 1,2 miljoen mensen over van zorgverzekeraar. Dat waren er nog nooit zo veel, maar toch blijft het een relatief klein deel van alle Nederlanders. Het maakt het extra moeilijk om binnen enkele jaren voldoende nieuwe klanten te trekken, aldus De Bekker, te meer omdat de mensen díé overstappen juist heel prijsbewust zijn en een jaar later ook zo weer kunnen vertrekken.

Regionale trots

De Bekker noemt het ,,een kluif” om de aantallen snel bijeen te krijgen. Hij zegt dat het kan helpen als kan worden geappelleerd aan een gevoel van regionale trots, zoals met de bestaande merknaam De Friesland.

Overigens is er vorig jaar voor het eerst wél een nieuwe zorgverzekeraar bijgekomen: IptiQ, onderdeel van de Zwitserse verzekeraar Swiss Re. IptiQ nam de merknamen Promovendum, National Academic en Besured over van VGZ, en wist daardoor meteen met een relatief groot aantal verzekerden te bemachtigen. Dit jaar kwam daar het Maltese Eucare bij, dat verzekeringen aanbiedt onder het bestaande Aevitae. Eucare begon met 50.000 polissen, volgens De Bekker erg weinig om op lange termijn te kunnen blijven bestaan.

Registreer u bij het Friesch Dagblad

Registreren
  • Registreren is zonder kosten of verplichtingen
  • Alle artikelen op frieschdagblad.nl zijn volledig toegankelijk
Hoofdredacteur

Waarom Friesch Dagblad?

  • Het nieuws uit Fryslân
  • Verdieping en duiding bij de actualiteit
  • Opinies en analyses
  • Betrouwbaar, kritisch, evenwichtig en opbouwend
Registreren
Sluiten
Sluiten