Veenklooster: hoopvolle pinksterboodschap mét funfactor

Op het jaarlijkse pinksterfeest in de bossen van Veenklooster klonk de hoopvolle boodschap dat iedereen zich gekend mag weten door God. Voorganger Jacob Folkerts preekte voor een kleine duizend mensen in de openluchtviering.

Lodewijk Born

Geplaatst: 11 juni 2019 om 16:14

Overzicht van het festivalterrein van Veenklooster, bij het kruis.   FOTO: LODEWIJK BORN
0%

Pinksteren en Veenklooster, het is een combinatie die al sinds 1973 bestaat. Generaties gelovigen maakten er ooit wel een viering mee op tweede pinksterdag. Nog altijd is er dat concept: een viering midden tussen de bomen. En zeker bij goed weer is dat een aangenaam verpozen. Lieuwe Bijleveld van de organisatie zag het gisteren met genoegen aan vanaf het podium: ,,Wat een mensen! Wat heeft u prachtig weer meegebracht. Tige wolkom!”, zo begroet hij de menigte.

Die al aardig warm gezongen is tijdens de samenzang met FaVor Music. Met liederen als Ik wil juichen voor U mijn Heer (Opwekking 589), maar ook het verrassende Leun op Mij van Ruth Jacott. ,,Wat prachtig om de dag zo samen te beginnen en God alle eer te geven”, aldus een van de vier zangeressen van de zeskoppige zanggroep - die na gisteren heel wat Friese boekingen tegemoet kan zien door hun uitstekende kwaliteit.

Veenklooster is ook nog altijd de vertrouwde koortjes die langs de kant spelen, zoals Jair en Embrace. Maar ook megaspringkussens voor kids

Vogelaar

Nog altijd, ook na zoveel edities, is er een groep mensen die Veenklooster voor het eerst ontdekt. Zoals Nico Veenstra (64) uit Burgum die door zijn vriendin Antje Luchtenburg meegenomen is. Hij voelt zich helemaal thuis in deze omgeving. ,,Ik ben een vogelaar. Ik kom heel veel in de natuur.”

Echt kerkgaand is hij niet, vertelt hij, maar Antje heeft bij hem een vuurtje aangewakkerd. En nu hij meer met geloofszaken bezig is, begint het hem ook meer te boeien wat er in zulke samenkomsten gebeurt. ,,Hoor je hoe het vinkje gewoon blijft zingen?”, zegt hij tijdens de dienst. Het is een vogelkoor van stemmen van Gods schepping en dat smelt samen met de lofzang uit de liturgie. Spontaan wordt door FaVor het lied Tienduizend redenen opgegeven om te zingen. Het staat niet op het uitgedeelde liedblad - maar iedereen kent het.

God kent jou

Voorganger Jacob Folkerts van de Vrije Baptistengemeente Bethel te Drachten, ,,hikke en tein yn Donkerbroek”, gaat voor in de viering. ,,Here Jezus , U bent naar de hemel gegaan, en U heeft Uw Geest rijk uitgestort. U bent tot in de eeuwigheid bij ons. Wij danken U dat we favoured people zijn, U mogen kennen”, maakt hij een bruggetje naar het koor. De preek gaat over het schriftgedeelte uit Johannes 16, 5-16, hoe Jezus vertelt aan zijn discipelen dat Hij zal weggaan, maar een pleitbezorger zal sturen. De voorzegging van de uitstorting van Heilige Geest. Volgens Folkerts gaan mensen bij God ‘nooit op in de massa’. ,,Met hoe velen we hier, of elders, ook zijn: jij bent gekend. God zegt: Ik ken jou, luister naar jou, Ik ken je hart en Ik weet wat er in je omgaat.”

Pinksteren is ook: de teugels durven overgeven God. ,,Je leven in dienst stellen van Hem, zodat ook anderen Hem kunnen leren kennen. Doordat ze iets aan jou zien.” Tweeduizend jaar geleden was D-day, decision day, toen Jezus aan het kruis de dood versloeg en het kwade overwon. En er zal ook een V-day komen. ,,Victory Day. Jezus zal terugkomen zoals Hij is weggegaan. En dat gaan wij , u en jij, meemaken”, zo blikt hij vooruit op de wederkomst van Christus. Folkerts hoopt dat die nog voor het vijftigste jubileumjaar van Veenklooster zal plaatsvinden. ,,En anders gaan we tot de honderdste keer door.”

Als verrassing mag hij ook zingen, samen met FaVor. In het Fries nog wel. En zo klinkt het bekende Heer ik kom tot U in de memmetaal van velen. ‘Hear ik kom ta Jo / Kom yn myn hert. / Moetsje ik Jo / dan fyn ik rest by Jo.’

‘Wij danken U dat we favoured people zijn, U mogen kennen’, maakt Jacob Folkerts een bruggetje naar het koor

Metalbijbel

Met een zegenlied, Ga met God en Hij zal met je zijn, verlaten de mensen de bossen. Op naar bijvoorbeeld de Beleefroute, een bezinningspad door de bossen. Met vragen als ‘Welke vruchten doet de Heilige Geest groeien?’ , een spiegel waar je voor kunt staan en je ziet dat je zelf ‘Een parel bent in Gods hand’. Een doe-route die populair is. Veenklooster is ook nog altijd de vertrouwde koortjes die langs de kant spelen, zoals Jair en Embrace. Maar ook megaspringkussens voor kids. Hamburgers en friet. Langs kraampjes in een tent waar de Metalbijbel ligt. Zelf voor even pottenbakker zijn voor één euro, of meedoen aan een workshop handletteren.

In een grote truck maken tieners muziek en zingen ter ere van de Heer. Er voor zitten volwassenen die het met blijdschap aanschouwen. De funfactor op het festivalterrein is meer dan oké. Die volgende edities van Veenklooster en dat vijftigjarig jubileum? Die komen er wel.

Registreer u bij het Friesch Dagblad

Registreren
  • Registreren is zonder kosten of verplichtingen
  • Alle artikelen op frieschdagblad.nl zijn volledig toegankelijk
Hoofdredacteur

Opinie: Het gezicht van eenzame ouderen

Opinie

Er zijn in coronatijd weinig activiteiten voor ouderen. En daarmee schiet aandacht voor eenzaamheid en ouderdomsziekten zoals alzheimer of dementie er ook bij in. Een provinciaal n...

10 uur geleden

Lees meer

Thecla Bodewes weet het tij te keren

Economie

Scheepsbouwer Thecla Bodewes (TB) Shipyards heeft vorig jaar bijna zes ton winst gemaakt. In 2019 was nog een reorganisatie noodzakelijk, toen het bedrijf ruim twee miljoen euro ve...

19 uur geleden

Lees meer

Waarom Friesch Dagblad?

  • Het nieuws uit Fryslân
  • Verdieping en duiding bij de actualiteit
  • Opinies en analyses
  • Betrouwbaar, kritisch, evenwichtig en opbouwend
Registreren
Sluiten
Sluiten