Letterenfestival RUG als protest tegen schuiven met geld

Protesteren tegen dreigende bezuinigingen en de maatschappelijke relevantie van eigen onderzoek laten zien: met dat doel organiseert de Rijksuniversiteit Groningen vandaag de eerste editie van het Letterenfestival.

Mark Vallinga

Geplaatst: 14 september 2019 om 10:09

Vincent Hazelhoff bekijkt een replica van een boek uit de late middeleeuwen dat te zien zal zijn op het Letterenfestival in het Harmoniegebouw van de Rijksuniversiteit Groningen vandaag.   FOTO: PETER WASSING
0%

Door een paar woorden in de microfoon van je smartphone te spreken, kun je veel ontdekken over het dialect dat je spreekt en waar dat vandaan komt. Dat is niet alleen leuk om te achterhalen, maar het levert ook wetenschappelijke kennis op. Met behulp van de app Stimmen fan Fryslân onderzoeken wetenschappers van de RUG waar de grenzen van Friese dialecten liggen en of deze met de jaren zijn vervaagd. Zaterdag demonstreren onderzoekers de werking van de app en geven ze uitleg over hun project.

Tijdens de eerste editie van het Letterenfestival krijgen geïnteresseerden de kans om workshops te volgen, zijn er verschillende demonstraties en is er ook ruimte voor muziek. ,,We vieren het bestaan van de geesteswetenschappen”, zegt mede-initiatiefnemer en universitair docent Frank Harbers. ,,Dat doen we niet zomaar, want we hebben het idee dat nog veel mensen niet precies weten wat wij doen en hoe ons onderzoek bijdraagt aan de samenleving.”

Veel protest

Directe aanleiding voor het organiseren van het festival is het plan van onderwijsminister Ingrid van Engelshoven (D66) om geld van onder meer de vakgebieden medicijnen, letteren en sociale wetenschappen te verschuiven naar technische studies. Dit is volgens de minister nodig omdat technische universiteiten de vraag niet aankunnen en er een nijpend tekort is aan technisch geschoolden op de arbeidsmarkt. De dreigende herverdeling van budget leidt tot veel protest op de Nederlandse universiteiten. Ook in Groningen op de RUG.

Harbers vindt het plan van Van Engelshoven geen oplossing voor de problematiek. ,,Wij ontkennen niet dat technische studies meer geld nodig hebben. Dat mag alleen niet ten koste gaan van andere vakgebieden. Bezuinigingen kunnen grote gevolgen hebben voor onze faculteit. De werkdruk is al hoog, maar met minder budget komt de onderzoekstijd onder druk te staan en wordt de onderwijslast waarschijnlijk nog hoger. Dit plan creëert dus eigenlijk alleen maar nieuwe problemen.”

Mensen denken dat wij een obscuur boek analyseren, ons vier jaar opsluiten op een zolderkamertje en daarna een boek afleveren dat niemand leest

Dat de overheid geld bij de Letterenfaculteit weg denkt te kunnen halen, zou volgens Harbers weleens te maken kunnen hebben met een bestaand clichébeeld. ,,Veel mensen denken dat wij een of ander obscuur boek analyseren, ons vier jaar opsluiten op een zolderkamertje en daarna een boek afleveren dat niemand ooit gaat lezen. Dat doet geen recht aan de diversiteit van het Letteren-onderzoek en de maatschappelijke relevantie ervan.”

Relevant onderzoek

Daarom hoopt de RUG dat zoveel mogelijk mensen een kijkje komen nemen op het gratis te bezoeken festival. Onderzoekers laten dan zien wat hun werk oplevert en welke belangrijke maatschappelijke vragen er door beantwoord worden. ,,Een van de presentaties gaat bijvoorbeeld over een onderzoek naar mediagebruik onder kinderen van tussen de acht en twaalf jaar”, legt Harbers uit. ,,Veel ouders worstelen daarmee, want wat zijn de schadelijke effecten van een smartphone en op welke leeftijd mag je kind er eentje hebben? Door kinderen te observeren krijgen we meer kennis over hoe zij met media omgaan en wat ze ervan leren.”

Dat onderzoek wordt gedaan in samenwerking met de Groningse kinderopvangorganisatie SKSG en levert volgens Harbers op deze manier direct relevante kennis op. Bovendien wordt ook bij Letteren gebruik gemaakt van de nieuwste technieken bij het doen van wetenschappelijke onderzoek. ,,De Stimmen-app is daar een goed voorbeeld van”, benadrukt hij. ,,Dat is een project waarin geesteswetenschappers intensief samenwerken met datawetenschappers. Ook daarom vind ik het een slecht plan om geld bij het ene vakgebied weg te halen om het aan het andere te geven.”

Wij hopen op veel belangstelling, zodat we mensen meer kunnen vertellen over ons onderzoek

Het Letterenfestival vindt vanmiddag tussen een en vijf uur plaats op en rond het Harmoniegebouw in de binnenstad van Groningen. Het mooie weer dat wordt voorspeld, komt gelegen. Harbers: ,,We hebben livemuziek buiten en er staan ook allerlei foodtrucks, zodat we een echt festivalsfeertje krijgen. Wij hopen op veel belangstelling, zodat we mensen meer kunnen vertellen over ons onderzoek en zodat dat vooroordeel over het zolderkamertje eindelijk bijgesteld kan worden.”

Commentaar: Geesteswetenschap belangrijker dan ooit

Registreer u bij het Friesch Dagblad

Registreren
  • Registreren is zonder kosten of verplichtingen
  • Alle artikelen op frieschdagblad.nl zijn volledig toegankelijk
Hoofdredacteur

Opinie: Het gezicht van eenzame ouderen

Opinie

Er zijn in coronatijd weinig activiteiten voor ouderen. En daarmee schiet aandacht voor eenzaamheid en ouderdomsziekten zoals alzheimer of dementie er ook bij in. Een provinciaal n...

11 uur geleden

Lees meer

Thecla Bodewes weet het tij te keren

Economie

Scheepsbouwer Thecla Bodewes (TB) Shipyards heeft vorig jaar bijna zes ton winst gemaakt. In 2019 was nog een reorganisatie noodzakelijk, toen het bedrijf ruim twee miljoen euro ve...

20 uur geleden

Lees meer

Waarom Friesch Dagblad?

  • Het nieuws uit Fryslân
  • Verdieping en duiding bij de actualiteit
  • Opinies en analyses
  • Betrouwbaar, kritisch, evenwichtig en opbouwend
Registreren
Sluiten
Sluiten