Schotland een van de 28 EU-lidstaten in Leeuwarden, na brexit

Leeuwarden lijkt voor te sorteren op een vertrek van Schotland uit het Verenigd Koninkrijk én een EU-lidmaatschap voor het land. Aan de Stationsweg hing deze week ineens een Schotse vlag, ter vervanging van de Union Jack.

Geert Veldstra

Geplaatst: 31 januari 2020 om 21:55

De Schotse vlag tussen de vlaggen bij het station van Leeuwarden.   FOTO: JAN LIGTHART
0%

De vlaggen waren voor het eerst in Culturele Hoofdstadjaar 2018 in top, met doeken van de 28 lidstaten. Vanwege roestvorming op de masten werden het geheel vervangen en door de brexit kwam er een van de masten vacant.

,,Ik zat er nog aan te denken om de Union Jack te vervangen door een EU-vlag of een Regenboogvlag”, zegt cultuurwethouder Sjoerd Feitsma. Na een bezoek aan het Robert Burns Festival afgelopen weekend in Edinburgh koos Feitsma voor de Schotse vlag.

,,Ik merkte dat het de Schotten erg hoog zit dat ze straks niet meer in de EU zitten en dat ze de Europese vlag in het Schotse parlement moeten strijken. Er zijn daar al plannen om deze vlag even buiten het officiële terrein van het parlement op te hangen. Toen dacht ik: daar kunnen wij ook wel iets mee doen.”

Leeuwarden heeft bovendien een samenwerkingsverband met Edinburgh op cultureel gebied vanuit het Eurocities netwerk, en vanwege City of Literature.

Feitsma zegt dat de Schotse vlag als grap bedoeld is, maar toch blijft hij voor onbepaalde tijd hangen. ,,Dit is geen officieel terrein dus mogen we zelf bepalen welke vlaggen we hier ophangen.”

Registreer u bij het Friesch Dagblad

Registreren
  • Registreren is zonder kosten of verplichtingen
  • Alle artikelen op frieschdagblad.nl zijn volledig toegankelijk
Hoofdredacteur

Opinie: Het gezicht van eenzame ouderen

Opinie

Er zijn in coronatijd weinig activiteiten voor ouderen. En daarmee schiet aandacht voor eenzaamheid en ouderdomsziekten zoals alzheimer of dementie er ook bij in. Een provinciaal n...

11 uur geleden

Lees meer

Thecla Bodewes weet het tij te keren

Economie

Scheepsbouwer Thecla Bodewes (TB) Shipyards heeft vorig jaar bijna zes ton winst gemaakt. In 2019 was nog een reorganisatie noodzakelijk, toen het bedrijf ruim twee miljoen euro ve...

20 uur geleden

Lees meer

Waarom Friesch Dagblad?

  • Het nieuws uit Fryslân
  • Verdieping en duiding bij de actualiteit
  • Opinies en analyses
  • Betrouwbaar, kritisch, evenwichtig en opbouwend
Registreren
Sluiten
Sluiten