Roep om volledige lockdown wordt luider

Terwijl het aantal nieuwe coronabesmettingen in Nederland gisteren iets afvlakte, werd er in Fryslân met 179 een recordaantal besmettingen gemeld op een dag. Zaterdag waren er 114 nieuwe coronabesmettingen, vrijdag waren het er nog 108.

Van de regioredactie

Geplaatst: 12 oktober 2020 om 07:00

Premier Mark Rutte arriveert bij het Catshuis voor een informeel overleg over het coronavirus. Het zondagse overleg wordt weer opgepikt, nu het aantal besmettingen is gestegen.   FOTO: ANP
0%

In Fryslân kwamen er de afgelopen dagen twee sterfgevallen bij. Woensdag overleed een 78-jarige bewoonster van zorgcentrum Leppehiem in Akkrum. Vrijdag kreeg Veiligheidsregio Fryslân een melding van een overlijden in de gemeente Smallingerland. Begin oktober overleed een inwoner uit Ooststellingwerf aan corona. Dit brengt het totaal aantal Friezen dat is gestorven aan de gevolgen van het virus op 72.

In wat bestempeld werd als ‘het weekeinde van de waarheid’ lijkt de invoering van strengere maatregelen onontkoombaar. Landelijk kreeg het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) op zaterdag een recordaantal van 6500 meldingen van positieve tests binnen. In zeven dagen zijn er 39.000 nieuwe besmettingen bij gekomen in Nederland.

Ook in het Outbreak Management Team (OMT) wordt de roep om strengere regels luider. Volgens viroloog Menno de Jong, tevens OMT-lid, moet begin deze week effect zichtbaar zijn van de maatregelen die bij de laatste persconferentie afgekondigd zijn. ,,Dat moet dan wel heel snel gebeuren. Ik ben niet optimistisch.”

Zo snel mogelijk

Diederik Gommers, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care reageerde kritisch op de cijfers. ,,De bedoeling was flatten the curve. Dat wil nog niet lukken.” De tijd van ‘halfzachte’ maatregelen is wat hem betreft voorbij. ,,Ik ben er een groot voorstander van dat we zo snel mogelijk in een lockdown gaan. En dan geen intelligente lockdown of iets dergelijks, maar een volledige. Anders verandert er niets. Hopelijk zijn we er dan snel weer uit.”

Ook in de ziekenhuizen wordt het drukker. In totaal liggen er 1233 coronapatiënten in het ziekenhuis van wie 247 op de intensive care. In Friese ziekenhuizen liggen nu 22 coronapatiënten van wie zes op de intensive care. Om de druk op overvolle ziekenhuizen te verlichten, worden sommige patiënten verplaatst.

Ik ben er een groot voorstander van dat we zo snel mogelijk in een lockdown gaan. En dan geen intelligente lockdown of iets dergelijks, maar een volledige

Armand Girbes, hoofd van de ic-afdeling van het VU Medisch Centrum in Amsterdam, valt het op dat er op zijn ic voornamelijk Covid-patiënten met een niet-westerse achtergrond liggen die de Nederlandse taal niet helemaal machtig zijn. Girbes houdt een audiodagboek bij bij het VPRO-programma Argos. Precieze getallen heeft hij niet, maar hij denkt dat collega’s in enkele andere ziekenhuizen zijn indruk delen. Hij denkt dat de voorlichting beter kan.,,We hebben nu persconferenties waarbij een doventolk is, maar hoe is het met de voorlichting van de mensen die in Nederland wonen maar die de Nederlandse taal niet goed machtig zijn?”

Gisteren was er crisisoverleg in het Catshuis tussen het kabinet en deskundigen over het stijgende aantal besmettingen. Het is vrijwel zeker dat premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid morgen een persconferentie geven met nieuwe aanscherpingen. Een complete lockdown lijkt er echter nog niet te komen, zeggen betrokkenen in Den Haag.

Registreer u bij het Friesch Dagblad

Registreren
  • Registreren is zonder kosten of verplichtingen
  • Alle artikelen op frieschdagblad.nl zijn volledig toegankelijk
Hoofdredacteur

Opinie: Het gezicht van eenzame ouderen

Opinie

Er zijn in coronatijd weinig activiteiten voor ouderen. En daarmee schiet aandacht voor eenzaamheid en ouderdomsziekten zoals alzheimer of dementie er ook bij in. Een provinciaal n...

11 uur geleden

Lees meer

Thecla Bodewes weet het tij te keren

Economie

Scheepsbouwer Thecla Bodewes (TB) Shipyards heeft vorig jaar bijna zes ton winst gemaakt. In 2019 was nog een reorganisatie noodzakelijk, toen het bedrijf ruim twee miljoen euro ve...

20 uur geleden

Lees meer

Waarom Friesch Dagblad?

  • Het nieuws uit Fryslân
  • Verdieping en duiding bij de actualiteit
  • Opinies en analyses
  • Betrouwbaar, kritisch, evenwichtig en opbouwend
Registreren
Sluiten
Sluiten