Dorpshuis de Pipenâle in Wierum kan er voorlopig weer tegenaan

Aan de buitenkant is het nauwelijks te zien, maar dorpshuis de Pipenâle in Wierum is de afgelopen weken flink opgeknapt. Met een nieuwe dakbedekking, nieuwe goten, een lik verf en led-verlichting in plaats van tl-buizen, kan het dorpshuis van het dorp aan de Waddenzee er voorlopig tegenaan.

Marianne Velsink

Geplaatst: 07 oktober 2020 om 18:00

Henk Meijer, voorzitter van dorpshuis de Pipenâle in Wierum, maakt de entree netjes.   FOTO: MARCHJE ANDRINGA
0%

Tot opluchting van Henk Meijer, voorzitter van het bestuur van het dorpshuis, zijn de twee oude schoorstenen die op het dak van het oude schoolgebouwtje stonden verwijderd. ,,Ze steunden op houten palen die wij niet meer vertrouwden. Bovendien zijn de schoorstenen, die de school vroeger verwarmden, al lang niet meer in gebruik. Nu ze weg zijn, kunnen ze ook geen schade meer aanrichten.”

Voor de werkzaamheden vroeg het bestuur bij diverse fondsen geld aan. Tot hun verrassing gingen alle fondsen akkoord met de subsidieaanvraag. ,,Misschien omdat we nog nooit eerder om geld gevraagd hebben. In 1989 is er voor het laatst iets bij ons verbouwd. Er kwam toen een uitbouw bij en we kregen een bar”, zegt Meijer.

Gezonde exploitatie

Het Iepen Mienskipsfûns, de VSB bank, het Oranjefonds, de NAM en de gemeente Noardeast-Fryslân legden zo’n zeventienduizend euro bij elkaar. De gemeente investeerde daarvan vijfduizend euro. Het bestuur legde zelf ook nog wat geld opzij. ,,Dat kan, want we hebben een gezonde exploitatie. Maar we hebben niet zomaar geld op de plank liggen voor zo’n grootscheepse verbouwing. We zijn dan ook heel blij met de verkregen subsidies.”

Alleen de kaartclub is gestopt, omdat het niet verantwoord is om nu met dezelfde set kaarten te spelen

Ondanks de coronacrisis is er bij de Pipenâle elke week wat te doen. ,,De verenigingen blijven over het algemeen wel komen, alleen met kleinere groepen”, vertelt Meijer. Popkoor Gewoan Oars oefent nu met een halve bezetting. Ook de mannensoos en de biljartclub zijn er nog. ,,Alleen de kaartclub is gestopt, omdat het niet verantwoord is om nu met dezelfde set kaarten te spelen”, zegt Meijer. Het is af en toe zoeken naar wat wel en niet meer kan, geeft hij toe. ,,We hebben nog nooit zoveel protocollen gezien.”

Genoeg handen

Een geluk bij een ongeluk is dat er door corona tijd is om met elkaar de schouders eronder te zetten. ,,Vrijwilligers zijn soms lastig te vinden, maar nu zijn er handen genoeg om hand- en spandiensten te doen.”

Lees ook: Friese dorpshuizen zitten met vragen over handhaving coronaregels

Meijer ziet dat ook in lastige tijden het dorpshuis belangrijk is voor Wierum. ,,Misschien dat de fondsen daarom ook wel hebben gedoneerd”, zegt Meijer. ,,Het dorpshuis houdt het dorp toch ook vitaal. Hier in Wierum in ieder geval wel.”

We hebben zo’n twee, drie jaar geleden twintig zonnepanelen op ons dak gelegd. Maar we willen nog verder verduurzamen

Op duurzaam gebied zijn ze in Wierum nog niet klaar. ,,We hebben zo’n twee, drie jaar geleden twintig zonnepanelen op ons dak gelegd. Maar we willen nog verder verduurzamen. Een aantal apparaten kan nog wel duurzamer. Dat soort dingen”, zegt Meijer. Het geld is voorlopig op, maar de plannen dus nog niet.

Dorpshuizen starten weer op, maar het is balanceren

Mensen gingen veel te dicht op elkaar zitten en niemand hield zich aan de opstelling die wij hadden klaargezet Tijdens oefenwedstrijden van de voetbalclub werd voorzichtig afgetast wat nog wel mogelijk was. Het koffiepunt buiten bleek tijdens de rust een groot succes. ,,Maar tijdens de nazit ging het mis", vertelt Bosma.

Registreer u bij het Friesch Dagblad

Registreren
  • Registreren is zonder kosten of verplichtingen
  • Alle artikelen op frieschdagblad.nl zijn volledig toegankelijk
Hoofdredacteur

Opinie: Het gezicht van eenzame ouderen

Opinie

Er zijn in coronatijd weinig activiteiten voor ouderen. En daarmee schiet aandacht voor eenzaamheid en ouderdomsziekten zoals alzheimer of dementie er ook bij in. Een provinciaal n...

11 uur geleden

Lees meer

Thecla Bodewes weet het tij te keren

Economie

Scheepsbouwer Thecla Bodewes (TB) Shipyards heeft vorig jaar bijna zes ton winst gemaakt. In 2019 was nog een reorganisatie noodzakelijk, toen het bedrijf ruim twee miljoen euro ve...

20 uur geleden

Lees meer

Waarom Friesch Dagblad?

  • Het nieuws uit Fryslân
  • Verdieping en duiding bij de actualiteit
  • Opinies en analyses
  • Betrouwbaar, kritisch, evenwichtig en opbouwend
Registreren
Sluiten
Sluiten