Onheuse bejegening op school wegens mondkapje is taboe

Vanaf maandag kunnen ouders van wie de kinderen door docenten of medescholieren onheus worden bejegend vanwege het al dan niet dragen van mondkapjes, dit melden bij een meldpunt. Dat digitale meldpunt voor de Leeuwarder scholen wordt beheerd door een groep ouders.

Theo Klein

Geplaatst: 08 oktober 2020 om 15:00

CVO-NWF voorzitter Joost Visser gaf aan dat scholen waar kinderen oneigenlijk onder druk worden gezet aangesproken zullen worden.   FOTO: ANP
0%

Zij geven de klachten dan door aan de schoolbesturen. Dat is een van de uitkomsten van het gesprek tussen ongeruste ouders en de voorzitters van de besturen van de scholenkoepels CVO NWF en OVO Fryslân-Noord. Aanleiding voor het gesprek was een brief van zes ongeruste ouders over het mondkapjesbeleid op de middelbare scholen.

Lees ook: Mondkapje wordt gewoon in Fryslân

Volgens de ouders was dat veel te dwingend. Hun kinderen willen zelf liever geen mondkapje op, maar voelen zich daar soms toe gedwongen door docenten of medeleerlingen. ,,Bovendien vinden wij het dragen van mondkapjes zowel lichamelijk als geestelijk en sociaal schadelijk voor kinderen”, zei Elbrecht Claus namens de ouders na afloop.

Dringend advies

CVO-NWF voorzitter Joost Visser gaf aan dat scholen waar kinderen oneigenlijk onder druk worden gezet, worden aangesproken. ,,De lijn is dat de mondkapjes niet verplicht zijn en dat er niet wordt gehandhaafd. Wel volgen we voor alle scholen dezelfde lijn en dat is een dringend advies mondkapjes te dragen.”

De lijn is dat de mondkapjes niet verplicht zijn en dat er niet wordt gehandhaafd. Wel volgen we voor alle scholen dezelfde lijn

Volgens hem scheelt het per school sterk hoeveel leerlingen kapjes dragen. ,,Bij de ene school is het 80 procent, bij de ander de helft.” Een andere afspraak is volgens Claus dat in de mentorklassen de kinderen een gesprek voeren waarom ze wel of geen kapje willen dragen.

Ouders Leeuwarden in verzet tegen mondkapjesbeleid scholen

Volgens Elbrecht Claus, die een kind op csg Comenius Esdoorn en het Stedelijk Gymnasium heeft, communiceren de scholen over het dragen van mondkapjes alsof het verplicht is. ,,Er zijn ouders en kinderen die weinig zien in het dragen van mondkapjes. Maar als je het als school zo dwingend voorschrijft, worden kinderen die geen kapje willen dragen buitengesloten."

Registreer u bij het Friesch Dagblad

Registreren
  • Registreren is zonder kosten of verplichtingen
  • Alle artikelen op frieschdagblad.nl zijn volledig toegankelijk
Hoofdredacteur

Opinie: Het gezicht van eenzame ouderen

Opinie

Er zijn in coronatijd weinig activiteiten voor ouderen. En daarmee schiet aandacht voor eenzaamheid en ouderdomsziekten zoals alzheimer of dementie er ook bij in. Een provinciaal n...

10 uur geleden

Lees meer

Thecla Bodewes weet het tij te keren

Economie

Scheepsbouwer Thecla Bodewes (TB) Shipyards heeft vorig jaar bijna zes ton winst gemaakt. In 2019 was nog een reorganisatie noodzakelijk, toen het bedrijf ruim twee miljoen euro ve...

19 uur geleden

Lees meer

Waarom Friesch Dagblad?

  • Het nieuws uit Fryslân
  • Verdieping en duiding bij de actualiteit
  • Opinies en analyses
  • Betrouwbaar, kritisch, evenwichtig en opbouwend
Registreren
Sluiten
Sluiten