Zij geven de klachten dan door aan de schoolbesturen. Dat is een van de uitkomsten van het gesprek tussen ongeruste ouders en de voorzitters van de besturen van de scholenkoepels CVO NWF en OVO Fryslân-Noord. Aanleiding voor het gesprek was een brief van zes ongeruste ouders over het mondkapjesbeleid op de middelbare scholen.
Lees ook: Mondkapje wordt gewoon in Fryslân
Volgens de ouders was dat veel te dwingend. Hun kinderen willen zelf liever geen mondkapje op, maar voelen zich daar soms toe gedwongen door docenten of medeleerlingen. ,,Bovendien vinden wij het dragen van mondkapjes zowel lichamelijk als geestelijk en sociaal schadelijk voor kinderen”, zei Elbrecht Claus namens de ouders na afloop.
Dringend advies
CVO-NWF voorzitter Joost Visser gaf aan dat scholen waar kinderen oneigenlijk onder druk worden gezet, worden aangesproken. ,,De lijn is dat de mondkapjes niet verplicht zijn en dat er niet wordt gehandhaafd. Wel volgen we voor alle scholen dezelfde lijn en dat is een dringend advies mondkapjes te dragen.”
De lijn is dat de mondkapjes niet verplicht zijn en dat er niet wordt gehandhaafd. Wel volgen we voor alle scholen dezelfde lijn
Volgens hem scheelt het per school sterk hoeveel leerlingen kapjes dragen. ,,Bij de ene school is het 80 procent, bij de ander de helft.” Een andere afspraak is volgens Claus dat in de mentorklassen de kinderen een gesprek voeren waarom ze wel of geen kapje willen dragen.
Ouders Leeuwarden in verzet tegen mondkapjesbeleid scholen
Volgens Elbrecht Claus, die een kind op csg Comenius Esdoorn en het Stedelijk Gymnasium heeft, communiceren de scholen over het dragen van mondkapjes alsof het verplicht is. ,,Er zijn ouders en kinderen die weinig zien in het dragen van mondkapjes. Maar als je het als school zo dwingend voorschrijft, worden kinderen die geen kapje willen dragen buitengesloten."