Kooistra maakte er zijn levenswerk van om alle gesneuvelde, gefusilleerde, geliquideerde of anderszins in de jaren 1940-1945 omgekomen Nederlanders te boekstaven. Elke persoon heeft een handgeschreven kaartje met personalia, soms aangevuld met enkele details, gekregen. Kooistra doet al ruim 75 jaar op vrijwillige basis onderzoek en heeft zo aan talloze Nederlandse families duidelijkheid kunnen verschaffen over de lotgevallen van hun overleden verwanten.
Het archief telt zo’n dertien meter aan kaartjes. In de loop der jaren publiceerde Kooistra verschillende boeken waarin de overledenen een plek in de geschiedenisliteratuur kregen, zoals Een laatste saluut, Strijders, onderdrukkers en bevrijders en Recht op wraak. Ook gesneuvelden in Nederlands-Indië boekstaafde Kooistra, zelf Indië-veteraan.
Levenswerk
In de loop der jaren stuitte hij ook op meer dan honderd oud-SS’ers die een zorgeloos bestaan onder de radar dachten te hebben, onder wie Jacob Luitjens en Herbertus Bikker. Kooistra noemt deze ‘nazi-jacht’ altijd bijvangst van zijn eigenlijke werk. ,,Ik doe alles voor de nabestaanden.” In 2016 ontving hij voor zijn levenswerk de Zilveren Anjer van het Prins Bernhard Cultuurfonds uit handen van prinses Beatrix.
Het namenarchief van Kooistra. Foto: FD
Kooistra, oud-rechtbankjournalist van het Friesch Dagblad, werkt nog dagelijks aan het archief. ,,Geregeld duiken er weer nieuwe feiten op, zodat ik een kaartje moet bijwerken.”
Eens komt er een tijd dat je er afstand van moet doen, want ik heb ook niet het eeuwige leven op aarde. Maar zo ver is het nog niet
Wat dat betreft zal het lastig zijn om afstand te nemen van het archief, dat zich nu op zijn werkkamer op de zolder van zijn Leeuwarder woning bevindt. ,,Eens komt er een tijd dat je er afstand van moet doen, want ik heb ook niet het eeuwige leven op aarde. Maar zo ver is het nog niet. Eerst pakken we het netjes in kistjes, die er speciaal voor gemaakt zijn.”
Lang gezocht
Kooistra heeft lang gezocht naar onderdak voor zijn archief, dat kwetsbaar en omvangrijk is. Veel van zijn andere bezittingen, zoals zijn typemachine en zijn onderscheidingen, bevinden zich inmiddels al enige tijd in het Militair Mobiel Depot in Loosdrecht.
,,Daar doen ze niet aan het conserveren van papier, dus ik moest ergens anders terecht. Ik ben heel blij dat er nu met Kamp Amersfoort een mooi en veilig adres voor is.”
Jack Kooistra 90 jaar en nog wild van de swingjazz
Hij zit nooit om een praatje verlegen. Zijn bureau heeft de meeste aanloop van het kantoor. Zijn vaak gepeperde mening doorspekt hij met mooie archaïsmen, zodat woorden als non-sensicaal, gueridon en entrefiletje niet in de vergetelheid van de moderniteit verdwijnen.