In onzekere tijd snakt Aris naar perspectief

Twee maanden geleden speelde Aris voor het laatst een wedstrijd. In Leeuwarden groeit de onzekerheid over de toekomst met de dag. Tot overmaat van ramp raakte het vorige week Thomas Smallwood kwijt. ,,We snakken naar perspectief.”

Piet Jan Nauta

Geplaatst: 04 december 2020 om 13:00

Aris-trainer Ferried Naciri probeert op de training de moed erin te houden, door de trainingen leuk en competetief te houden.   FOTO: HENK JAN DIJKS
0%

Als het kabinet komende dinsdag komt met een nieuwe update over de maatregelen in verband met het coronavirus, zit Sierd Dijkman aan de buis gekluisterd. Het bestuurslid van Leeuwarder basketbalvereniging Aris hoopt dat premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge met goed nieuws komen bij de persconferentie. ,,Al zouden we alleen maar normaal kunnen trainen, dat zou alweer een hele stap vooruit zijn. Ook voor het moraal.”

Het perspectief ontbreekt momenteel in veel sporten, waaronder het basketbal. Niemand weet of het seizoen nog hervat wordt. En als dat wel het geval is, wanneer er dan weer een wedstrijd gespeeld gaat worden in sporthal Kalverdijkje. ,,Het blijft een lastige kwestie”, weet ook Dijkman. ,,Is het maatschappelijk verantwoord om weer los te gaan? De vergelijkingen met volle bouwmarkten en winkels zijn mij wat te gemakkelijk, maar ik begrijp de groeiende frustratie die daaruit ontstaat bij een grote groep mensen heel goed.”

Spelers gedragen zich correct en verdienen meer dan dat ze nu van de regering krijgen

De kans dat er dit seizoen niet meer gespeeld gaat worden, wordt per week reëler. ,,Nu de stekker uit het seizoen trekken zou de doodsteek van het basketbal kunnen betekenen. Willen we nog iets van dit seizoen kunnen maken, dan moeten er in februari wel weer wedstrijden gespeeld worden. Anders zou het betekenen dat was pas op zijn vroegst in oktober 2021, bij de start van het nieuwe seizoen, weer op de vloer staan. Dan zijn we ruim anderhalf jaar verder na de eerste onderbreking in maart van dit jaar.”

Met alle financiële gevolgen van dien. De Leeuwarders moeten normaal gesproken al ieder dubbeltje drie keer omdraaien. ,,Wij raken niet zo snel in de stress”, aldus Dijkman. ,,We komen deze tijd met behulp van de loyale sponsorgroep en de trouwe seizoenkaarthouders wel door. Maar er komt een moment dat je moet leveren. Alle vaste lasten lopen namelijk door. Het salaris van spelers, de huurauto’s, de woningen. En als wij niet zichtbaar zijn omdat we niet spelen, zijn onze sponsoren dat ook niet. En het is lastig om een potentiële sponsor te benaderen, want we hebben geen product te bieden.”

Basketballer Tim Hoeve revalideerde en pakte coronatests in

Hoeve doelt op zijn rechterknie. Tot dan toe is serieus blessureleed hem altijd bespaard gebleven. Natuurlijk, elke basketballer heeft wel eens last van een verstuikte enkel, een verrekte knieband of - in Hoeves geval - een gebroken pols. Maar dit? Hoeve voelt meteen dat het ernstig is.

Dat heeft het momenteel ook niet voor de eigen spelers. Ja, Aris traint acht keer per week. Maar in aangepaste vorm. ,,In groepjes van vier”, zegt Aris-coach Ferried Naciri. ,,We doen veel technisch werk, houden de conditie op peil en verrichten veel schietwerk. Daarin proberen we ook competitieve vormen toe te passen. Spelers worden beter, maar je kunt niks toepassen in wedstrijdvormen, want we mogen geen contact met elkaar hebben. Iedereen baalt.”

Uitgekocht

Aris raakte vorige week center Thomas Smallwood kwijt aan een Franse derde divisionist. ,,Thomas had een clausule in zijn contract dat hij voor een bepaald bedrag kon worden uitgekocht”, aldus Naciri. Het leverde Aris wel een financieel meevallertje op, maar Smallwood werd wel gezien als een belangrijke pion in het spel van de Leeuwarders. Door een gebrek aan perspectief koos de Fransman voor een terugkeer naar het derde niveau van Frankrijk, waar wel gewoon gebasketbald wordt. ,,Jammer, maar wel heel begrijpelijk”, aldus Naciri. ,,Ik ben bang dat we dit fenomeen vaker gaan zien in Nederland.”

Want bij spelers groeit de verleiding om te vertrekken bij een gebrek aan perspectief. Stilstaande cliënten zijn op hun beurt van weinig waarde voor zaakwaarnemers. Spelers zelf willen graag wedstrijden spelen om zich te ontwikkelen en statistieken neer te zetten. Dat kan nu allemaal niet. ,,Ik ga er nu van uit dat we in januari kunnen beginnen”, zegt Naciri hoopvol. ,,Maar als dat niet zo is, moet je je afvragen of het nut heeft om jongens hier te houden. Als het perspectief uitblijft, moeten we praten over volgende stappen. Wat betekent het? Wat is niet alleen de impact op dit seizoen, maar ook op de lange termijn. Verdwijnen er clubs? Wat betekent dat voor de eredivisie?

Leven in mini-bubbel

De frustratie onder clubs neemt toe, ook omdat de maatregelen zo goed worden nageleefd. ,,We hebben wel te maken met professionele spelers”, aldus Naciri. ,,Dit is hun werk. Ze trainen, gaan naar huis en doen af en toe boodschappen. Verder komen ze nergens. We zijn heel veilig met alles. Jongens dragen een mondkapje als ze bij elkaar in de auto zitten. We doen er alles aan om besmettingen te voorkomen en dat is vooralsnog het hele seizoen gelukt. We zijn niet een amateurclub waar spelers allemaal een baan hebben, in het weekeinde elkaar opzoeken om te feesten. Wij leven als het ware al in een mini-bubbel. Ik vind dat ze meer verdienen dan ze nu krijgen van de regering.”

Maar wie weet is er vanaf dinsdag weer perspectief voor Aris en de basketballiefhebbers in Nederland. ,,Wij vragen niet zoveel”, concludeert Dijkman. ,,Alleen om bij onze trainingen de anderhalvemeterregel af te schaffen. Dan kunnen we los. Het opstarten van de competitie kan zonder publiek, met livestreams kunnen we de wedstrijden uitzenden. Dan kunnen we weer vooruit. Meer hebben we niet nodig.”

Registreer u bij het Friesch Dagblad

Registreren
  • Registreren is zonder kosten of verplichtingen
  • Alle artikelen op frieschdagblad.nl zijn volledig toegankelijk
Hoofdredacteur

Waarom Friesch Dagblad?

  • Het nieuws uit Fryslân
  • Verdieping en duiding bij de actualiteit
  • Opinies en analyses
  • Betrouwbaar, kritisch, evenwichtig en opbouwend
Registreren
Sluiten
Sluiten