Cambuur haalt volle pond uit twee kansen

Met negen punten in acht dagen heeft Cambuur een duidelijk signaal afgegeven naar de rest van de eerste divisie. Op het veldspel viel genoeg aan te merken, maar de ploeg van trainer Henk de Jong kan na een 1-2 zege op Telstar achterover leunen.

Piet Jan Nauta

Geplaatst: 05 december 2020 om 10:52

Deze inzet van Jamie Jacobs eindigt naast, maar na rust bewijst hij met de 1-1 zijn waarde.   FOTO: HENK JAN DIJKS
0%

Met de zege op Telstar kent Cambuur een voortreffelijke start van het seizoen. ,,We hebben 37 punten uit vijftien wedstrijden”, constateerde Henk de Jong iets voor negen uur gisteravond in Velsen-Zuid. ,,Onvoorstelbaar. We hebben de punten maar weer binnen, nu is het aan de concurrentie om dat ook weer te doen.”

Net als tegen FC Den Bosch en Jong PSV verliep ook de derde wedstrijd in acht dagen tijd moeizaam. Maar net als tegen de twee Brabantse clubs haalde Cambuur wel de volle mep uit de duels. Het waren de twee mannen die vorig seizoen zo trefzeker waren voor SC Cambuur die ook gisteren het verschil weer maakten. Jamie Jacobs en Robert Mühren maakten een 1-0 achterstand ongedaan. Terwijl ze allebei niet in de wedstrijd zaten. ,,Dat klopt”, zei Henk de Jong. ,,Maar we hebben ze bewust laten staan. We weten dat als er een kansje komt ze die bal er gewoon in kunnen schieten. En dat bleek.”

De spits en de aanvallende middenvelder konden zich op deze manier toch nog onderscheiden, want het lukte ze niet om zich aan het povere spel te onttrekken. ,,Het was een lastige wedstrijd”, aldus De Jong. ,,Telstar heeft een prima ploeg, maar met die vijf verdedigers en het volle middenveld is het lastig om kansen te creëren. Voor rust wat halve kansjes en na rust valt hij twee keer goed voor onze voeten.”

We weten dat het niet altijd lukt om goed te voetballen, dan moet je gewoon zien te winnen

De Jong had in aanloop naar het duel rekening gehouden met de tegenstander. De keuze voor Joris Kramer op de linksback boven David Sambissa viel te billijken. Niet alleen kent de Fransman een moeizaam seizoen, ook tackelde De Jong met de centrale verdediger op de linkerkant twee vijandelijke wapens. De opkomende back Ilias Bronkhorst werd minder ruimte geboden om langs de zijkant op te stomen en in het geval van hoge ballen van Telstar richting de lange spitsen Glynor Plet en Gyliano van Velzen voegde de trainer met Kramer extra kopkracht toe. De Jong: ,,Joris heeft bij Jong AZ ook op de back gespeeld, dus dat is geen probleem. David kent een iets moeilijkere fase, dus is het ook goed om hem even rust te gunnen. Maar het is vooral uit voetballend oogpunt gedaan, niet alleen met een verdedigende gedachte erachter.”

Dat een basisplek van Kramer op linksachter ten koste ging van het aanvallende gevaar van Cambuur over de linkerkant, moest gecompenseerd worden met een vanuit de achterhoede inschuivende Erik Schouten en met de aanvallende kwaliteiten van Mitchel Paulissen en Giovanni Korte.

Alles bij elkaar zorgde voor een tactisch steekspel in het eerste kwartier van de wedstrijd. Telstar, dat in een 3-5-2 (in balbezit) en 5-3-2 (zonder balbezit) formatie de Leeuwarders te lijf ging, liet zien dat het een ploeg is met vertrouwen. Gesteund door een prima competitiestart, dat gepaard gaat met een zevende plek.

Huiswerk

De kunst voor Cambuur was om de centrale mensen vrij te spelen, waar het net als maandag tegen Jong PSV (0-1 winst) druk was met spelers. Toen was het verwijt dat Hoedemakers de enige aanspeeloptie was voor de achterhoede en dat Jacobs en Paulissen te diep stonden en daarmee onbereikbaar waren. Het duo speelde nu iets meer in de bal, wat spits Robert Mühren ook meer de gelegenheid gaf zich met het spel te bemoeien door over de grond aangespeld te kunnen worden. Echter had Telstar het huiswerk goed gedaan en kansen bleven uit in de openingsfase.

De grootste kans voor rust was voor Telstar, waar doelman Sonny Stevens redding bracht op een gevaarlijk schot van Telstar-spits Glynor Plet. Aan de overzijde bleef het bij plaagstootjes. Een wippertje naast het doel van Jacobs was het belangrijkste wapenfeit. Het spel van Cambuur oogde meer solide dan maandag tegen Jong PSV, maar de opening vinden slaagde niet.

De Jong wachtte met het inbrengen van creatieveling Robin Maulun en de snelle Issa Kallon. Een onoplettendheid achterin resulteerde echter in de tegengoal van Gyliano van Velzen. Daarna leek het alsof Cambuur wakker was geschrokken. Een voorzet van Michael Breij bleef hangen in het strafschopgebied, waar Jacobs met links voor de 1-1 zorgde.

Geluk van koploper

Een gelijkspel was naar verhouding, maar Cambuur ervoer andermaal het ‘geluk’ van de koploper. Een mislukte voorzet werd door een verdediger van Telstar pal voor de voeten van Mühren gekopt, die met dit buitenkansje wel raad wist: 1-2. De hele wedstrijd onzichtbaar, maar wel de winnende goal. Dan ben je een spits.

Moeizaam of niet, met de korte winterstop in zicht ligt Cambuur op koers. Dat het spel beter kan en moet, weten de Leeuwarders ook. ,,Maar we weten dat dat niet altijd kan, dus dan moet je gewoon zorgen dat je wint”, wist De Jong. ,,En dat is weer gelukt.”

Telstar - SC Cambuur 1-2 (0-0). 54. Van Velzen 1-0, 61. Jacobs 1-1, 79. Mühren 1-2. Scheidsrechter: Nagtegaal.

Telstar: Schendelaar; Vandermeulen (85. Fernandes), Benamar, El Yaakoubi; Bronkhorst (67. Liesdek), Najah, Pattynama, Adshead (67. Dijkstra), Van Doorm (89. Overtoom); Plet, Van Velzen.

SC Cambuur: Stevens; Schmidt, Mac-Intosch, Schouten, Kramer; Hoedemakers, Paulissen (65. Maulun), Jacobs (90. Oratmangoen); Breij (75. Antonia), Mühren, Korte (65. Kallon).

Registreer u bij het Friesch Dagblad

Registreren
  • Registreren is zonder kosten of verplichtingen
  • Alle artikelen op frieschdagblad.nl zijn volledig toegankelijk
Hoofdredacteur

Waarom Friesch Dagblad?

  • Het nieuws uit Fryslân
  • Verdieping en duiding bij de actualiteit
  • Opinies en analyses
  • Betrouwbaar, kritisch, evenwichtig en opbouwend
Registreren
Sluiten
Sluiten