Leeuwarder Jan Sikkes legt in nieuw onderkomen nadruk op gordijnen

Meer stijlgericht en met een prominentere plek voor de gordijnstoffen: de Jan Sikkes in Leeuwarden verhuist vanuit de binnenstad naar de Emmakade en opent maandag de deuren.

Jan Ybema

Geplaatst: 06 december 2020 om 12:00

De nieuwe Jan Sikkes gaat zich meer richten op gordijnen.   FOTO: MARCHJE ANDRINGA
0%

,,We hebben hier elke dag wel mensen voor de deur die al naar binnen willen”, zegt regiomanager Rinnie Boschma van de stoffen- en gordijnenzaak. Samen met het personeel is hij bezig de laatste hand te leggen aan het nieuwe onderkomen aan de Emmakade, waar het bedrijf onder één dak komt te zitten met de Albert Heijn. ,,We zijn nog niet open, maar klanten komen nu al”, lacht hij. ,,Het lijkt echt een eerste levensbehoefte te zijn om met onze stoffen te doehetzelven.”

Wat in 1934 begon met een ‘Heerenmodehuis’ in Workum, is intussen uitgegroeid tot de grootste stoffenwinkel van Nederland. In 1986 werd een Leeuwarder vestiging geopend aan de Nieuwestad. ,,Het was eigenlijk een te groot oppervlak voor ons. We gebruikten lang niet alle ruimte. Het was ook niet zo’n praktisch pand – smal en heel diep en met veel steunpalen”, zegt Boschma.

Slechte parkeergelegenheid

Maar het grootste bezwaar was de slechte parkeergelegenheid. ,,Kijk, wij hebben twee soorten klanten, de stoffenklant en de gordijnenklant. Als je gordijnenstof koopt, dan ga je echt met een dikke rol stof de winkel uit. Het is gewoon niet handig dat je dan nog helemaal naar het Zaailand of het Oldehoofsterkerkhof moet lopen.”

In de jaren tachtig kon je er nog met de auto rijden en langs de kade parkeren, ,,maar het wordt steeds meer een horecastraat met veel terrassen. Een Jan Sikkes past daar niet meer echt tussen”, te meer omdat er óók veel klanten op de fiets komen en die daar met al die terrassen niet goed kwijt kunnen.

Het is best een lange zoektocht geweest om een goede nieuwe plek te vinden, zegt Boschma. Het vloeroppervlak is een stuk kleiner (675 vierkante meter), maar door de praktischer inrichting van het pand en een extra laag in de stoffenrekken kunnen er toch meer stoffen worden getoond – in totaal zo’n 125 kilometer, als je alles zou uitrollen.

Nieuwestad niet geraakt

Boschma denkt niet dat het vertrek uit de binnenstad een aderlating is voor andere winkels daar. ,,Je kunt een stofje kopen natuurlijk combineren met wat andere boodschapjes in de stad, ja. Maar wij hebben vooral gerichte klanten die echt voor de stoffen komen, dus ik denk dat de schade voor andere zaakjes op de Nieuwestad erg meevalt.”

Bij het nieuwe onderkomen aan de Emmakade is gratis parkeergelegenheid voor de deur ,,en concullega’s als Leen Bakker en Kwantum zitten vlakbij. Dat is toch wel gunstig”. Want in het nieuwe pand wil Jan Sikkes zich wat meer dan eerst profileren op de gordijnen. ,,De stoffenklant weet ons sowieso te vinden, maar niet iedereen weet dat wij een gordijnservice hebben.” De gordijnstoffen hangen voor in de winkel, zodat klanten ze meteen zien. Ze hangen bij elkaar op stijl. ,,We hebben zo veel stoffen, mensen verzuipen daarin. Omdat ze in feite kiezen voor een bepaalde stijl, hebben we het alvast op die manier ingericht. Vintage, retro, industrieel, stoer, met de kleuren die we daarbij vinden passen.”

Qr-code

Maar hoe ziet zo’n stof er nu uit als je het als gordijn in de kamer ophangt? In de toekomst krijgt elke stofrol een qr-code die je kunt scannen. ,,Dan kun je op je telefoon zien hoe het er als opgehangen gordijn uitziet, zodat je beter kunt inschatten hoe dat thuis lijkt.”

Verhuizen in coronatijd heeft z’n praktische ongemakken, maar financieel heeft Jan Sikkes niet onder corona te lijden. ,,In tegendeel, de omzet is juist flink omhoog gegaan. Mensen halen de naaimachine van de zolder en gaan weer meer zelf met stoffen knutselen nu ze meer tijd thuis doorbrengen. Wat dat betreft stelt corona onze branche echt in een nieuw daglicht. We zien best veel nieuwe klanten die voor het eerst bij ons komen, voor een stofje om zelf een mondkapje te maken, bijvoorbeeld.” De nieuwe zaak is vanaf maandag open.

Registreer u bij het Friesch Dagblad

Registreren
  • Registreren is zonder kosten of verplichtingen
  • Alle artikelen op frieschdagblad.nl zijn volledig toegankelijk
Hoofdredacteur

Waarom Friesch Dagblad?

  • Het nieuws uit Fryslân
  • Verdieping en duiding bij de actualiteit
  • Opinies en analyses
  • Betrouwbaar, kritisch, evenwichtig en opbouwend
Registreren
Sluiten
Sluiten