Journalist bij lokale krant: eigenlijk lijkt mijn dag nóg sneller te gaan

Jeroen Pietersma (51) is de drijvende kracht achter de Harlinger Courant. Als journalist heeft hij een vitaal beroep, en dat beseft hij maar al te best. ,,Deze krant is een radertje in de lokale gemeenschap.” Maar de lokale pers heeft het nu zwaar.

Wouter Hoving

Geplaatst: 26 maart 2020 om 12:09

Journalist Jeroen Pietersma thuis aan het werk met zijn vierjarige zoontje Cody.   FOTO: HOGENOORDEN / JACOB VAN ESSEN
0%

,,Veel senioren zijn afhankelijk van nieuwsvoorziening op papier”, zegt Jeroen Pietersma. ,,De Harlinger Courant ligt hier overal wekelijks in de bus.”

Kwetsbaar proces

Hoe de toekomst van de huis-aan-huiskrant wordt, is voor Pietersma onzeker. Of de adverteerders blijven komen is maar zeer de vraag. ,,Veel zaken sluiten de deuren, maar tegelijkertijd wordt er extra veel bezorgd. Het is dus afwachten.”

Maar dat het proces kwetsbaar is – zeker als eenmansredactie met een enkele freelancer – realiseert hij zich maar al te goed. ,,Ik hoop dat de krant kan blijven uitkomen. En dat ik zelf niet ziek word. Maar ook als een bezorger ziek wordt, hebben we al een probleem.”

Normaal zie je elkaar een stuk minder: alleen aan het begin en het eind van de dag

Zijn werk als journalist doet hij tijdens de coronacrisis vanuit huis. Hoewel zijn vrouw – communicatiemedewerker bij een gemeente – en hij beiden een vitaal beroep hebben, blijft hun vierjarige zoontje Cody thuis. ,,We dachten aanvankelijk dat de kinderopvang het heel druk zou krijgen en hadden bovendien een wat snotterig jongetje, dus we dachten: we houden hem maar hier.”

Dag gaat sneller

Om die reden zit een onafgebroken dag werken er niet in. Tussendoor loopt hij steeds even naar Cody, om hem te helpen met schoolopdrachten. ,,Eigenlijk lijkt mijn dag wel sneller te gaan dan anders.”

Dat zijn zoontje overdag thuis is, vindt Pietersma soms best een hele opgave, maar vooral ook heel erg leuk. ,,Normaal zie je elkaar een stuk minder: alleen aan het begin en het eind van de dag.”

Nu de werkdag anders is werkt Pietersma ook op andere tijden. Hij is niet meer alleen overdag bezig, zoals eerder, maar ook ‘s avonds. Zoals maandag, toen minister Ferd Grapperhaus tijdens de landelijke persconferentie aankondigde dat grote evenementen tot 1 juni afgelast werden. ,,Toen moest ik er gelijk wat mee doen. Normaal bij Haags nieuws bedenk ik een paar dagen later of ik er wat mee wil doen. Maar Harlingen kent zo veel evenementen: dit nieuws heeft hier veel impact.”

Lopen vuurtje

Ook stapt Pietersma voor zijn nieuws wat minder de deur uit. Over het algemeen deed hij vóór de crisis de meeste interviews al telefonisch, maar nu is het sowieso beter om sociaal contact te vermijden. Allerhande nieuwtjes hoort Pietersma nu niet meer op de redactie, waar geregeld Harlingers met tips binnenliepen, en ook niet meer op straat. ,,Het lopende vuurtje is wat weg. Ik heb nu vooral contact via mail, Facebook of WhatsApp. Anders hoorde ik vaak ook wel eens wat tijdens de middagpauze als ik een ommetje door de stad maakte. Dat vind ik wel een gemis.”

Tegelijkertijd zijn er ook minder activiteiten om als journalist op af te gaan, vertelt Pietersma. Maar zich vervelen doet hij niet. Want hoewel gemeenteraadsvergaderingen en culturele activiteiten zijn afgelast, net als sportactiviteiten waarmee wekelijks drie, vier pagina’s vol stonden, gebeurt er nog genoeg. Met vaste rubrieken, opinie, sociale initiatieven of andere nieuwtjes zoals een verhaal van een tuigmeester die aan een schip in de haven werkt, kan Pietersma best een krant vullen. Daarbij gaat een groot deel van de inhoud over corona. ,,Maar dat is ook wel logisch natuurlijk.”

U kunt ons helpen de journalistieke onafhankelijkheid in Fryslân te waarborgen. Klik hier om een bijdrage te leveren.

Op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen over het coronavirus? Meld u aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief

Registreer u bij het Friesch Dagblad

Registreren
  • Registreren is zonder kosten of verplichtingen
  • Alle artikelen op frieschdagblad.nl zijn volledig toegankelijk
Hoofdredacteur

Waarom Friesch Dagblad?

  • Het nieuws uit Fryslân
  • Verdieping en duiding bij de actualiteit
  • Opinies en analyses
  • Betrouwbaar, kritisch, evenwichtig en opbouwend
Registreren
Sluiten
Sluiten