Vakantie vieren in je eigen straat

Veel Nederlanders kunnen door corona niet op vakantie. Dan maken we toch van de straat een recreatieplek, bedacht Jorn Wemmenhove van Happystreets, een van de initiatiefnemers van het project Vakantiestraat.

Theo Klein

Geplaatst: 07 mei 2020 om 12:22

Het project wil geparkeerde auto’s zo veel mogelijk uit woonstraten hebben om spelen mogelijk te maken.   FOTO: SHUTTERSTOCK
0%

Haal zo veel mogelijk de auto’s uit straten zodat er ruimte komt voor kinderen om te spelen en voor ouderen om rustig buiten te kunnen recreëren. Dat is de gedachte achter het project Vakantiestraat, dat onlangs door de Rotterdamse organisatie Happystreets op poten is gezet. ,,Corona betekent voor veel mensen: deze zomer thuiszitten. Door de straten mensvriendelijker te maken hoeft dat geen ramp te worden. Door een straat autoluw te maken en meer groen en bankjes te plaatsen creëer je mogelijkheden om in je eigen straat te recreëren”, zegt Jorn Wemmenhove van de Rotterdamse organisatie Happystreets.

Zijn organisaties biedt gemeenten en particulieren draaiboeken aan hoe je een Vakantiestraat kunt organiseren. ,,Het moet natuurlijk voldoen aan de RIVM-regels. Maar er moet ook ruimte blijven voor hulpdiensten en eventueel bestemmingsverkeer.”

Juist in de coronatijd wordt het volgens Wemmenhove voor veel mensen duidelijk hoeveel publieke ruimte is opgeofferd aan de auto. ,,Door het thuiswerken staan veel auto’s al twee maanden ongebruikt voor de deur. Tegelijk zijn er veel meer fietsers en wandelaars op straat doordat het openbaar vervoer sterk is ingeperkt. Een uitgelezen moment om ons af te vragen hoe normaal het is dat de auto zo veel beslag legt op onze gedeelde leefruimte.”

De eerste aanvragen voor steun bij het opzetten van vakantiestraten zijn al binnen. Zo hebben de gemeenten Rotterdam, Groningen en Utrecht al belangstelling getoond. Maar ook particulieren zien het plan wel zitten. ,,Er moet natuurlijk wel voldoende draagvlak zijn in een straat. En je hoeft ook niet de hele straat af te sluiten.”

Parkeerruimte genoeg

Volgens Wemmenhove is er in veel steden en wijken elders ruimte genoeg om de auto’s uit woonwijken kwijt te kunnen. ,,In Utrecht staat nu bijna het hele parkeerterrein van de Jaarbeurs leeg omdat er geen evenementen meer zijn. Maar ook parkeerruimtes rond supermarkten staan vaak grotendeels leeg.”

De vakantiestraat is volgens hem niet alleen iets voor de grote stad. ,,Ik kom zelf uit Papendrecht. In mijn jeugd konden we op straat voetballen. Die tijd is ook daar echt voorbij.”

Er moet natuurlijk wel voldoende draagvlak zijn in een straat

Rotterdam heeft al ervaring met het ‘heroveren’ van de straat op de auto. Zo was in 2017 de drukke Westkruiskade een aantal weken omgetoverd tot een stadsparkje. Dankzij die ervaring is die straat nu een fietspad rijker en zijn er plannen om er een eenrichtingsweg van te maken.

In andere landen zijn er ook initiatieven waarbij straten worden teruggeven aan de fietser, wandelaar en spelende kinderen. ,,In een aantal grotere steden in Latijns-Amerika sluit men in het weekend straten af. En daar zitten kilometerslange wegen tussen. Wat je dan ziet is fantastisch. Kinderen en ouderen die soms nooit buiten kwamen gaan de straat weer op. En de mensen horen er weer vogels zingen.”

Wemmenhove benadrukt dat het geen anti-autoproject is. ,,Maar een minder grote rol voor de auto in steden past wel in de tijdgeest. De burgemeester van Parijs gaf ook al aan dat de plek van de auto na de crisis echt anders zal zijn.”

U kunt ons helpen de journalistieke onafhankelijkheid in Fryslân te waarborgen. Klik hier om een bijdrage te leveren.

Op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen over het coronavirus? Meld u aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief

Registreer u bij het Friesch Dagblad

Registreren
  • Registreren is zonder kosten of verplichtingen
  • Alle artikelen op frieschdagblad.nl zijn volledig toegankelijk
Hoofdredacteur

Waarom Friesch Dagblad?

  • Het nieuws uit Fryslân
  • Verdieping en duiding bij de actualiteit
  • Opinies en analyses
  • Betrouwbaar, kritisch, evenwichtig en opbouwend
Registreren
Sluiten
Sluiten