Foeke Booy belandde van een crisis in dromenland

Foeke Booy wist dondersgoed waar hij aan begon, toen hij eind 2017 de functie van technisch manager accepteerde. Na een stroeve start nam de aantrekkingskracht van SC Cambuur in 2019 toe. In nog geen drie jaar belandde de club van een crisis in dromenland. Nu nog een vrolijk einde.

Piet Jan Nauta

Geplaatst: 13 juni 2020 om 17:00

Technisch manager Foeke Booy.   FOTO: HENK JAN DIJKS
0%

Ze konden het interieur van de auto op een gegeven moment wel dromen. Foeke Booy en Henk de Jong reisden stad en land af in de lente en zomer van 2019, om in gesprek te gaan met spelers. De technisch manager en de trainer bleken een gouden duo, gelet op wat ze binnenhaalden in aanloop naar het seizoen 2019/‘20.

,,Zo hadden we in Dordrecht een gesprek met Crysencio Summerville”, weet Booy nog. ,,In hem waren we serieus geïnteresseerd. Dus wij naar Zuid-Holland, komt er bij de afgesproken plaats een auto het terrein oprijden en daaruit stapt me toch een boom van een kerel. ‘Ik dacht dat hij wat kleiner was’, grapte Henk. ‘Hebben we wel de goede?’ Het was zijn zaakwaarnemer. Vader Summerville was ook mee. Wat een geweldige mensen. We hebben een fantastisch gesprek gevoerd, maar helaas kwam op het einde ADO Den Haag er nog tussen. En dat was toch een eredivisionist. Dat heb je soms.”

Dat het voetbal niet overhield, zag ik zelf ook wel. Maar ik val niemand af

De gesprekken, met wie dan ook, kenden een herkenbare opbouw. ,,Ik sprak dan vooral over het grote geheel”, blikt Booy met een glimlach terug. ,,Over in welke omgeving de speler terecht zou kunnen komen, wat de visie van de club is en wat onze doelstellingen zijn. Dan maakte ik een bruggetje en nam Henk het over. Hij ging dan dieper in op de details, zoals de speelwijze, de rol van een speler binnen het team, hoe hij te werk gaat. Natuurlijk met het enthousiasme dat Henk met zich meebrengt. Spelers gingen daarin mee en stelden vragen aan ons. Ze raakten tijdens zo’n gesprek overtuigd van het geheel.”

Woorden kunnen evenwel nog zo mooi zijn, ze zijn waardeloos wanneer je ze niet in daden omzet. Wat dat betreft is er sinds de komst van Booy als technisch manager veel veranderd. En ook al gingen die veranderingen niet altijd even soepel en snel, uiteindelijk vielen de puzzelstukjes begin en halverwege 2019 op hun plek. ,,Hier hoop je op. De samenwerking tussen staf en spelers, de spelers onderling, in relatie tot de speelwijze. De snelheid waarmee alles in elkaar viel heeft mij positief verrast. Daar hoop je op. Complimenten voor iedereen op en om het veld.”

In ieder ander seizoen was Cambuur glansrijk kampioen geworden. Nu rest de Leeuwarders opnieuw een jaar in de eerste divisie. ,,Een diepe teleurstelling”, aldus Booy. ,,Pijnlijk. Maar we zullen dit moeten omzetten in positieve energie voor het komende seizoen.”

Crisis

Een negatieve sfeer ombuigen in iets positiefs. Het is niet de eerste keer dat dat nodig is bij Cambuur. Eind november in het jaar 2017 gieren de emoties door de club als trainer Marinus Dijkhuizen na een slechte seizoenstart op straat wordt gezet. De oud-spits, als speler een van de publiekslievelingen bij de achterban van Cambuur, zit er terneergeslagen bij. In het stadion lopen de mensen met voorovergebogen hoofden. Het is crisis aan het Cambuurplein.

Foeke Booy wordt gebeld. Het is de bedoeling dat hij op 1 januari 2018 in functie zal treden als de nieuwe technisch manager van Cambuur, maar zijn hulp is eerder gewenst. En wel nu. Er moet een trainer komen en de huidige directie zou wel stom zijn als ze de toekomstige technische man niet zouden betrekken in een beslissing die ook hem aangaat. Want een goede band tussen de trainer en de technisch manager is wenselijk.

Hoewel hij beseft dat het instapmoment beroerd is, doet Booy het toch. Een dag na het ontslag van Dijkhuizen begint hij. De middelen zijn beperkt en de erfenis die zijn voorgangers op het veld hebben achtergelaten is niet van een bijster hoogstaand niveau. Maar Booy gaat aan de slag. In René Hake wordt een passende trainer gevonden die anderhalf jaar de tijd krijgt om samen met Booy de boel bij Cambuur aan de praat te krijgen.

Kritiek

Voetballend gezien is het spel van Cambuur teleurstellend, ook al bereikt het wel twee jaar op rij de play-offs. Maar in de seizoenen neemt de kritiek op het functioneren van Booy toe. ,,Kritiek is er altijd en ik loop al te lang mee om daar nerveus van te worden”, blikt Booy terug. ,,Ik denk ook wel dat het soms terecht was. Het voetbal hield niet over, dat zag ik zelf ook wel en daar voelde ik mij ook medeverantwoordelijk voor. Maar het ‘op de man spelen’ dat er gebeurde, was niet leuk. Een spelersgroep die er wel alles aan doet zal ik bovendien nooit afvallen, want dan val je jezelf ook af.”

Daarvoor zijn de mogelijkheden ook te beperkt. Maar in de zomer van 2019 is de situatie ineens anders. Sponsorgroep ‘Heeren van Cammingha’ zorgt voor wat extra bestedingsruimte en de transfers van Nigel Robertha en Xavier Mous doen dat ook. Met zestien aflopende contracten kan Booy het eerder al ingezette proces echt doorvoeren.

Er wordt gericht gezocht naar spelers die met hun kwaliteiten in de speelwijze passen die de staf voor ogen heeft. ,,Dat betekende dat we ook wel een speler hebben laten lopen, puur omdat hij niet in het type spel past. Al is dat in onze ogen wel de manier waarop je spelers moet benaderen. Niet iemand kopen en dan maar zien waar hij het beste rendeert. Wij hebben met elke speler een bepaal doel voor ogen.”

Onvergetelijk jaar voor Dennis Van der Ree bij Twente

Van beloftetrainer bij SC Cambuur naar assistent bij FC Twente. Het was een kans die Dennis van der Ree niet liet schieten. De Tukkers trokken de buidel, maar een jaar later zit het er al op. ,,Ik heb in één seizoen voor tien jaar ervaring opgedaan."

In totaal komen er achttien nieuwe spelers naar Leeuwarden. Deze zomer hebben Booy en De Jong minder reisjes nodig om de selectie in te vullen, want door vorig seizoen meerjarige contracten af te sluiten met goede spelers, blijft de selectie grotendeels intact. Zeker de as is belangrijk. ,,De kop en staart”, doelt Booy op doelman Sonny Stevens en spits Robert Mühren. Voor beide spelers heeft hij goede hoop ze komend seizoen in Leeuwarden terug te zien.

,,We willen dolgraag door met ze, maar kunnen ook niet te lang wachten en dan het risico lopen dat andere opties wegvallen. Wat betreft Robert zijn we met alle betrokken partijen in gesprek. Dat ligt gecompliceerd, maar wij hebben bij zijn club Zulte Waregem aangegeven wat onze mogelijkheden zijn. Nu zijn beide partijen met elkaar in gesprek. Verder blijven we kijken of en waar we de groep kunnen versterken en ontwikkelen we door in de jeugdopleiding. We leiden spelers op met een Cambuur-dna, zodat ze later makkelijk in te passen zijn in het systeem. Als we zover zijn dat jeugdspelers straks aansluiting vinden met het eerste, dan ben ik gelukkig.”

Bij zijn aanstelling in 2017 zei Booy dat hij van plan was om voor een langere tijd te blijven. Onlangs sloeg hij een aanbieding om bij FC Twente als technisch directeur aan de slag te gaan af. ,,Toen ik begon heb ik gezegd dat ik met Cambuur terug naar de eredivisie wil. Ons werk is nog niet af.”

Registreer u bij het Friesch Dagblad

Registreren
  • Registreren is zonder kosten of verplichtingen
  • Alle artikelen op frieschdagblad.nl zijn volledig toegankelijk
Hoofdredacteur

Waarom Friesch Dagblad?

  • Het nieuws uit Fryslân
  • Verdieping en duiding bij de actualiteit
  • Opinies en analyses
  • Betrouwbaar, kritisch, evenwichtig en opbouwend
Registreren
Sluiten
Sluiten