‘Vraag is niet of, maar wanneer corona toeslaat’

De overheid, maar ook de VO-Raad, de vereniging van scholen in het voortgezet onderwijs, biedt veel te weinig kaders voor de scholen die volgende week opengaan. Dat zegt Hans Wildeboer, bestuurder van het Bornego College in Heerenveen.

Marianne Velsink

Geplaatst: 15 augustus 2020 om 07:00

Een leraar zet de ramen open tijdens de voorbereidingen voor het begin van het nieuwe schooljaar.   FOTO: ANP
0%

,,Ik betreur het dat er zoveel onrust gezaaid wordt over ventilatie, vijf dagen voordat de scholen opengaan. Ik had graag een protocol gezien voor als er een docent of een leerling besmet raakt.”

Volgens Wildeboer is het slechts een kwestie van tijd voordat er een corona-uitbraak op een middelbare school komt. ,,De vraag is niet of het gebeurt, maar wanneer. Zo was onze school ook betrokken bij de eerste corona-uitbraak in Fryslân. De zoon van de persoon die besmet was zat bij ons op school. De inkt van onze afschaalplannen was nog niet eens droog of we konden er al naar handelen.”

Ook voor dit schooljaar ligt er een afbouwschema klaar. ,,Onze docenten weten dat het onderwijs op school abrupt kan eindigen.”

Ruis over ventilatie

Die openheid mist hij bij de overheid, waar de ventilatie-eisen ter discussie kwamen, vlak voordat de scholen weer van start gaan. ,,Ik vind dat frappant, want experts waarschuwden hier maanden geleden al over. Ik merk dat dit veel ruis oplevert.”

Verder zegt Wildeboer zijn uiterste best te doen om de veiligheid op zijn scholen zo groot mogelijk te maken. Docenten kunnen gebruik maken van spatschermen, handschoenen en mondkapjes. Wisselende pauzetijden zijn ook een optie.

Elke school eigen lijn

Scholen(koepels) kiezen nu elk hun eigen lijn bij het treffen van preventieve maatregelen. Zo wordt op de locatie Lariks van de CS Vincent van Gogh in Assen een mondkapjesplicht ingevoerd voor leerlingen vanaf de vierde klas en voor medewerkers, meldt RTV Drenthe op basis van een brief aan de ouders.

De inkt van onze afschaalplannen was nog niet eens droog of we konden er al naar handelen

Bij de scholen van CVO-NF (onder meer csg Ulbe van Houten in Sint Annaparochie en Christelijk gymnasium Beyers Naudé en csg Comenius in Leeuwarden) liggen naast mondkapjes, handschoenen en spatschermen ook lashelmen klaar voor docenten. Als het nodig is, worden klassen opgedeeld en gaan ze in groepjes aan het werk. Directeur-bestuurder Joost Visser zegt opgelucht te zullen zijn als de eerste weken erop zitten, ,,en als we kunnen concluderen dat er geen toename van het aantal besmettingen van het coronavirus is”.

Beginnen met triage

Bij csg Liudger in Drachten begint de dag altijd met een paar vragen. ,,Een soort van triage”, zegt directeur Joop Vogel. ,,Docenten vragen of leerlingen zich goed voelen, of ze nog contact hebben gehad met mensen die getest of besmet zijn.”

Onder de docenten leven wel wat zorgen, weet Vogel. ,,En er is bij mij één situatie bekend dat ouders vanwege de gezondheid van hun kind hebben aangegeven liever thuisonderwijs in stand te houden. Dat kan. Dan bieden we maatwerk.”

Verder is de afspraak dat docenten op het Liudger ramen en deuren openzetten, spatschermen ophangen voor het bureau, bij binnenkomst handen wassen en het bureau en de stoel schoonmaken na de les.

Registreer u bij het Friesch Dagblad

Registreren
  • Registreren is zonder kosten of verplichtingen
  • Alle artikelen op frieschdagblad.nl zijn volledig toegankelijk
Hoofdredacteur

Waarom Friesch Dagblad?

  • Het nieuws uit Fryslân
  • Verdieping en duiding bij de actualiteit
  • Opinies en analyses
  • Betrouwbaar, kritisch, evenwichtig en opbouwend
Registreren
Sluiten
Sluiten