Contrapunt: De kippendrift van Hugo de Jonge

Als de overheid tegenwoordig iets aanraakt, gaat het vaak mis. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit, het Centraal Bureau voor Rijvaardigheidsbewijzen, het UWV, het ministerie van Defensie (chroom-6), de IND, de Belastingdienst, het Groninger aardgasdrama. Steeds ontspoort het in de praktijk. Afgelopen week konden disfunctionerende GGD’s aan het lijstje worden toegevoegd.

Sytze Faber

Geplaatst: 16 augustus 2020 om 15:00

‘Hugo de Jonge moet trouwens oppassen dat, naast zijn schoeisel, het boetekleed niet zijn dagelijkse dracht wordt.’   FOTO: ANP
0%

De verslonzing van (semi)overheidsorganisaties is vooral een gevolg van politieke kortademigheid. Anno 2020 is het voor politici essentieel dat zij volgzaam zijn – vroeger een deugd van schapen – ten opzichte van de partijleiding én dat ze handig zijn in het bedienen van de knoppen van de politieke scoringsmachine. De politieke controle op de uitvoering van overheidsbesluiten is het kind van de rekening. Daar breek je namelijk geen publicitaire potten mee.

De duivel schuilt in details. Dat betekent dat het implementeren van politieke besluiten op orde moet zijn. Dat besef ontbreekt tegenwoordig. Met als gevolg een sluipende verwaarlozing van de overheidsorganisatie. De volksziel voelt dit aan. Een treffende illustratie is de populariteit van het CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt, die ongeveer als enige parlementariër van het uiterst kritisch volgen van overheidsorganen zijn handelsmerk maakte.

Flegma

Met het testen op corona en het bron- en contactonderzoek zijn de GGD’s essentieel bij de uitvoering van het coronabeleid. GGD-voorman Sjaak de Gouw was de afgelopen maanden dan ook niet weg te slaan uit de talkshows. Nooit kon hij betrapt worden op ambitie en planmatigheid, des te meer op flegma en wensdenken. Het ontging minister De Jonge en zijn medewerkers. Uitvoering, nietwaar. Het werd voor hem vervelend wakker worden. Nadat in een aantal regio’s de coronabesmettingen begonnen op te lopen, lagen de GGD’s daar subiet op hun rug te spartelen. Het ging sneller dan ze hadden gewensdroomd. Tja.

De Jonge bekende snel dat hij de situatie bij de GGD’s had onderschat. Hij moet trouwens oppassen dat, naast zijn schoeisel, het boetekleed niet zijn dagelijkse dracht wordt

In het terecht deze week door PvdA-leider Asscher afgedwongen Kamerdebat spiegelde minister De Jonge zich aan zijn beroemde gereformeerde voorzaat Abraham Kuyper (1837-1920). Die sprak na een misstap van hem de gevleugelde woorden ‘Het boetekleed ontsiert den man niet!’ De Jonge bekende snel dat hij de situatie bij de GGD’s had onderschat. Hij moet trouwens oppassen dat, naast zijn schoeisel, het boetekleed niet zijn dagelijkse dracht wordt. Een paar maanden geleden voorspelde hij in een handomdraai een baanbrekende corona-app tot aanzijn te zullen roepen. De bevalling moet nog steeds plaatsvinden. De perikelen rond de invoering van een coronawet onderschatte hij eveneens.

Scoringsknop

Ook aan de vooravond van het Kamerdebat van afgelopen woensdag drukte hij op de scoringsknop voordat hij had nagedacht. Hij kondigde een verplichte quarantaine aan voor mensen die nauw contact hadden gehad met coronapatiënten. Terecht. Met het appelleren door premier Rutte aan de persoonlijke verantwoordelijkheid van mensen komen we er niet. Dat is vrijblijvendheid troef.

De Jonge heeft gelijk, maar dreigt het door zijn kippendrift (vooralsnog) niet te krijgen. Hij mazzelde overigens door bizar gestuntel van de regeringsfracties aan het slot van het Kamerdebat

De overheid moet zorgen voor heldere voorschriften plus de daarbij horende sancties. Het voorstel van De Jonge had, (opnieuw) door haastwerk, losse einden. Hoe wordt de handhaving gewaarborgd? Wie zorgt voor inkomen tijdens de quarantaine? De Jonge heeft gelijk, maar dreigt het door zijn kippendrift (vooralsnog) niet te krijgen. Hij mazzelde overigens door bizar gestuntel van de regeringsfracties aan het slot van het Kamerdebat.

De coalitie wilde voorkomen dat een motie van PVV-leider Wilders over de salariëring van het zorgpersoneel het via een hoofdelijke stemming zou redden. Daarom maanden de vier fractieleiders hun aanwezige leden het Kamerpand schielijk te verlaten zodat het quorum voor de stemming zou ontbreken. Vierendertig van hen deden dat. Die schaapachtigheid kreeg meer publiciteit dan de kippendrift. Mazzeltje voor De Jonge.

Reageren? Mail dan naar: fabersyma@gmail.com

Contrapunt: Hugo de Jonge verzet de palen

Ploum borduurde verder op het sportjargon waarmee de leiderschapsverkiezing in de media werd omgeven. Veel show, weinig scherpte. De Jonge werd het vuur niet na aan de schenen gelegd over het coronadrama in de verpleeghuizen, waarvoor hij als minister politiek verantwoordelijk was. Zou hem dat niet opbreken als lijsttrekker?

Registreer u bij het Friesch Dagblad

Registreren
  • Registreren is zonder kosten of verplichtingen
  • Alle artikelen op frieschdagblad.nl zijn volledig toegankelijk
Hoofdredacteur

Waarom Friesch Dagblad?

  • Het nieuws uit Fryslân
  • Verdieping en duiding bij de actualiteit
  • Opinies en analyses
  • Betrouwbaar, kritisch, evenwichtig en opbouwend
Registreren
Sluiten
Sluiten