Een ochtendje tafeltennissen met Vriesekoop

Bettine Vriesekoop is een naam die voor veel sportliefhebbers tot de verbeelding spreekt. Maar waar de meeste mensen de tweevoudig Europees kampioene tafeltennis nooit zullen ontmoeten, viel een dozijn ouderen die eer gisteren in Franeker wél ten deel.

Lars Goerres

Geplaatst: 29 september 2020 om 10:22

Bettine Vriesekoop (m) laat zien hoe het moet tijdens de aftrap van het OldStars tafeltennisprogramma in Franeker. Foto: Marchje Andringa  
0%

Speciaal voor de aftrap van het OldStars tafeltennisprogramma bij FTTC is Vriesekoop deze maandagochtend naar tafeltenniscentrum de Driesprong gekomen. En wat gelijk bij binnenkomst opvalt: ze oogt ondanks haar toegenomen leeftijd (59) nog altijd kwiek.

De in Hazerswoude geboren Vriesekoop speelde tussen 1972 en 2002 meer dan dertig jaar lang tafeltennis op wereldniveau, nam deel aan drie Olympische Spelen, werd tweemaal Europees kampioen en evenzo vaak verkozen tot Sportvrouw van het jaar. Maar vanochtend is ze ‘gewoon’ ambassadrice van OldStars. Een initiatief waarvoor FTTC, de Nederlandse Tafeltennisbond, het Nationaal Ouderenfonds en Beweegteam Waadhoeke de handen ineen hebben geslagen.

Als je na je pensioen kwaliteit van leven wilt behouden, moet je in beweging blijven. Anders gaat het snel achteruit

Doel van de trainingen die bij voldoende deelname één keer per week zullen worden gegeven, is ouderen in beweging brengen en fit te houden. ,,Daarvoor zijn we als tafeltennisbond anderhalf jaar geleden een samenwerking met het Nationaal Ouderenfonds aangegaan”, legt bondscoördinator Marit Martens uit. ,,Samen proberen we verenigingen ervan te overtuigen dat het belangrijk is om met de oudere doelgroep aan de slag te gaan. Bij FTTC was men meteen enthousiast.”

Dat geldt ook voor Vriesekoop wanneer ze de ouderen die tegenover haar zitten tijdens haar welkomstwoordje voordoet hoe je een batje vast moet houden. Als geen ander kent de vrouw die in 1988 op de Spelen van Seoul tot de kwartfinale reikte het belang van goed materiaal en de juiste houding. Zelfs voor beginners.

In beweging blijven

De reden dat Vriesekoop haar naam aan het OldStars tafeltennis heeft verbonden ligt verscholen in het feit dat ze sporten tot op hoge leeftijd wil stimuleren. ,,Want als je na je pensioen of 65e een beetje kwaliteit van leven wilt behouden, moet je in beweging blijven. Anders gaat het heel snel achteruit en krijg je binnen de kortste keren steeds meer kleine ongelukjes. Met alle gevolgen van dien.”

Zowel fysiek als mentaal, benadrukt Vriesekoop terwijl de deelnemers even verderop met hun warming-up bezig zijn. Regelmatig tafeltennissen versterkt naast de spieren namelijk ook de reflexen en oog-handcoördinatie. ,,En dus zet je je brein aan het werk. Er is wetenschappelijk bewijs voor dat de sport erg goed helpt om dementie terug te dringen en te zorgen dat je niet vastroest in je bovenkamer.”

Sociale aspect

Dat het met die van Vriesekoop nog wel goed zit, blijkt als ze even later met een mede-instructeur in hoog tempo het balletje over de tafel slaat. De ouderen vergaat het minder goed, maar van gemor is geen sprake. ,,OldStars tafeltennis draait immers ook om plezier maken”, verduidelijkt Martens. ,,Het sociale aspect is minstens zo belangrijk als het sportieve. Zeker in tijden van corona, nu veel ouderen thuis zitten. Daarom zorgen we ook voor een koffiemoment zodat de deelnemers extra binding krijgen met de vereniging en de mensen om hen heen.”

Registreer u bij het Friesch Dagblad

Registreren
  • Registreren is zonder kosten of verplichtingen
  • Alle artikelen op frieschdagblad.nl zijn volledig toegankelijk
Hoofdredacteur

Opinie: Het gezicht van eenzame ouderen

Opinie

Er zijn in coronatijd weinig activiteiten voor ouderen. En daarmee schiet aandacht voor eenzaamheid en ouderdomsziekten zoals alzheimer of dementie er ook bij in. Een provinciaal n...

11 uur geleden

Lees meer

Thecla Bodewes weet het tij te keren

Economie

Scheepsbouwer Thecla Bodewes (TB) Shipyards heeft vorig jaar bijna zes ton winst gemaakt. In 2019 was nog een reorganisatie noodzakelijk, toen het bedrijf ruim twee miljoen euro ve...

20 uur geleden

Lees meer

Waarom Friesch Dagblad?

  • Het nieuws uit Fryslân
  • Verdieping en duiding bij de actualiteit
  • Opinies en analyses
  • Betrouwbaar, kritisch, evenwichtig en opbouwend
Registreren
Sluiten
Sluiten