Zorgaanbod in Wolvega wordt gecentreerd rond zorgcentrum LindeStede

Het terrein bij zorgcentrum LindeStede (Meriant) aan de Steenwijkerweg in Wolvega wordt uitgebreid met meer zorgaanbod. Talant wil volgend jaar april 36 woningen opleveren voor mensen met een verstandelijke beperking.

Mark Vallinga en Marianne Velsink

Geplaatst: 10 januari 2021 om 12:00

Een impressie van hoe de 36 appartementen en dagbesteding van Talant aan de Hortensiastraat eruit komt te zien.   IMPRESSIE: FAME GROEP
0%

Deze mensen wonen nu nog grotendeels verspreid door Wolvega. Deze woningen, achttien zelfstandig en achttien voor begeleid wonen, worden neergezet aan de rand van het terrein van LindeStede waar het nu nog groen is. Een deel van de appartementen komt op de plek waar nu nog de aula van LindeStede staat. Deze gaat verdwijnen. De ingang van de Talantlocatie komt aan de Hortensiastraat. De dierenweide die er nu nog zit, wordt verplaatst in de richting van de Steenwijkerweg.

Het ontwerp van architectenbureau FAME Groep uit Zwolle werd vorige maand tijdens een vooroverleg besproken bij welstandscommissie Hûs en Hiem. De afgelopen weken zijn omwonenden geïnformeerd over hoe het nieuwe pand, dat door Schutte Bouw uit Zwolle gebouwd moet worden, eruit komt te zien. Een bewonersavond kon niet doorgaan, daarom moest de uitleg van het plan en de eerste impressie van het ontwerp via een brochure gedeeld worden.

Positief

Volgens projectleider Hendrik van der Veen van Alliade hebben de omwonenden positief gereageerd. Zij wisten al langer dat Talant op het terrein van LindeStede wilde gaan bouwen. Bewoners van de Hortensiastraat hadden verzocht om rekening te houden met hun privacy.

Het ontwerp van architect Bob Hebben kon op goedkeuring rekenen van leden van de welstandscommissie. Hij ontwierp drie gebouwen die aan elkaar vastzitten. Een galerij verbindt het deel waar achttien bewoners zelfstandig wonen met de rest van het gebouw, met de dagbesteding en met het begeleid wonen.

 

Er zijn bewust doorsteken en doorkijkjes gemaakt naar de zorgbuur, zodat de afstand tussen beide gebouwen niet te groot is

De balkons van de appartementen kijken uit op LindeStede en niet op de weg. Het rood en grijs van LindeStede komt terug in de Talant-gebouwen. Er zijn bewust doorsteken en doorkijkjes gemaakt naar de zorgbuur, zodat de afstand tussen beide gebouwen niet te groot is en mensen van alle doelgroepen er rond kunnen wandelen.

Te veel poespas

De commissie vindt dat er goed is nagedacht over een geschikt ontwerp voor het toch wel complexe perceel. Deze is lang en recht. Wel hadden een aantal leden kritiek op de galerij die aan de straatkant meer oogt als de achterkant van het gebouw.

Daarnaast kwam terug dat er niet al te veel budget is voor frivoliteiten in het ontwerp. ‘Omarm dat als architect’, was het advies. Ze vonden dat het huidige ontwerp nog iets te veel poespas in zich heeft.

In februari 2021 wordt er begonnen met bouwen. De gemeente is akkoord. Het terrein was al bestemd voor zorggerelateerd wonen. Het gebouw mag niet hoger zijn dan vijftien meter. Daarnaast vraagt de gemeente om de oude eiken die nu nog op het terrein staan te verplaatsen.

Registreer u bij het Friesch Dagblad

Registreren
  • Registreren is zonder kosten of verplichtingen
  • Alle artikelen op frieschdagblad.nl zijn volledig toegankelijk
Hoofdredacteur

Opinie: Het gezicht van eenzame ouderen

Opinie

Er zijn in coronatijd weinig activiteiten voor ouderen. En daarmee schiet aandacht voor eenzaamheid en ouderdomsziekten zoals alzheimer of dementie er ook bij in. Een provinciaal n...

10 uur geleden

Lees meer

Thecla Bodewes weet het tij te keren

Economie

Scheepsbouwer Thecla Bodewes (TB) Shipyards heeft vorig jaar bijna zes ton winst gemaakt. In 2019 was nog een reorganisatie noodzakelijk, toen het bedrijf ruim twee miljoen euro ve...

20 uur geleden

Lees meer

Waarom Friesch Dagblad?

  • Het nieuws uit Fryslân
  • Verdieping en duiding bij de actualiteit
  • Opinies en analyses
  • Betrouwbaar, kritisch, evenwichtig en opbouwend
Registreren
Sluiten
Sluiten