Friezin om utens (90 jaar) verovert harten in wekelijkse columns

,,Wie krijgt er op haar negentigste nog een vaste aanstelling bij de krant?”, grapt Betty de Wit, Friezin om utens. Ze is sinds corona vaste columnist bij de lokale krant. Onlangs verscheen ook haar tweede boek.

Marianne Velsink

Geplaatst: 15 januari 2021 om 22:15

Betty de Wit met haar nieuwe boek aan haar schrijftafel in Harderwijk. ,,Ik doe dit niet alleen. Het is een familieproject geworden.”   FOTO: RUUD PLOEG
0%

Betty de Wit liep jarenlang met een groot schrijftalent rond zonder het zelf te weten. Ze groeide op in Harlingen, verhuisde vanwege het werk van haar man naar Leeuwarden en verliet daarna Fryslân via Groningen en Assen om uiteindelijk terecht te komen in Harderwijk.

Betty en haar man brachten zes kinderen groot. Pas toen ze vanwege complicaties na een heupoperatie niet meer mobiel was, dacht ze aan wat ze altijd had willen leren: verhalen schrijven. ,,Mijn kleindochter zei: oma, u bent net een schudoma. Als ik aan u schud, komen er allemaal verhalen uit.” 

Kwartje

Want verhalen vertellen over haar jeugd in Harlingen kon ze. Betty groeide op in een gezin met tien kinderen. Haar vader had met Walinga Interieur een eigen zaak in de stad aan de Noorderhaven. ,,Mijn man zei wel eens gekscherend: als je er een kwartje in kon gooien waren we nu rijk geweest.” 

Van studeren kwam het niet. Toen De Wit kinderen kreeg ontbrak simpelweg de tijd. Al was de ‘Moedermavo’ misschien nog wat geweest, denkt ze. ,,In plaats daarvan ben ik gaan lezen. Lezen, lezen, lezen.” Maar toen kwam de kwakkelende gezondheid en schreef ze zich, ze was 66 jaar, in voor een schrijfcursus korte verhalen schrijven bij de bibliotheek van Assen. 

Schrijfangsten

Het bleek een schot in de roos. ,,Maar ik had me ook geen betere docent kunnen wensen”, zegt De Wit. ,,De eerste tien minuten moesten we vrijuit schrijven. De pen mocht niet van het papier. Op die manier overwonnen we onze eerste schrijfangsten. Het werkte.” 

Later leerde ze ook gedichten schrijven. ,,Geen ingewikkelde, ik houd ervan om de dingen op te schrijven zoals ze zijn.” In de eerste lockdownperiode begon ze met het schrijven van columns. ,,Ik had behoefte aan wat luchtigs”, vertelt ze.

Harderwijker Courant

De Wit is trots op hoe haar hele familie haar heeft geholpen. ,,Daar gaat een recente column over. Mijn dochter leest alle verhalen na. Mijn kleindochter maakt de illustraties. Een andere kleindochter en -zoon bouwden een website. Het is een familieproject geworden.” 

Ze had graag gezien dat haar moeder dit had meegemaakt. Ook iemand met veel interesses. ,,Ze bleef belangstellend tot het laatst.” Of aan haar vader van wie ze het talent van verhalen vertellen heeft.

Maar het voelt voor Betty vooral alsof ze ook veel geluk heeft gehad in het leven. Op je negentigste nog een column in een krant en een boek. Wie is dat nou gegeven? ,,Ik heb dit talent van God gekregen en dat is een cadeau.” 

Registreer u bij het Friesch Dagblad

Registreren
  • Registreren is zonder kosten of verplichtingen
  • Alle artikelen op frieschdagblad.nl zijn volledig toegankelijk
Hoofdredacteur

Waarom Friesch Dagblad?

  • Het nieuws uit Fryslân
  • Verdieping en duiding bij de actualiteit
  • Opinies en analyses
  • Betrouwbaar, kritisch, evenwichtig en opbouwend
Registreren
Sluiten
Sluiten