Volgens Rutte ligt de verantwoordelijkheid voor de misstanden bij de fraudeaanpak bij de toeslagen uiteindelijk bij het kabinet, en neemt het kabinet daarom de verantwoordelijkheid door op te stappen. ,,De rechtsstaat moet burgers beschermen tegen een almachtige overheid en dat is hier op een verschrikkelijke manier mis gegaan.”
Het besluit om op te stappen is eensgezind genomen, zei Rutte. Het kabinet gaat vanaf vandaag demissionair verder zonder minister Eric Wiebes (Economische Zaken). Hij was als staatssecretaris van Financiën in het vorige kabinet en verantwoordelijk voor de kinderopvangtoeslagen. Zijn post wordt voorlopig waargenomen door verkeersminister Cora van Nieuwenhuizen, totdat er een opvolger voor hem gevonden is.
Volgende week debatteert het kabinet met de Tweede Kamer over de kwestie, het rapport en de maatregelen die het kabinet nu wil nemen in het oplossen van de toeslagenaffaire.
Coronavirus
Voor de aanpak van het coronavirus zal deze stap volgens Rutte niets uitmaken. Immers een demissionair kabinet moet doen wat nodig is in het landsbelang. Hij zei wel twijfels hierover te hebben, maar de uitlatingen van vooral GroenLinks en PvdA de afgelopen dagen hebben hem gerustgesteld. ,,Onze strijd tegen het coronavirus gaat onverminderd door.”
GroenLinks-leider Jesse Klaver bevestigde vandaag nog eens dat wat hem betreft het kabinet voluit aan de bak kan in de corona-aanpak. Al wil dat niet zeggen dat hij alles steunt, daarmee verwijzend naar de mogelijke instelling van een avondklok.
Lees ook: Commentaar: Asscher legt met vertrek de lat hoog
De commissie-Van Dam oordeelde vorige maand dat duizenden ouders ‘ongekend onrecht’ is aangedaan door een doorgeslagen aanpak van fraude met de kinderopvang. Hierdoor werden ook ouders ten onrechte als fraudeur aangemerkt en moesten grote bedragen terugbetalen, met grote financiële problemen tot gevolg. Zowel de Belastingdienst, het kabinet, de Tweede Kamer en de rechtspraak hebben hierbij de ‘grondbeginselen van de rechtsstaat’ geschonden, aldus het rapport.