Voor negende keer op rij geen winst Heerenveen: 1-1 tegen RKC Waalwijk

Voor de negende wedstrijd op rij slaagde sc Heerenveen er niet in een overwinning in de wacht te slepen. De Friese ploeg is het momenteel even helemaal kwijt en was gisteravond in eigen huis een speelbal voor RKC Waalwijk (1-1).

Bert Kalteren

Geplaatst: 15 januari 2021 om 10:16

Doelman Erwin Mulder stak er iest boven uit temidden van Bochniewicz, Dresevic, Henk Veerman en Lucas Woudenberg.   FOTO: ANP
0%

Met lood in de schoenen deed aanvoerder Henk Veerman zijn verhaal. Een repeterend verhaal. Net als in Waalwijk werd het 1-1 en opnieuw kwam Heerenveen goed weg, al voelde het gelijkspel als verlies. ,,Dit is heel erg slecht. We proberen het elke week weer, maar we springen schandalig slecht met de kansen om en de ballen springen voor de goal gewoon van de voet af”, pufte en steunde de man van de enige treffer. ,,Ik schaam me hier voor.”

Heerenveen probeerde het wel en kende zelfs een pikstart met de snelle openingstreffer van Henk Veerman, maar overtuigend was het allerminst. ,,We zijn negentig minuten weggetikt door RKC. Een schandalige vertoning”, vond Joey Veerman. De ploeg van Jansen, die wel de trainingen had gedaan maar gisteravond nog niet op de bank plaatsnam, evenaarde met het negende duel zonder zege de slechte reeks van het seizoen 2015-2016 onder Dwight Lodeweges, die in die fase zijn biezen pakte. ,,Het was niet best en Heerenveen-onwaardig”, vond ook Hennie Spijkerman.

We zijn negentig minuten weggetikt door RKC. Een schandalige vertoning

,,We hebben er wat nieuwe spelers bij en moeten hopen dat die nieuwe impulsen geven. Maar dat het beter moet en dat het snel beter moet is duidelijk. Dit was een collectief falen”, vond Jansens assistent. Doelman Erwin Mulder maakte die slechte reeks in 2015 ook mee en voorkwam vlak voor tijd de nederlaag, door de inzet van invaller Vitalie Damascan – in Waalwijk verantwoordelijk voor de gelijkmaker – met hulp van de paal te keren. ,,We hebben het er de hele week over dat het beter moet, maar het gaat gewoon niet beter”, baalde Joey Veerman.

Daarmee kwam Heerenveen goed weg. De Friese ploeg was ten opzichte van het duel van vier dagen eerder op drie plaatsen gewijzigd. Zo werden Benjamin Nygren en Jan Paul van Hecke gepasseerd en Siem de Jong gespaard. ,,We hadden afgesproken dat hij de eerste wedstrijd zestig minuten zou spelen en de tweede niet. Als het niet noodzakelijk was. Totdat hij volledig fit is, want we willen hem heel houden”, aldus Spijkerman.

Meer impulsen

Daardoor was er een plek ingeruimd voor Arjen van der Heide, Ibrahim Dresevic en debutant Tibor Halilovic. De 25-jarige Kroaat had twee keer meegetraind, maar kon niet overtuigen en had meer druk naar voren moeten geven. Dresevic kreeg de voorkeur boven Van Hecke vanwege zijn opbouwende kwaliteiten. ,,Hij moest voor wat meer impulsen van achteruit zorgen, zodat we niet teveel afhankelijk zijn van Joey Veerman en hij wat dieper kan spelen.”

Dat leverde uiteindelijk wel de snelle openingstreffer op. Kostas Lamprou keerde een knal van Joey Veerman, die vervolgens de rebound oppikte en Henk Veerman in staat stelde zijn elfde seizoentreffer in te tikken, 1-0. Dat wat de aanvalsleider in de voorgaande duels tegen Feyenoord en Fortuna Sittard – voor en na de jaarwisseling – niet lukte, dat slaagde gisteravond wel. En dat was het verschil, want Heerenveen kreeg daarna de beste kansen, maar deed daar niets mee.

Lees ook: Nieuweling Rami Kaib treedt bij sc Heerenveen in de voetsporen van Nilsson, Zeneli en Dresevic

Dat was ook niet overeenkomstig het wedstrijdbeeld, want de gasten hadden veel meer balbezit. Zonder overigens veel gevaar te stichten voor het doel van Erwin Mulder. Joey Veerman speelde inderdaad een stuk dieper dan voorheen en stond een aantal keer aan de basis van een gevaarlijke Friese aanval. Maar daarnaast grossierde hij ook minstens zo vaak in balverlies. En hij was daarin neet de enige aan de kant van Heerenveen, waar slordigheid troef was. ,,We hadden weinig rust aan de bal en het was een opeenstapeling van foute passes. In de counter kregen we nog wel een paar mogelijkheden, maar die lieten we onbenut”, zei Spijkerman.

Dat deed RKC Waalwijk na een klein uur spelen een stuk beter. Een combinatie tussen Daneels en Lutonda aan de Friese rechterkant leverde de gelijkmaker op van Richard van der Venne, nadat Dresevic en Halilovic verzuimden in te grijpen, 1-1. En zelfs daarna had de thuisclub de negatieve spiraal kunnen doorbreken na een counter via De Jong en Mitchel van Bergen. Die durfde zelf niet te schieten, speelde vervolgens de bal achter de meegekomen Henk Veerman, die de bal liet aan Nygren, die naast schoot. Dat was ook het lot van de kans van Damascan, want het had nog erger gekund voor Heerenveen.

sc Heerenveen – RKC Waalwijk 1-1 (1-0). 7. Henk Veerman 1-0, 56. Richard van der Venne 1-1. Scheidsrechter: Martin van den Kerkhof (Breukelen). Gele kaarten: Van Bergen (sc Heerenveen) en Van der Venne (RKC Waalwijk). Toeschouwers: 0.

sc Heerenveen: Mulder; Akujobi, Dresevic, Bochniewicz en Woudenberg; Kongolo, Halilovic (61. De Jong) en Joey Veerman; Van Bergen, Veerman en Van der Heide (61. Nygren).

RKC Waalwijk: Lamprou; Bakari, Meulensteen, Touba, Lutonda; Tahiri, Van der Venne (88. Augustijns), Azhil; Efmorfidis (57. Sow), Stokkers (87. Damascan), Daneels (57. John).

Registreer u bij het Friesch Dagblad

Registreren
  • Registreren is zonder kosten of verplichtingen
  • Alle artikelen op frieschdagblad.nl zijn volledig toegankelijk
Hoofdredacteur

Waarom Friesch Dagblad?

  • Het nieuws uit Fryslân
  • Verdieping en duiding bij de actualiteit
  • Opinies en analyses
  • Betrouwbaar, kritisch, evenwichtig en opbouwend
Registreren
Sluiten
Sluiten