Elfstedentocht leeft ook ver buiten de grenzen van Fryslân

Medailles uit het verleden, houten schaatsen om onder te binden en bovenal veel dierbare herinneringen. Tijdens de tweede editie van de Dag van de Elfstedentocht was gisteren veel aandacht voor de tocht der tochten. 

Mark Vallinga

Geplaatst: 16 januari 2021 om 18:00

Deelnemers aan de Elfstedentocht schaatsen hier op de Dolte bij het Friese stadje Workum. Foto: ANP  
0%

Op Twitter presenteerden verschillende musea en archieven objecten uit hun collectie die te maken hebben met de Elfstedentocht. Dat leidde tot veel interactie met schaatsliefhebbers, die al 24 jaar wachten op die ene strenge winter.

Vorig jaar werd op 15 januari, de oprichtingsdatum van de Koninklijke Vereniging De Friesche Elf Steden in 1909, het evenement voor het eerst georganiseerd. Toen met lezingen en exposities in het Fries Scheepvaartmuseum in Sneek. Maar omdat door de coronacrisis een fysieke bijeenkomst niet mogelijk is, werd voor een alternatieve editie gekozen. Op initiatief van sporthistoricus Jurryt van de Vooren werd de Dag van de Elfstedentocht gisteren digitaal gevierd.


De horlogeketting met de in totaal acht Elfstedentochtkruisjes van gedeeld recordhouder Klaas Arjen de Groot. Foto: Fries Scheepvaart Museum.

Met de hashtag #11dag21 twitterden musea uit Fryslân en daarbuiten foto’s van bijzondere objecten. Elfstedenliefhebbers verhoogden de feestvreugde door hun eigen herinneringen te delen. ,,Het is erg leuk om te zien wat er allemaal voorbijkomt op Twitter”, zegt Van de Vooren. ,,Ik zag de schaatsen van Jikke Gaastra, die in 1912 als eerste vrouw over de finish kwam. Maar ook een website over Spanje met een artikel over elf provinciale hoofdsteden aan de Spaanse Middellandse Zeekust.” Lachend: ,,Dat laatste had ik zelf niet zo snel verwacht tegen te komen.”

Daarnaast zag Van de Vooren ook het schaatspak van tweevoudig winnaar Evert van Benthem op Twitter, foto’s uit de collectie van Tresoar en historische beelden van het Fries Filmarchief. ,,Het idee om het op deze manier te doen heb ik niet zelf bedacht. In Groot-Brittannië doen ze het jaarlijks op 30 september tijdens de National Sporting Heritage Day.”

Mooie manier

Het is volgens Van de Vooren een mooie manier voor interactie tussen musea, archieven en sportliefhebbers. ,,Twee werelden komen samen en dat is belangrijk. Daarom is het mooi om te zien dat er op initiatief van Bert van Rest wordt gewerkt aan een digitale Elfstedenatlas, waar mensen op de route hun herinneringen kunnen ‘prikken’ en musea hun objecten plaatsen. Dat wordt een soort digitaal Elfstedenmuseum.”

Wat Van de Vooren op dagen als gisteren duidelijk merkt is dat de Elfstedentocht ook buiten Fryslân een ijzersterk merk is. ,,Ook musea en schaatsliefhebbers uit andere provincies doen mee. De belangstelling is groot. Hopelijk kunnen we daarom in 2022, als het 25 jaar geleden is dat de laatste tocht werd georganiseerd, weer een fysieke Dag van de Elfstedentocht organiseren. Maar het online delen van objecten en herinneringen is zeker voor herhaling vatbaar.”


De controlekaart van Jikke Gaastra uit Aldeboarn, die in 1912 als eerste vrouw over de meet kwam. Foto: Fries Scheepvaart Museum.

Registreer u bij het Friesch Dagblad

Registreren
  • Registreren is zonder kosten of verplichtingen
  • Alle artikelen op frieschdagblad.nl zijn volledig toegankelijk
Hoofdredacteur

Waarom Friesch Dagblad?

  • Het nieuws uit Fryslân
  • Verdieping en duiding bij de actualiteit
  • Opinies en analyses
  • Betrouwbaar, kritisch, evenwichtig en opbouwend
Registreren
Sluiten
Sluiten